Monday, September 5, 2011

Raya yang ke-4 bagi Husna

5 kali peluk cium untuk Husna
Assalamualaikum....
Lama sangat ummi tak buat apa2 kat blog nie... 
Buzy melanda diri dan keadaan yang kurang mengizinkan...
Mungkin dah lewat kot.... Tapi ummi nak ucapkan juga...
★˛˚˛*˛°.˛*.˛°˛.*★* *★* 。*˛.
˛°_██_*.。*./ ♥ \ .˛* .˛。.˛.*.★* *★ 。*
˛. (´• ̮•)*.。*/♫.♫\*˛.* ˛_Π_____.♥ Selamat Hari Raya ♥ ˛* ˛*
.°( . • . ) ˛°./• '♫ ' •\.˛*./______/~\*. ˛*.。˛* ˛. *。
*(...'•'.. ) *˛╬╬╬╬╬˛°.|田田 |門|╬╬╬╬╬*˚ .˛ *...
Selamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin buat kawan2 ummi semua...
Tahun nie kali ke-4 Husna beraya...
Alhamdulillah... Husna dah reti nak raya...
Tak sabar2 dia nak beraya...
Walaupun ummi rasa dia masih tak faham apa itu raya...
Tapi raya kali nie... Husna memang tak sabar2 nak beraya...
Seminggu sebelum raya... Hari2 tanya kita nak raya yer ummi...
hehehe... kadang2 lawak gak... Hari2 jawab soalan yang sama kan!
 Tahun nie... Husna bukan jer beraya dengan ummi dan ayah dia...
tapi bersama bakal baby (Adik Husna) yang akan lahir Jan 2012 nanti ;)
InsyaAllah...
Masa ini usia baby baru 23week...
 Husna yang sentiasa manja dengan ayahnya....
Apa2 semuanya ayah...
Gaduh... Gurau... Ketawa... menangis...
Semua ayah! Sikit2 ayah! sikit2 ayah! huhuhu
 Alhamdulillah... Raya pertama dan ke-2 kami beraya di Ipoh...
Sepanjang dua hari nie... banyak gak lah rumah kami ziarah...
Maklumlah... kami jarang balik Ipoh ;)
So... raya ke-3 pagi2 kami dah gerak nak balik Johor!
Last Husna balik Johor masa bulan 3 lepas.
Masa kenduri kawin andak.
So, kali nie perjalanan kami memang agak jimatkan masa sket!
Coz, lebuhraya Senai Desaru dah siap!
Yahoooooo.....7jam 1/2 jer perjalanan daripada Ipoh Ke Desaru!
Ini termasuk rehat 1 jam di Melaka...
Kalau tak de lebuhraya baru nie... Perjalanan akan ambil masa 9 jam lah!
Kami bali semula ke KL pada 04.09.11 Tepat kol 4 petang kami dah sampai...
Selamat Hari Raya...
Jumpa lagi lain kali

Monday, March 14, 2011

Ketahui Botol Susu Anak Anda....

1 kali peluk cium untuk Husna

Perbezaan antara botol susu bayi polikarbonat dengan Bisphenol A (BPA) yang tidak selama digunakan (kanan) dan polipropilena (kiri) yang ditunjukkan pada sidang media Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai di Putrajaya, Isnin. Botol susu polikarbonat akan diharamkan penggunaannya dalam pasaran. - MOHD SAHAR MISNI/The Star

Saya petik:
[Bernama] PUTRAJAYA: Kerajaan memutuskan untuk mengharamkan penjualan susu botol bayi polikarbonat yang mengandungi 'Bisphenol A' (BPA) berkuat kuasa 1 Mac 2012, kata Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai.

Beliau berkata, perkara itu diputuskan oleh Jemaah Menteri pada 2 Mac lalu sebagai langkah berjaga-jaga kerana sehingga kini tiada bukti saintifik yang kukuh menunjukkan botol susu tersebut adalah selamat untuk digunakan oleh golongan berisiko tinggi terutamanya bayi dan kanak-kanak.

"Kementerian tidak akan berkompromi dalam keselamatan pengguna terutamanya bayi dan kanak-kanak. Polikarbonat adalah plastik yang digunakan dalam pembuatan botol susu bayi dan 'bisphenol A' ialah bahan kimia industri yang ditambah dalam botol susu bayi polikarbonat untuk menjadikannya keras dan lutsinar," katanya.

Kerajaan memberi tempoh satu tahun untuk memastikan tindakan pengharaman itu dilaksanakan dengan lancar secara berperingkat, katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat pasca kabinet kementeriannya di sini Isnin.

"Pihak industri diberi tempoh masa satu tahun untuk membuat persediaan bagi keperluan pertukaran atau pembelian mesin dan penggunaan bahan mentah yang sesuai".

Tindakan pengharaman itu diambil dengan mengambil kira BPA didapati boleh menyebabkan gangguan kepada sistem hormon sekaligus mengganggu sistem fungsi tubuh, katanya dan menurutnya bagaimanapun sehingga kini tiada sebarang penilaian dijalankan berhubung sistem hormon dalam tubuh bayi.

Liow berkata pengharaman itu juga adalah selaras dengan tindakan beberapa negara yang telahpun mengharamkan penjualan susu botol tersebut antaranya Jerman, Perancis, Denmark, Kanada, Australia, New Zealand, Amerika Syarikat dan terbaru oleh Kesatuan Eropah,

Menurutnya, sehingga 2010 sebanyak 159 sampel botol susu bayi telah dianalisis dan didapati 85 peratus dikesan mengandungi bahan BPA dalam julat 0 hingga 0.7 mg/kg hasil migrasi daripada botol berkenaan.

Kajian Universiti Malaya juga menunjukkan kadar migrasi BPA meningkat sebanyak tujuh kali ganda pada suhu 80 celsius berbanding pada suhu bilik 25 celsius, katanya. 
................... 
Untuk maklumat lanjut, hubungi Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan di talian 03-88833652/8883365/88833655 atau melayari laman web http://moh.gov.my/ atau http://fsq.moh.gov.my.

 P/s: Mengapa perlu haramkan pada tahun 2012? Mengapa tidak haramkan serta merta? Saudara, belilah botol yang selamat digunakan walaupun mahal sedikit. Utamakan keselamatan dan kesihatan anak anda.

Thursday, March 10, 2011

Kereta Mewah?

2 kali peluk cium untuk Husna
Assalamualaikum...
Saja hari ini ummi nak cerita pasal kereta mewah!
Sejak ummi kerja kat sini kan....
macam2 kereta mewah yang pernah ummi tengok!
Jadilah... just tengok jer kan...
nak beli...insyaAllah...suatu hari nanti :)


Macam BMW 3series di atas nie... Pertama kali ummi tengok dan naik tahun 2004. X-boos ummi beli.
Memang seronok tau!


Tapi kan.... ummi lebih suka Alphard nie....
hehehehe.... memilih tu! 
Tak pernah pulak ummi naik lagi!
Just intai2 dari luar jer...
Kalau nak naik boleh jer... kunci ada... tapi malaslah nak berangan!



Nak dengar ceita tak? hehehe...
Ada kaitan juga dengan kereta mewah nie...
Last week ada lah sorang mamat nie...
Ops lupa! MELAYU yer...
Muda lagi tau! Rasanya dalam 30++ belum sampai 40 pun...
Datang showromm beli kereta mewah.
Yang first dia ambil 4 bijik kereta tau!
Total REGEnya... dalam RM1.5million!
1st installment dia bayar RM 200,000 ribu !!!
2nd installment RM 175,000 ribu!!


So.... cam ner.... best tak kalo korang dapat tengok orang melayu seperti ini?
Kaya dan humble jer tau!
Tak ler datang kat showroom tu pakai blazer ke apa!
Just pakai jeans dan t-shirt jer...
hahahaha


Kali ke-2 dia datang!
Naik kereta WIRA model lama!
tu! cam gambar di atas, cuma warna hitam!
aik? dah dia orang kata macam2 kat mamat nie...
Cakap mamat nie rounding money ler... apa ler...
his...his...his... 

kalo koranglah kan.... 
apa pendapat korang? 
Siapa mamat nie yer?
Ada ker orang kaya giler nak naik kereta wira?


***** Gambar2 di sini di ambil daripada pak cik Google yer...****

 

Friday, February 25, 2011

Duit oh duit!

4 kali peluk cium untuk Husna
Assalamualaikum...
Ummi berdoa sangat2 semoga hari Jummat ini akan menenangkan hati ummi!
Tapi...nampaknya cam hati ummi bertambah gusar!
Ya Allah.... Berat dugaan bekerja di sini!
Ummi pernah bercerita dulu tentang job ummi di sini...
Pertenghan 2010 dengan secara rasminya ummi telah diamanahkan untuk memegang petty cash dalam amount yg agak banyak!

 Staff kat sini dalam 40 jer...
Tapi, penggunaan cash setap hari mengalahkan ada 400 staff...
Sampaikan ummi pening kepala jika xcukup duit untuk memunuhi permintaan masing2!
Memang setiap kali ummi nak spend duit tu ada dapat kebenaran
Contohnya : Pagi ini setakad pukul 10.30 pagi...
Ummi kena keluarkan RM 600++
1 Amount yg besar tu!
Belum sampai ke petang ini lagi!



Dah lah HQ lambat reimburse petty cash ummi nie!
Tak taulah...kenapa lately ini sangat2 lambat!
Pulak tu, staf2 ini xfaham kalau kita cakap duit xada!
huhuhuhu..... BOSANNYA!



 

ini belog ummi & husna Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez