Thursday, October 29, 2009

::. Ala Hai Anak Ummi .::

5 kali peluk cium untuk Husna
Salam....

N3 kali ini ummi nak cerita beberapa kejadian yang ummi tak tau nak katogerikan cam ner! Ummi nak gelak pun ada, nak menangis pun ada dan rasa bersalah yang teramat sekali pun ada!


Tajuk : Alahai Durian.
Tarikh : 25/10/2009

Hari Ahad lepas ummi ingat cuma nak duduk kat rumah jer... Almaklum ler...ummi sekeluarga gi Melaka sejak hari Jumaat! Letih jangan ler nak kata! Tp, petang ahad tu... Kasihan kat Husna. Husna dah lama tak gi taman! Dah 2 kali ummi berjanji nak bawa Husna gi taman tak jadi! Macam2 hal yang berlaku. Ingat petang tu nak gi taman dekat dengan rumah jer... Tp, tetiba hujan turun...So, ummi dan ayah bawa Husna pergi main kat giant Kota Damansara.

Nak masuk ke giant tu ada jual durian... ala yang dah bungkus2 tu! Masa nak masuk ayah kata Husna dah minta dah. Tp, ayang buat tak dengar jer... Masa balik tu...ummi ingat memang nak beli... Husna pula...sibuk cakap...nak...nak..nak... Bila ummi belek2 sikit sangat dan tak berbaloi! So, ummi dan ayah ambil keputusan tak nak lah beli! Sekali tu ...Husna punya lah menangis macam orang sakit... Siap sebut...nak...tu...nak...tu...

Ummi tanya nak apa? Husna jawab...nak...nak... sambil tangan dia tunjuk budak yang jual duria tu! Pujuk2 dalam kereta pun tak nak. Semakin kuat dia menangis! PAstu... Ummi malas nak dengar dia memangis macam tu... ummi belikan ler 2 packed. RM 25.00... Bila Husna nampak jer... Terus senyap dia. Ummi tanya lagi...Husna nak durian yer? iyan...iyan...Husna Jawab! Biala ummi bagis jer kat dia terus dia makan tanpa tolok kat ummi! HAbis 2 ulas dia makan! Lepas makan terus dia naik ke pangku ummi dan sembamkan kepala dia kat dada ummi! Tak sampai 1 minit, dia tidur lena! huhuhuhu...


TAjuk : Car Seat

Ummi tak pasti adakah apa yang ummi alami ni perkara biasa? Sejak hari raya hari tu...Husna dah tak nak dududk kat carseat dia! Ummi pula, memang takut sangat2 kalo dia tak nak duduk dalam carseat nie! Coz, malang tak berbau! Moga2 dijauhkan ler... Bila letak jer dia melompat macam terkena api jer! Bila paksa dia menangis. KAdang2 ummi yang mengalah, kadang2 Husna yang mengalah!

So, altenatif yang ummi guna, pangku dia kat riba ummi! Tidukan Husna dulu, bila dah tidur baru ummi letak kat carseat. Bila dia bangus, ada lah tanhan setengah ke 1 jam, pastu dia merengek2 nak turun dari carseat.

Persoalannya :
1) Anak2 kawan2 macam mana yer?
2) Adakah ummi kena beli carsea lain?


Tajuk : Saya nak meja
Tarikh : 29/10/2009

Kejadian ni berlaku malam tadi. Memang tersentuh naluri hati ummi! MAsa tu, memang ummi nak menangis! Tp, ummi tahan jer...hehehe... Bukan cite sedih pun! Gini citenya... BAlik kerja semalam, kami makan malam. Biasanya makan kami memang tak makan atas meja! Susah dan tak selamat untuk Husna! Coz, Husna buka suka makan duduk 1 tempat jer! Apa yang berlaku semalam.... Husna ambil pinggan dia yang ada nasi. Dia letak kat atas kerusi komputer. PAstu dia masuk bilik ambil 2 biji bantal kecil dia... Dia susun tindih2 dan duduk atas bantal tu! PAstu Husna makan. Tp, still tak sampai. Kan kerusi tu tinggi... So, dia masuk ke dalam bila sekali lagi. Dia bawa lagi 2 biji bantal dan tindih2kan jadi empat biji bantal yang disusun tinggi! Husna cuma duduk kat atas bantal tu! huhuhu... Cepat2 ummi ambil dia coz takut jatuh!

Tetiba ummi terpikir... kawan2 yang sebaya dengan dia...mak bapak dia orang ada belikan kerusi dan meja untuk budak2 tu! Ummi rasa macam ralat sangat2. Nanti ummi nak cari meja dan kerus untuk Husna. Husna ummi minta maaf yer sayang... Ummi lupa pasal benda nie... NAnti kalo dah ada meja dan kerusi...Husna jangan panjat2 yer... Boleh guna untuk baca buku yer sayang....


Bila ummi kenang kembali... Bermacam2 perasaan yang bermain di kepala ummi. Diam tak diam...anak ummi dah nak masuk 2 tahun... Kejapnya masa berlalu....

1) Disebabkan Husna dah besar... Husna dah pandai minta makanan yang dia suka! Dan Husna dah pandai memberontak bila tak dipenuhi apa yang dia minta.

2) Disebabkan Husna dah besar, dia tak nak lagi duduk kat carsea dia! Dia nak bebas! Tak nak kena duduk kat carseat! Sungguh bahaya tau Husna...

3) Disebabkan Husna dah besar, dia tahu apa nak buat tanpa disuruh! Cuma Husna masih belum tahu apa yang dia buat tu elok atau tak pada dia! Boleh datangkan bahaya ker tak...huhuhu

Monday, October 26, 2009

::. Cutes Baby in Walker Contest .::

4 kali peluk cium untuk Husna

Salam semua...
Sekali lagi ummi bersiaran! hehehe....
Apakah maknanya ini? Korang tau tak? Mesti tau kan...kan...
Ni hah...ada contest baru... Jom ler joint!
Ceh wah! Cam ummi pulak tuan rumah yer...
Apapun...jom ler kita meriahkan contest utk birthday girl nie!
Contest nie dianjurkan oleh : mummy kepada
Nur Aqilah Insyirah.
Sambil tu ummi nak ucapkan Selamat Ulang Tahun yang Ke-2...
Semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki :)
Syarat penyertaan?
Senang jer... Masuk SINI yer...
+
+
+
+
+
+
Layan ler...GAmbo anak ummi yang sangat-sangat ummi sayang....

Wan Nur Husna
1 Tahun 7 Bulan

Banyak orang kata penggunaan walker ni tak elok untuk tumbesara anak-anak. Bergitu juga dengan pead Husna! Pead Husna dulu memang tak berapa setuju jika ummi guna walker. Tp, masa kat dalam bilik pead jer lah kami berdua mengiyakan kata2 pead tu! Bila balik rumah...ummi masukkan juga Husna dalam walker! hehehe... Bagi ummi penggunaan walker AMAT berjasa! Bila HUsna dah pandai kutip2 benda di lantai! Ummi lagi risau jika dia termakan benda-benda yang merbahaya. Ummi yang bekerja ni, kadang-kadang tak dapat nak sentiasa di sisi Husna. So, ummi dan ayah cadangkan mengunakan walker! So, bila ummi nak kemas rumah atau memasak...ummi masukkan ler Husna dalam walker! Kalo ummi tak sibuk, ummi biarkan dia menyusur / merangkak di atas toto! Selain itu, dengan walker juga... Husna boleh belajar macam-macam. Kan sekarang ni ada banyak aksesori yang ditambah pada walker? Walker ni ada banyak bentuk dan rupa! Ada yang murah dan ada yang mahal! So, bila nak beli walker tu kena lah pandai memilih! Macam Husna yang semangat ketika lahir nie...ummi pilih brand Sweet Cherry! Kenapa ummi pilih yang ini? Coz, dia boleh naikan roda dan jadi kerusi! So, tak ler Husna berjalan dan merayau guna walker dia! Just kat situ jer lah! Yang ni nampak kukuh sikit! Tak ler hanya besi jer... So, dia nampak stabil sikit! So, ini juga dapat membantu perkembangan Husna! Alhamdulillah, sepanjang Husna menggunakan walker, belum sekali Husna jatuh! Dah walker tu berjasa kepada Husna sampai usia dia 10 bulan jer! Itu pun sebab Husna dah pandai jalan. Dah ummi juga tengok perkembangan Husna mengikut step yang betul!

Jika nak tengok pada keburukkan walker nie... banyak juga! Ramai baby jatuh dari walker kerana mungkin lantai yang tidak sama rata, terlalu laju bergerak, tidak kukuh dan juga bayi nak terkeluar dari tempat duduk walker yang terlalu kecil. Ada kajian juga mengatakan dengan mengunakan walker baby akan skip perkembangan dia! Contoh baby belum bersedia lagi untuk berjalan, tp kita dah latih baby mengunakan kaki dia! Baby juga terdedah kepada bahaya. Mana lah tahu tanpa kita sedari baby akan menarik alas meja ker... atau menyentuh benda-benda di atas rak.

Kesimpulannya...pendapat ummi lah... Pengunaan walker ni bergantung pada ibu bapa itu sendiri! Jangan biarkan anak anda merayap dengan walkernya tanpa pemantauan dan pengawasan. Jangan biarkan anak anda terlalu lama di dalam walkernya. Memadai sekitar 10 hingga 15 minit.



Friday, October 23, 2009

::. Senyum Ceria Si Comel .::

1 kali peluk cium untuk Husna
Salam...
NAmpak tak gambar di atas? Apakah maknanya ituw? hahahaha
Sekarang nie kan... ummi tengah mabuk! Mabuk?
JAngan pikir bukan-bukan tau! Belum lagi...hehehehe
Sebenarnya...ummi tengah masuk joint contest!
Memang berantu tau! Pantang nampak contest!
Dengan muka tak malu...ummi joint jer... Saje meriahkan contest bloger2 semua!
+
+
+
+
Bawah lagi
+
+
+
Contest ini telah di anjurkan oleh
SMILEYKIDZ
Tak susah pun nak joint! Senang dan pantas jer...
Nanti korang boleh ler cek syarat-syaratnya kat SINI yer...
Tapi..jangan lupa tau!
Tarikh Akhir penyertaan ialah pada :
31 Oktober 2009 tepat pukul 11.59mlm
+
+
+
+
+
MARI LAYAN GAMBO-GAMBO ANAK KESAYANGAN UMMI

NAMA : WAN NUR HUSNA
TARIKH LAHIR : 18/03/2008
UMUR : 1 THN 7 BULAN



Gambar terbaru


8 bulan


7 bulan

9 bulan

Masa umur 7 bulan

So..kawan-kawan semua apa tunggu lagi!
Mari ler kita terjah ke SMILEYKIDZ
HAdiah lumayan korang... Tak rugi joint!
Jom..jom...jom...

Wednesday, October 21, 2009

::. LaMa DAh BeRangAN .::

10 kali peluk cium untuk Husna

Salam semua...
Cuba teka... apa aktiviti kami hari cuti yang lepas?
tekaler...
*
*
*
*
*
*
KAmi Ker ZOO Negara...
hehehehe
Harga tiket dah naik ooooo...
Masa ummi pergi dulu...
Rasanya tahun 2004 @ 2005 kot...
MAsih lagi RM 10.00... Tp, kali ni pergi... RM 20.00
Tp, tak per ler... Binatang2 kat sana tu...perlukan makanan kan...
So, kira beri sedekah ler...kat haiwan2 kat sana...hehehehe



Ini GAmbo budak yang dah mengamuk...
Rasanya dia mengantuk masa nie...
Iyer ler... KAmi tolak dari rumah kol 10++
Memang waktu tido dia...
hehehehe... Tp, Husna enjoy gak tengok haiwan2 di sana!



Ayah Husna yang sibuk melayan anak dia!
Walo pun Husna belum tahu sangat...
Tp, dia sangat2 teruja bila tengok Tiger...
Tp, dia tak cakap tiger...
dia cakap Miau... (Kucing) huhuhu....
Tp, bila tanya cam mana bunyi tiger dia bunyi... maum...maum...



Adakah gajah ini merpati dua sejoli?
hehehe... TAu gak kasih sayang yer...
Gajah nie asyid minta makan jer...
Terutama yang belah kiri tu!
RAmai dah orang bagi dia makan!
Tp, minta lagi...huhuhuhu


Budak menangis tak dapat kamera!
hehehehe...
Tak boleh ler sayang...
Ini ler kamera yang ummi ada!
Kalo rosak nanti... HAbis ler ummi....hehehe


Bagi gajah ni makan!
Ummi beli 2 batang tebu.
Sebatang RM 3.00... Jadi ler gajah oi...
Dapat gak ko merasa ummi bagi makan yer...hehehehe




Ayah dan anak yang berposing sebelum balik...
Penat giler... dan cuaca yang panas terik tu lagi ler...



Kami sekeluarga....
Seronok tau... siapa yang dah lama tak pergi...
Pergi ler... Walopun mahal sikit...hehehehe
tak per...


Eh...Belum habis lagi ler...
Bergambo dengan Zirafah!
Nampak sangat kekerdilan ummi...
huhuhu


Last gambo...
NAk balik nie...
Jumpa lagi lain kali...
KAmi sampai rumah kol 3.30ptg!
Sampai rumah... semuanya lepak!
Tp, ummi tak dapat tido!
Coz, Husna dah bangun dari tidonya yang lena masa dalam kereta!
huhuhu... HAri yang penuh dengan kenangan...

Monday, October 19, 2009

::. 1 Tahun 7 Bulan .::

5 kali peluk cium untuk Husna
Salam...

Pejam celik pejam celik... Anak kesayangan ummi dah pun masuk 1 tahun 7 bulan... Rasanya masih rindu akan kehadiran Husna sewaktu di dalam perut! Rindu dengan keaktifan dia yang kerap sangat menyiku perut ummi! huhuhu... Rindu dengan segala-galanya ler... Tp, kini... Ummi lebih rindu nak ulit2 badan yang gebus tu! Nak cium2 bau masam Husna! hahahaha... Rindu sangat-sangat nie...

Bila dah besar nie...Macam-macam yang Husna nak cuba buat! Pulak tu...Husna jenis yang nak buat sendiri! Tak nak orang tolong! Nak tau apa benda yang paling-paling Husna suka buat sendiri? Makan sendiri, ambil biskut sendiri, pakai baju dan seluar sendiri, buka pampers sdn, pakai stokin sdn, berjalan sdn, pakai kasut sdn, mandi sdn, dan minum pun sdn!

Perkara paling baru dia reti buat... Semalam dia baca doa makan! Adoi... rasa macam nak menitis jer air mata nie... Gembira sangat! Mesti ada yang kata ummi tipu kot! hehehehe... Tak...ummi tak tipu tau! Doa makan yang panjang tu kan... yang ummi faham... Allah humma.... yang lain2 tu... bahasa dia ler... Dia baca sambil tadah tangan! Kalo macam orang mengaji ker... Husna suka ikut! Tp, kita tak faham ler apa yang dia cakap!

Husna juga pandai menyanyi... "saya ayam... kok..kok..kok.., Saya burung...pit..pit..pit..., saya tiger... maum..maum..." Ini lagu yang ayah Husna ajar... Cepat jer dia hafal! Tiger tu..dia boleh sebut masa hari sabtu (17/10/09) lepas! Masa tu ummi bawa Husna gi Zoo Negara! 1 lagi lagu yang dia suka ikut... huhuhu... LAgu UMNO tu! Mak oi! Kecil2 dah pandai politik yer... MAsa perhimpuhan UMNO hari tu kan...banyak kali lagu ni di keluarkan kat TV! So... memang dia ikut ler...

Husna mudah sangat ikut apa yang orang buat! Pantang nampak orang buat sesuatu dia akan tiru! Kalo iklan kat tv tu... jangan cakap ler... semuanya dia nak tiru! Sejak dua menjak nie... ummi takut nak marah2 Husna kalo dia nakal! Ummi tahan jer... Coz, takut dia tiru dan buat kat anak2 @ kawan2 dia kat sekolah! Ummi risau sangat benda nie benonya!

Husna juga dah banyak perkataan yang dia tahu sebut! Antara yang dia dah tahu : BI - cow, sit down, cleb your hand, tiger...... KAlo BM banyak sangat ler dia dah cakap! A,B,C pun dah boleh... Tp, Cam bunyi tak bunyi jer... hehehe... KUat mengadu tau! Kalo ayah/ummi buat apa2 kat dia... mula ler dia mengadu!

PAsal makan pula... Biasa ler Husna ni... KAdang2 mood makan dia datang... Kadang2 mood makan dia tak datang... So, bila kami makan, tetap ummi sedikan untuk dia! Walopun tau...dia tak nak makan! Main ler dia nasi tu! Nak buat cam ner... Kita kasihan kan dia!

Ummi harap 31/10/09 nanti...ada ler masa nak bawa Husna gi cucuk! Belum lagi cucuk untuk yg setahun setengah tu! Tak ada masa tol ler skrg nie... hehehehe... Alasanya...



Friday, October 16, 2009

::. Alhamdulillah .::

7 kali peluk cium untuk Husna
Salam semua...
Korang ingat tak, ummi ada buat N3 pasal joint MamaTisya Duit RAya Giveaway... BAru jer lagi...hehehe
Alhamdulillah... ummihusna salah seorang pemenang!
Seronok sangat!
Pada Mamatisya... Tq yer...beri duit raya tu!
Pada Mr. Random... tq pilih ummi...hehehe
InsyaAllah, lain kali ummi akan sertai lagi apa jua contest @ giveaway!

Thursday, October 15, 2009

::. Teringan-ingat .::

9 kali peluk cium untuk Husna
Salam....
Hurmmm... Apa yer yang menganggu fikiran ummi sekarang?
Fikiran ummi memang ada yang difikirkan... Terlalu banyak!
Tp, yang lain tu biar ler rahsia... hehehe
Gini...tika ummi tulis nie... mata ummi masih lagi terbayang2 wajah budak kecil tu ler... Wajah siapa? Ermmm.... Tentuler wajah Husna...
Malam tadi ummi tinggal berdua dengan Husna.
Ayah dia ada hal dan balik lewat...
Husna pula, sejak semakin besar nie... nampak dia agak penakut!
Pantang dengar bunyi grill pintu orang sebelah ker... benda2 jatuh dr rumah atas ker... PAsti dia tutup muka! Bila tanya TAkut?...
Husna jawab... akut.... hehehe
Sudahnya semalam... sejak ayah dia keluar kol 7.40 sampai ler dia tido kol 10.00 tu baring jer sebelah ummi! Bila ada bunyi sikit jer... dia cepat2 rapatkan badan dia kat ummi! Pastu dia juga nak ummi pandang dia jer...
Bila ummi pusingkan badan jer... menangis dia! huhuhu...
Yang paling best tu... agaknya dia dah boring kot!
Dia panjat duduk kat atas perut ummi!
PAstu... dia gelelng2 kan kepala dan rapatkan muka dia kat muka ummi sambil cakap... baby...baby...baby... Ala... konongnya dia tengah agah-agah kan baby ler tu! hahahaha...
Dalam hati ummi... Husna nak adik ker? huhuhu....
Masa Husna buat cam tu kan... HAti ummi touching sesangat!
Rasa sayu sangat! Rasa kasihan dia tak ada kawan!
Tapi... huhuhu... apa boleh buat...



Wednesday, October 14, 2009

MamaTisya Duit Raya Giveaway

2 kali peluk cium untuk Husna
Salam...
Masih tak terlambat untuk joint!
Nak duit Raya? Boleh ler buat tambah2 duit minyak...heheheh
Maklum ler...kan banyak open house sekarang kan....
So...apa kata korang joint MamaTisya Duit Raya Giveaway ni!
Tak payah susah2 pun...
Syarat2 boleh tengok blog MamaTisya yer...
Mari-mari joint! Tak rugi pun.....

Tuesday, October 13, 2009

:: Si Comel Baju Raya Contest ::

4 kali peluk cium untuk Husna
Nama : Wan Nur Husna
Tarikh lahir : 18/03/2008
Umur : 1 Tahun 6 bulan 25 hari

Salam...
Time untuk joint contest...
Mari ler joint contest yang BabyIbu buat nie...
Tak de susahnya....
Korang mesti ada gambar anak2 di pagi raya kan...
Tp, mesti pakai baju kurung atau baju melayu yer...
Hadiah?
Best sangat hadiahnya...
KAlo nak tau hadiahnya mari ler masuk ke SINI yer...
HAdiah-HAdiah di taja oleh :

Gin & Jacqie & Necklace by S di taja oleh Sherry & eoe Online & leanalittleshop
Reversible gemstone ring imported from US drp TH
Eyeko: Silver shopper (imported from UK) daripada Mia
Pretty Birdie Earrings daripada Niko

waaaaaaaaaaaa...... BAnyak penaja nie kawan-kawan...
Rugi nak joint... MAri ler joint...

Thursday, October 8, 2009

::. Kenapa yer .::

13 kali peluk cium untuk Husna
Salam...
Just nak kongsi dengan kawan-kawan ler...
Mana ler tau ada yang pernah mengalami benda nie...
Atau ini perkara biasa?
Gini ceritanya...
Sejak seminggu dua nie...ada sedikit perubahan pada Husna.
Selalu / kerap menangis malam...
KAdang2 menagis sampai tersedu-sedu.
Pernah menangis sejam lamanya!
Kadang-kadang... pukul 4 - 5 pagi menangis2.
Tp, biasanya waktu pagi tu...dia gelisah...
Dia tak nangis sangat... Macam dia terkejut dr mimpi jer...
Tetiba jer dia menangis!
MAcam malam tadi...
Sebelum tido dah menangis dah...
Sampaikan tak bagi ummi duduk!
Dia nak ummi dokong dia sambil tidokan dia!
Bila ummi cuba duduk @ baringkan dia kat bawah mulanya dia merengek balik!
LAst2 dia baring juga... dan tak lama lepas tu dia tido.
Pukul 2.00 pg dia bangun semula...
Menangis sekuat-kuatnya...
Macam kesakitan... Siapkata sakit...
Sakit...sambil pegang kaki.
Ingat ada semut ker apa...
bila cek tak de pula...
PAstu dalam setengah jam juga le baru tu...
PAstu dalam kol 5 bangun lagi...
Gelisah jer sepanjang malam!
Macam mana yer...
Ada sesiapa pernah alami benda nie tak?



Monday, October 5, 2009

::. Mesin JAhit .::

9 kali peluk cium untuk Husna
Salam...
Kawan2 tau tak kat mana nak cari mesin jahit yang murah?
Sebenarnya dah lama ummi nak cari benda nie....
Tp, sampai sekarang tak jumpa...
Ummi tak ler mampu nak beli yang mahal....huhuhu...
Lagi pun, ummi nak jahit yang asas jer...
Benda yang paling teringin nak menjahit....
Langsi rumah dan cadar tilam.... bestnya kalo ada mesin jahit!
Semalam.... ummi dengan ayah Husna berjalan ke Tesco dan Courts...
Tapi, tak ada harga yang murah pun!
Kalo takad mesin yang tak ada nama2 tu tp harga sampai RM 400 rugi ummi rasa...
Dulu, sebelum kawin... banyak ummi jumpa mesin yang under RM 200.00
Ada tu dalam RM 150.00... ok ler tu....
Huhuhu... siap tau yer... kat mana ada jual...
Kalo ada sesiapa yang tau... email ummi di manjakusayang@ymail.com atau tinggalkan note kat sini yer...





Saturday, October 3, 2009

::. MOBS & Fashionista Mom Giveaway Contest .::

0 kali peluk cium untuk Husna
Salam....
Musim contest dah kembali....
Kawan2 pernah tak dengar Malaysianonlinebabyshop (MOBS)?
Ummi selalu gak masuk sini... Coz, semakin maju sekarang nie....
Ops! Malas citer panjang.... Ummi nak bagitau....
MOBS dan Fashionistamom ada wat contest....
Senang ajer... tak banyak sya
rat... Memang best!

Syarat-syarat penyertaan hanya:
  1. Jadi follower MOBS
  2. Blog pasal contest ni dengan tajuknya "MOBS & Fashionista Mom Giveaway Contest" (hanya tajuk ini sahaja diterima) Jangan tajuk lain yer....
  3. Jangan lupa mention pasal MOBS & Fashionista Mom dan link kan ke website mereka. (Kalo tak link tak kira yer...)
  4. Letakkan banner di sidebar dengan link ke
  5. Tinggalkan komen di sini.
Itu sahaja yer kawan2...
Tak payah susah2 pon!
HAdiah dia? huhuhu... Lumayan....
Bernilai RM 250.00...... Best!
pemenang akan di pilih oleh En.
random.org


Jangan Lupa tau....
TARIKH TUTUP PADA : 16 OKTOBER 2009



 

ini belog ummi & husna Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez