Tuesday, March 30, 2010

Alice In Wonderland

5 kali peluk cium untuk Husna


Salam....
Siapa dah tengok citer "Alice in Wonderland?"
Hehehe... ini ler kerja giler kami sekeluarga pada 17.03.2010
  Sesuatu yang kami tak rancang... Sekadar mencuba jer...
Ini ler pertama kali sejak husna dilahirkan...
Dan juga pertama kali bagi ummi dan ayah Husna sejak 3 setengah tahun yang lalu!
Apapun ummi bersyukur sangat2 bila Husna dapat berikan tumpuan pada cerita nie...
Rasanya lebih 70% dia menghayati cerita nie...
Bila nampak signbord kat tepi jalan tetang cerita nie...terutama gambar dia atas... di akan cakap... "Cerita kakak"!
Husna boleh bercerita tentang Alice in wonderland nie... Tp, antara faham dan tak jer lah!
Pandangan ummi tentang cerita nie... boleh ler...
Ummi bagi markah 4/5 lah...
So...hari rabu nanti...sesiapa yang belum tengok boleh lah tengok yer...



Seminggu Berlalu

6 kali peluk cium untuk Husna
salam...

Dah seminggu ummi di office baru... Seminggu juga sangat2 terhad untuk internet.
huhuhu...coz, banyak kerja nak kena buat dan masa utk belajar benda yang baru...
Ummi pun tak tau macam mana ummi boleh diletakkan di bawah dept account!
Pagi semalam ada meeting... Dan memang SAH ummi akan jaga akaununtuk Mitsuoka!
Wa... bukan itu jer yer... macam jenis nama akaun yang jarang ummi dengar sebelum ini akan sentiasa bermain2 di bibir sekarang!
Debit note ler... PO, Invoice, AR, entah ler...macam2 ler...
Ummi amat2 risau akan tanggungjawab yang baru ni!
Coz, ummi takut tak dapat buat dengan baik!
Cuma ummi fikir...ummi memang nak belajar akaun...
So, ummi kena ambil kesempatan ke atas peluang yang mereka berikan!

Ok, habis cerita kerja baru ummi...
Nak cerita tentang anak dara ummi...
Maklum ler dah seminggu usia HUsna dah genab 2 tahun...
Sekarang nie... dah jadi habit Husna nak tido nak ngada2 dulu...
Nak nangis2 dulu... Nak kena pujuk rayu dulu...
huhuhu...manjanya anak ummi....
Tp, sejak seminggu yang lalu juga... Husna kerab balik lewat dari Taska...
Coz, ayah Husna kena stand bay sampai kol 7.00 mlm!
Kalau tak ada kes... ok ler... kalau ada kes ...huhuhu.... lagi lambat!
Berat Husna tak naik2 dari dulu...malahan gitu jer...
Masa 2 @ 3 hari sebelum birthday Husna...bawa gi jumpa doktor...
Berat Husna hanya 12.8 kg ajer... Sebelum ni 13kg!
Sungguh diet anak ummi nie...
Dari segi bercakap...tak ada masalah...
Husna jenis budak yang suka dan tak takut mencuba!
Apa sahaja lagu yang dia dengar dia akan ikut...walaupun lagu era 80-an!
Kalau nasyid/zikir ker... suka beno dia ikut!
Dari segi makan puluk...semakin meminati roti dan biskut!
Tiap2 pagi sebelum gi sekolah...mesti nak beli roti dulu!
Ops! 1 lagi...Husna pengemar Minuman Yogert Bliss keluaran Nestle!
Wa...kena kongsi dengan ummi ler... Kalau 1 botol yang 200g tu...dia minum sorang jer...

Ummi ada banyak gambar nak publish! Tp, tak cukup masa...
Nanti senang2 ummi story yer...



Thursday, March 25, 2010

Award

1 kali peluk cium untuk Husna

 Salam...
Wa...lama sungguh ummi tak aktif dengan Award2 nie...
Memang sunggu cantik award ni...lain dari yang lain...
Makna award nie? hehehehe.... ummi yang cantik & comel...
Kawan2 sila angkat tangan...cakap ummi cantik yer...lalalala..berangan kejap!

1- Thank & link the person that gave you the award. 
http://noorafne.blogspot.com/ - Afne yang ummi kenal hampir 3 tahun yer... 
Ummi ingat soalan pertama untik berkawan dengan Afne...
Ummi tanya Klinik kesihatan Bangsar... Pastu cam terus2 rapat, dah hilang kejap bila Afne cuti bersalin Hana Humairah... Sesungguhnya berkawan dgn Afne memang best :)
(Pssss... Afne sila belanja kimm makan...coz dah puji tu!) hehehe

2- Pass this award onto 15 bloggers you've recently discovered and think are fantastic.
Ummi rasa semua kawan2 ummi di blog ni sangat fantastic!
So, sesiapa yang lawat blog ummi ni sila ambil award nie yer...

3- Contact said blogs and let them know they've won the award.
Alamak... kena jalan2 beritau nie... Nanti ummi jalan2 yer...

4- State 7 thing about yourself.
Soalan maut nie... hehehe....
Yang telah ditakdirkan jatuh CINTA dengan Wan Muhammad Idzuan dan Wan Nur Husna

Ok, tu ler sahaja kisah Award nie... I'm beautiful   

Office Baru

3 kali peluk cium untuk Husna
Salam semua...
Alhamdulillah, ummi dah pun mulakan kehidupan baru...
Opis baru, kawan-kawan baru, suasana baru, duty baru dan serba serbilah baru...
Ummi rasa amat berlainan dengan opis lama...
Kat sini ummi ada ramai kawan yang kebanyakkannya adalah melayu.
Kat sini juga ummi diwajibkan pakai unifom bila dah confirm.
So, sekarang masih lagi bebas pakai baju apa!  hehehe..
Bila dah ramai melayu macam2 ragam yang ummi jumpa...
Macam2 orang yang ummi dah kenal dan dalam proses kenal.
Hari ke-2 ummi di sini...hati ummi agak tersinggung dengan kata2 seorang senior tu.
Ummi bukan saja2 nak tersinggung!
Citenya gini... Bos ummi suruh ambil uniform sementara (uniform pekerja lama)
So, ummi try lah pakai... Adalah dalam 6 helai yang lengan panjang...
Bila ummi try 6 helai tu, memang ummi tak muat.
Coz, pandangan ummi tuan empunya baju tu dulu...bersaiz S
So, memang tak boleh pakailahkan...Ummi suka pakai longgar dan memang ummi pakai saiz L
Tau...apa yang dia cakap?
"ko nikan anak baru sorang! Tp, badan dah GEMUK cam tu!
Ummi pun cakap lah kat dia...Kita memang dah GEMUK sejak zaman anak dara lagi!
Dia tak fikir...kata2 dia tu menghina orang2 yang macam ummi ni!
Kalau tengok dia pun, bukan ler kurus cam lidi tu!
Bersaiz L gak!, Bezanya dia bersaiz L dan punya anak 3!
Walaupun jauh sudut hati ummi tersinggung dengan kata2 dia tu...tak apa..
Ummi sedar ini lah cabaran di tempat baru dan rakan2 baru!
Ummi terima dengan redha...Malas nak fikir orang yang mulut cam dia ni tak ada insurance!
Dan ummi dapat rasakan yang dia ni kaki cucuk bos @ kaki ampu bos!
Cpz, sepanjang 2 hari ni...dia asyid mengadu orang tu tak betul lah... 
Ini lah...itu lah... Tak per...BUKAN DIA YANG BAYAR GAJI UMMI...
Ok, jumpa lain kali yer...

Friday, March 19, 2010

Maafkan ummi sayang....

3 kali peluk cium untuk Husna
Salam...

Entah, kenapa ummi cam nie yer...
Pada kawan2 yang ada terbaca N3 ummi pagi tadi...
Maaf yer... Mungkin itu luahan hati ummi pagi tadi...
Sekarang dah ok...
Ummi rindu sesangat kat Husna nie...
Ummi minta maaf yer sayang...
Ummi hanya doakan yang terbaik sahaja buat anak ummi...
InsyaAllah, malam ni kita gi makan2 yer sayang...
:: Sayang Ummi ; Wan Nur Husna ::

Thursday, March 18, 2010

::< 2 Tahun >::

12 kali peluk cium untuk Husna
Salam...

Hari ini merupakan Birthday Husna yang ke-2. Selamat hari lahir sayang... Ummi berbangga dengan kehadiran Husna dalam hidup ummi. Percaya lah sayang...ummi memang garang... Tetapi ummi sangat sayangkan kamu Husna! Hidup ummi tak menentu jika tak melihat wajahmu...tawamu...senyuman mu dan suaramu itu... Ummi rindu sangat...

Husna sayang... 2 tahun lepas... Husna dilahirkan selepas ummi dan ayah capai kata sepakat untuk namakan anak yang ummi kandung ni dengan nama "HUSNA". Bila sahaja keputusan dah dibuat...Husna seakan bersetuju dengan nama tersebut. Tendangan Husna ke atas perut ummi bagaikan memberi tanda. Bila ummi kenang balik... indahnya saat itu...

Ummi masuk tidur pukul 11 malam. Setiap 2 jam...ummi terasa perut yang memulas... Tp, ummi tak layan...Bila dah ok, ummi sambung tidor balik...hehehehe.... Hati Ummi ada gak terdetik..."oh, anakku nak lahir ker... Tp, mata ni kelat sangat nak buka! Tetiba pukul 5 pagi... Air ketuban dah pecah! Ummi panggil ayah... Ayah bangun terkejut dan agak mamai! Masa ini ummi tak rasa sakit pun... Tp, air ketuban semakin banyak keluar! Hati ummi sangat2 terharu bila lihat ayah lap air ketuban tu! Ayah suruh ummi mandi dan bersiap! Lepas subuh kita gerak ke Hospital yer... Lepas solat subuh semua... Kami gerak ke Pusat Rawatan Islam Al-Zahrah, Bangi. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 1 jam...Kenapa ummi pilih Al-Zahrah? Ummi jatuh cinta dengan doktor pakarnya...hehehe...sangat2 baik dan lembut... Nama doktor tu...Dr. Noraini..Pakar sakit perempuan!     

Sampai di sana...bilik yang ummi tempah, penuh...so..kena lah duduk sementara di bilik 4 katil...kejap jer pun... Bila nurse cek jalan baru 1cm jer... Time nie ada lah rasa sakit2. Selepas buang najis bagai ...doktor benarkan ummi guna labour room. Coz, memang tak ada baby lahir hari tu.... Di dalam labour room itu ler..ummi dan ayah berzikir dan berdoa agar semuanya selamat... Ummi tak tahu, cara orang lain... Tp, semasa ummi menunggu sehingga bukaan 9cm tu... dari pukul 10 pagi sehingga ke pukul 5petang lebih kurang... tiap2 15 minit sakitnya hanya DIA sahaja yang tahu. Semakin nak dekat dengan kelahiran Husna ummi semakin tak bertenaga! Coz, ummi dah muntah 2 kali.....mungkin perut kosong atau terlalu letih! TAPI ummi amat bangga, ummi tak ampir pun epidural! YA! ummi kuat! Memang dia orang kat sana tak galakkan. Tp, kalau dah tak tahan dia kata boleh! Ummi keraskan hati supaya tak ambil epidural tu!

Alhamdulillah...tepat pukul 7.07mlm Husna lahir dengan berat 3.8kg! Wau! Besar kan? Masa ini ummi dah tak rasa sakit dah... Masa doktor letak baby atas dada ummi...sebakpun ada... risau pun ada... Risau dengan amah yang satu! Amanah yang DIA bagi pada ummi dan ayah! Ummi hanya dapat tengok Husna selepas pukul 10 mlm jer... Pertama kali ummi tengok Husna..macam tak caya jer... Muka Husna masa tu...macam nak jepun tau! Dengan matanya yang sepet! dengan putih merahnya.... Arg...rindunya bau baby... Itulah anak kesayangan ummi...Wan Nur Husna... Semoga Husna membesar sebagai anak yang solehah, bijak, bertanggungjawab, murah rezeki dan sihat selalu serta panjang umur...

HAPPY BIRTHDAY...SAYANG...
::WAN NUR HUSNA::
 

Friday, March 12, 2010

::< Permintaan >::

5 kali peluk cium untuk Husna
Salam,
Kejadian ini berlaku malam tadi...
Bila ummi tengok kawan2 yang ada anak sebaya Husna dah punya adik...
Tetiba ummi rasa sedih...
Ummi rasa kasihan pula kat Husna...
Main sorang-sorang, cakap sorang2 kalo ummi dengan ayah sibuk... 
Ummi pun cakap kat Ayah Husna...
"Yah, kasihan tengok Husna main sorang2..Iyerlah...kawan2 sebaya dia dah ramai yang dapat adik!" Ummi cakap sambil tersenyum...
Ayah tanya Husna... "Husna...Husna nak adik tak?"
Tetiba HUsna cakap...
"nak adik...nak adik...nak adik..."
Mi...nak adik...
hahahaha...dah...sudah... Ummi gelak bila dia cakap macam tu!
Masa ummi tulis ni Husna dah tidor...
Ala hai Husna...Kamu masih kecil sayang...
Kamu masih perlukan perhatian ummi dan ayah...
InsyaAllah, ada rezeki ummi akan beri kamu kawan yer sayang...

Thursday, March 11, 2010

SPM

1 kali peluk cium untuk Husna
Salam...
Hari ni tentu ramai yang dah tau keputusan adik2, anak2 sauda, anak dan kaum sahabat handai...
Tahniah ler ummi ucapkan pada yang berjaya.
Yang kurang berjaya tu... Jangan sedih.
Mungkin masih ada peluang lagi...siapa tau kan?
Adik ummi pun ambil result SPM hari...
Cukup ler ummi katakan...syukur atas kejayaan dia...
Ummi tumpang gembira...
Sebenarnya ummi nak mengimbau 13 tahun dulu!
ummi pernah duduk dalam situasi ini!
Tp, berbeza... Dan sampai hari ini ummi fiki kenapa ummi tak gi ambil result yer? huhuhu
Masa result keluar... ummi kat kampung.
Ummi telefon ayah angkat ummi Cikgu Mohammad Mahadi yang merangkap Pengetua sementara :)
Ops lupa...sekolah ummi dulu...setiap pelajar ada ayah dan ibu angkat masing2 tau!
Bila dia tau jer ummi telefon...tau tak apa dia cakap?
"awak Norliana...kan saya dah pesan... belajar..belajar... Tp, awak main2! Awak tau tak, malu saya sebagai bapa angkat awak!"
Ummi dah menangis masa tu!
Pastu ummi tanya dia... Cikgu...saya dapat berapa?
Dia cakap "Awak tak lulus!"
"Semuanya gagal kecuali BM!"
Lagiler..air mata ummi mencurah2 keluar.
Menangis meratapi keputusan yang teruk dan masa depan yang gelap.
Pastu ummi pun cakap...
"tak per lah cikgu... minggu depan saya balik, baru saya jumpa cikgu!"
Nak cakap apa...kan dah nasib...
TAPI... Norliana< Tahniah, awak dapat pankat 1!
Semakin kuat ummi menangis coz terkena dengan cikgu tu!
Ummi tak ambil result sendiri.
Tp, abah ummi yang ambil kat sekolah.
Bila dapat tau jer...ummi dapat pangkat 1...
esokkan baru ummi balik rumah... 
Itu ler kenangan SPM ummi...

Monday, March 8, 2010

::< 2 Tahun Lepas >::

3 kali peluk cium untuk Husna
Salam...
Mengimbau kenangan lalu....
Sejak seminggu yang lepas... ummi rasa tak menentu.
Gelisah... tak menentu arah...
Hari ini 8 hari bulan...
2 tahun lepas...ketika ini ummi sedang sarat...
Dan ketika ini juga pilihan raya ke-12 sedang berlangsung...
Ummi tak gi pun mengundi...hehehe...coz kena mengundi di Johor.
Dah ler tengah sarat...so...ummi tenagkan fikirn di PD....
hahahaha...gi PD boleh... gi mengundi tak boleh yer...hahaha
2 hari ummi dok sana tau...
Paling best mandi laut lagi... dengan perutnya...
Husna pulak masa tu...memang tengah aktif, bila masuk dalam air...lagi ler dia aktif...
Cam tau2 jer dia kan...
Peristiwa paling ummi tak lupakan...masa genab 9 bulan nie...
Ummi jatuh terduduk dalam bilik air!
Ummi jatuh dr ketinggian lebih kurang 30cm!
Nasib baik tak ada apa2... Kalo tak mesti Husna lahir kat N9 kan...hehehehe
Ok, ler saje nak kenang2 cerita lama...
Dulu tak ada blog2 nie...
Gambar masa peknen?
Usah ditanya... Sepanjang ummi mengandung tu...
Rasanya tak sampai 10 keping gambar ummi tengah mengandung!
Rugi dan terkilang sesangat tau!

Thursday, March 4, 2010

::< Potty Training >::

2 kali peluk cium untuk Husna
 

Salam...
Hari ni ummi nak cerita pasal Husna lagi.... Cerita pasal Husna hari2 pun tak pernah habis... Ada jer  benda baru yang dia belajar atau tiru! Biasa ler... Normal untuk budak2 seusia Husna kan... Cite ummi kali nie berkisahkan "Potty Training". Siapa dah buat benda nie kan anak masing2? 

Ceritanya gini...sejak hampir sebulan lalu...Husna sangat2 ler tak selesa dengan pampers dia! Pantang sangat dah penuh atau bila dia poo dan buang air kecil... Dia kerap rasa tak selesa. Suka nak buka pampers, tarik2 ler pampers dia... sampaikan ummi kena gamti pampers dia kerap, coz bila basah jer... dia menangis dan cakap... yak...yak...(buang air besar) atau asah..asah... (basah). Dia punya menangis jangan cakap ler... merengek-rengek minta ditukar pampers.

So...fikir punya fikir ummi terlintas fikir pasal "potty Training". Dengan bantuan en. Google... ummi jumpa benda nie. Ummi dah translate dalam melayu yer...

  1. Anak anda memberi isyarat atau tanda-tanda pampers dia basah - SELALU SANGAT
  2. Anak anda tertarik dengan "potty chair" atau Toilet - KALO TOILET SELALU. "POTTY CHAIR" TU PERNAH SEKALI DIA NAMPAK KAT C4 MENANGIS NAK BENDA TU!
  3. Anak beritau jika nak ke tandas - SUSAH NAK CAKAP. BIASANYA KALO DAH SELAMAT POO..PO... ATAU BUANG AIR BARU DIA CAKAP!
  4. Anak sudah boleh memahami arahan2 yang asas! - DAH EXPERT SANGAT...HEHEHE
  5. Anak anda tidak merasa selesa bila dia basah - MEMANG PUN
  6. Anak anda tetap kering untuk tempah 2 jam atau lebih pada siang hari - YA BETUL...SAMPAI UMMI PERNAH TERFIKIR...ADAKAH HUSNA NI KURANG MINUM? SEBAB TU DIA TAK BUANG AIR! HEHEHE...JAHIL2...
  7. Anak boleh memakai dan menangalkan seluanya dengan sendiri - DAH BOLEH TAPI KADANG2 TAK BOLEH
  8. Anak anda bangun tidur dengan pampers yang kering di siang hari - YER PERNAH
Bila ummi tengok dan kaji apa yang dikata, rasanya Husna dah boleh "Potty Training"... Ermmmm... Bila lah agaknya ummi nak mulakan? Mesti seronok... 1 lagi... Potty Toilet tu...yang cam ner yer...ummi nak beli... Kalo ada yang barney kan bagus... mesti Husna suka... hehehehe

So, siapa yang pernah / tengah / susah mula "potty training" kat anak masing mari ler kongsi ilmu dengan ummi. Cam ne caranya nak memulakannya... please...please...

Wednesday, March 3, 2010

::< First Time.... >::

6 kali peluk cium untuk Husna

Salam...
Ini pun gambar lama... hehehe
Ini gambar masa nak balik Johor hari tu!
Kan kami sekeluarga balik Johor naik bas...
So, tempat paling selamat untuk ayah parking kereta kat PWTC!
So, ayah berhentikan ummi dan Husna kat station STAR...
wa...ini pertama kali Husna naik STAR!


Budak yang tengah tunggu STAR sampai dengan "acop" dia!

 
Budak ni takut2 sebarnya... Terutama bila train kat sebelah tu berhenti!

 

Layan ketakutan naik train sambil pegang "acop" dengan erat! Dia takut spongebox tu jatuh benarnya... Mybe gayat kot! hehehe

 
 Tengok tu... Mata tu tak habis2 pandang orang...

 
 Bila train berhenti... bergini ler wajah Husna...
Tp, bila dah sampai kat Station Plaza Rakyat...budak ni tak nak turun!
Tak puas naik train...
Dah ler menangis... Tp, tak dapat ler ummi nak ambil gambar dia coz, takut dia berlari ke train pulak!
Apapun...InsyaAllah...nanti ummi bawa husna naik train lagi yer...



Tuesday, March 2, 2010

::< Kucing oh...Kucing >::

4 kali peluk cium untuk Husna
Salam...
Citer ni dah lama berkurun...
Masa cuti CNY hari tu...
Tp, malasnya nak upload gambar...
Tu yang terbengkalai jer....
Ini ler kawan baru Husna bila balik kampung...
Nama kawan Husna ni belang...
Sebenarnya kat rumah Johor... ada 3 ekor kucing...
Belang, hitam dan tok tua.
Tp, yang suka dok dalam rumah belang dan hitam jer...
Tok tua bila lapar baru masuk rumah...
Si hitam pulak...tak suka orang pegang dia...dia suka bebas...
Kesudahannya...sibelang jadi mangsa...
Si belang ni kaki dia pincang! So, dia tak boleh lari sangat...
Tu yang kena paksa dengan Husna dan main dengan Husna...
huhuhu... ini ler budak yang pantang nampak kucing....
*
*
*
*
*
*
*
*
*
 
 
 






Monday, March 1, 2010

::< Training >::

3 kali peluk cium untuk Husna
Salam...
Pernah tak dengar pepatah melayu kata "melentur buluh biar dari rebungnya"
So, kali ni ummi nak citer pasal Husna...
Nak lentur anak ni supaya jadi seorang kakak yang bertanggungjawab...hehehe...

 Ini ler Husna dengan "baby" barunya...
Ummi beli baby tu kat Johor...
Baby tu boleh menangis, ketawa dan panggil "mama..mama"



Ini latihan memberi susu kepada "baby"
Baby ni pantang pegang / pukul dia...
mesti dia nangis/ketawa gelak2!
bila nangis jer ummi suruh Husna bagi susu. Nanti senyap ler baby tu hisap susu...
Sampai ler baby tu tidur berdengkur baru boleh tarik botol susu dia!

Ini pula, latihan angkat baby...
hehehe... bila tengok Husna main dengan babydoll nie...
ala...sweet nya... Kalo dia betul2 ada adik cam ner yer...
Adakah Husna akan menjaga adik dia seperti dia jaga babydoll dia?
Coz, billa dengar jer baby doll dia nangis (ummi/ayah) yang goncang babydoll tu...
Mesti Husna cepat2 lari cari botol babydoll dia!
Bila ummi timang2 babydoll tu...Husna gelak sakan...
huhuhu... seronoknya...
 

ini belog ummi & husna Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez