Friday, January 29, 2010

::< Selamat Hari Tua... >::

3 kali peluk cium untuk Husna

Salam....
Perkara yang benar-benarnya... Ummi malas nak buat N3 nie... Coz, rasa umur dah semakin meningkat!
Ummi rasa takut untuk menghadapi apa jua rintangan dan cabaran di ambang 30-an...

Bulan ini merupakan bulan kelahiran ummi...
Maka genablah usia ummi 30 tahun....
Tua ker? hehehehe.... Muda lagi tu...

So, Menginjaknya ke usia yang lebih muda nie...Lepas ini pemikiran tu kena lah lebih matang! Jangan cam budak2 yer... lalalala.........Hadiah? hehehehe... biarlah rahsia....

Ummi tau perjalan hidup ini masih jauh (jika DIA izinkan) Perjalanan hidup ummi yang masih belum menemui apa yang ummi cari... Walau apapun ummi tetap bersyukur atas apa yang ummi terima... Itu yang DIA dah tetapkan untuk ummi. Cuma ummi perlu berusaha dengan lebih gigih agar dapat mengejar segalan cita2...

Selamat HAri TUa buat diri ummi....


Thursday, January 28, 2010

::< Blogwalking >::

0 kali peluk cium untuk Husna

Salam...
Ummi percaya, kawan-kawan semua rajin blogwalking kan?
Sama dengan ummi... Ummi memang banyak blogwalking untuk iklankan bisnes ummi!
Amboi..cam beso sangat yer bisnes tu! hahahaha
Apapun itu ler antara site income ummi sekeluarga! Amin...
Ok, tutup cerita nie ok...
Ummi cuma nak cerita hasil jalan2 ummi!
Ummi jumpa kisah ini...
Ummi sangat2 sedih kerana dia hanya seorang bayi yang masih kecil...
Dia telah diduga dengan penyakit PDA.
Ummi kasihan kat keluarganya...
Tp, apakan daya... Ummi tak tau nak tolong cam ner...
So... pada sesiapa yang mampu dan ada kelebihan sedikit...
Boleh tolong adik nie!
Ataupun war-warkan cerita nie... supaya adik nie dapat menjalani pembedahan PDA nya!
Baca kisah Adik Ammar
Ummi berdoa ada ler hartawan-hartawan atau dermawan yang dapat menolong adik Ammar... Amin...
Dan ummi berdoa agar adik ini kembali sihat... Amin


Wednesday, January 27, 2010

::< Mengidam >::

7 kali peluk cium untuk Husna
Salam...
Kadang-kadang ummi tak tau nak cerita apa kat blog nie...
Coz, kekontangan idea lah...
hehehe.... lagipun "kebuzy"an tahap melampau nie...
Banyak benda yang masih rahsia untuk ummi dedahkan di sini...
Insyaallah, bila semuanya berjalan lancar...
Ummi akan umum kan yer...
Ummi tau...blog ini semakin sunyi tanpa kunjungan kawan2...
Ummi perasan ramai dah kawan tak masuk ke sini!
Kadang2 ummi rasa kecewa gak!
Kecewa? hehehehe... tak de lah...
Coz, ummi buat blog nie ada matlamat yang tersendiri...hehehehe

Ummi benarnya nak cerita tentang Husna...
Husna sekarang memang sedang culture shock!
Dia nak buat apa sahaja yang baby lakukan!
Contoh, baby menyusu susu ibu!
Coz, "mama" kat taska dia baru dapat baby dan still BF.
So, balik rumah dia pulak minta susu dr ummi...
hahahaha... NAk tergelak ummi bila dia minta...
Nak tak nak bagi ler...
Sempat ler hisap kolom2 jer... PAstu dia sengeh2 puas!
Tanya dia... baby hisap susu kat mana?
Husna jawab "titik" sambil tunjuk ummi dia punya! hahahaha
Anak ummi juga semakin penakut ler sekarang!
PAntang dengar benda jatuh ker apa...
Mulalah dia... ha..hah... takut...
Oh...sekarang Husna dah pandai melayan youtube!
Suka menontoh spoongebox, barney dan aksi2 lucu baby!
1 lagi yang betul2 menyentuh hati ummi!
Semalam masa ummi hantar gi taska...
Bila "kakak" dia buka jer pintu... dia dah nampak baby merangkak!
Tau tak... Husna boleh lupa salam ummi dan terus menjerit panggil "baby"...
Huhuhu.... Anakku nak adik.... hehehehe



Thursday, January 21, 2010

::< Menyapu ..... >::

4 kali peluk cium untuk Husna
Salam....

Apa punya topik kali nie yer.... Tahun baru ni ummi teringin sangat nak jadi blogger tegar! Tp, dah nak masuk bulan 2 dah macam semakin bersawang-sawang jer blog nie.... hehehehe

So, hari ini... dengan rajinnya ummi pun sapu lah sawang-sawang yang ada kat blog ni! Ummi tau tak ada apa yang menarik di sini kan.... Tak macam blog orang lain...penuh dengan barang2 yang dia orang beli...macam2 cerita tentang masak2 ler... Jalan2 ler... Tp, blog ummi more to cerita my sweet baby! Baby? Baby yang mucuk dan masam! hahahaha....

My Husna sekarang dah nak masuk 2 tahun. Ummi masih berkira-kira untuk sambut birthday Husna atau pun tidak! Ikutkan hati teringin sangat nak buat besar2 macam yang orang lain buat! Tp... ummi sedar tahap kemampuan kami...hehehehe... la... episod sedih la pulak! Bukan apa... Ummi memang sekarang ni nak jadi KEDEKUT! Coz, ada banyak benda yang ummi nak lakukan! Sesakali fikir.... Nak buat... Coz, Husna tak pernah buat birthday party cam orang lain! Tp, bila fikir benda yang ummi inginkan tu pun sangat2 penting untuk kami bertiga... Ummi jadi down dan sakit kepala! So, sampai ler sekarang still tak ada keputusan! huhuhu

Husna? Semakin dah besar nie.... semakin banyak cakap...semakin kuat mengigau.... Apa yang tak nampak sangat...makan! Kurang sangat makan! Paling ketara...bila dah besar ni Husna sangat2 manja dan sangat2 nak kan perhatian. Husna anak yang senang diurus kalo kena caranya! Kalo tak... alamat asyid bergaduh jer dengan ummi dan ayah dia! Husna juga dah pandai berbual2 kat telepon dengan tok2 dia! Pandai kemas2 barang mainan dia... Faham apa orang kata, suka tiru perbuatan orang! Ummi dengan ayah terpaksa sorok2 kalo nak on kan komputer! Coz, dia pernah ternampak ummi buat masa on kan komputer.... Lepas tu dia pun nak buat! Ops... ada 1 perkara yang sering menjadi tanda tanya ummi... Ummi malas lah nak besar-besarkan perkara nie! Coz malas nak bising2 kan... Orang dah nak jaga anak kita tu...ummi dah bersyukur sangat! Sejak 2 menjak ni ummi perhatikan Husna suka meludah! Panas jer hati ummi bila dia meludah! Bila cakap tak mau dengar apa lagi...kena ler babap! Lepas kena babap baru ummi cakap...ummi tak suka Husna ludah2 cam nie! Yang sadis + lawaknya... nanti dia lap balik air liur dia tu dengan baju atau selimut dia! hahahaha....

Tahun ni juga ummi dah pasang streamyx kat rumah... Puas hati giler pakai! Buat masa ni lah! Tak ada masalah gangguan lain. Harap2 berkekalan ler... Dan bill pertama akan sampai hujung bulan ini! Yang paling best...masa ummi ambil tu...kos semua sekali termasuk pemasangan telepon rumah hanya RM 105! Dan bill yang akan datang ni RM 120 +++... Ok, ler... Next month cuma RM 60 jer...Jimat...Jimat...

Tuesday, January 19, 2010

::< Dugaan LAgi >::

5 kali peluk cium untuk Husna
Salam...
Dugaan datang menimpa-nimpa sejak tahun 2010 nie...
Walau apapun...ummi terima dengan redha...
Setiap ujian yang dia beri tu ada hikmahnya...
Dan setiap dugaan tu, tanyanya DIA menyayangi hambaNYA... InsyaAllah...
Sejak hari ahad...ummi dah mula sakit mata!
Bermula dengan mata sebelah kanan.
Memang bengkak kelopak mata tu!
Pastu bawah mata pulak.... merah menyala...
Ummi dah agak dah mesti dapat MC lagi...
So, pagi tu... ummi gi opis dulu sblm gi kerja.
Maklum ler... takut nanti bos kata apa lak!
Coz, last week ummi baru jer MC 2 hari kan....
Tu yang risau nak MC lagi!
Bila gi klinik... doktor kata kena MC 2 hari.... Dalam hati ummi yahooooo....
So, ummi siap2 kan kerja yg urgent! dan balik rumah....
So, ummi akan masuk balik kerja esok....
Harap2 org tua tu bayar lah duit gi medical ummi!
Takut gak dia tak nak bayar coz... cost semua sekali RM190.00 huhuhu



Monday, January 11, 2010

::< Hadiah Tahun Baru ; 2010 >::

7 kali peluk cium untuk Husna

Salam...
Apa korang rasa bila tengok gambar di atas....
huhuhu... Ini lah hadiah untuk tahun 2010.
Walau apapun ummi bersyukur sangat2... Kerana DIA hanya ambil sementara sahaja anggota yang DIA bagi!
Ummi rasa bertuah kerana DIA masih sayangkan ummi dengan ujian yang DIA bagi...
Alhamdulillah...

Kejadian ni berlaku masa Sabtu lepas.
Ummi kan kerja separuh hari kan Sabtu tu....
Tiap2 sabtu memang jarang ada orang kat opis.
Cuma ummi dan kadang2 bos ada.
So, ummi nak balik tengahari tu kol 1.30++
Masa ummi nak pijak tangga tu perasan dah tiba tangga yang last dah!
Tp, rupanya ummi salah step dan....
Jadi lah nangka busuk....
Bila dah jatuh tu jer...bunyi yang ummi dengar "Park"!
Ummi dah tak fikir apa dah... Ummi cakap...
"habis kaki ku patah"
Pastu ummi try bengkok-bengkok kan!
Boleh bengkok dan pusing2 lagi...
So, ummi rest kat tangga tu dalam 10-15 minit!
Ummi urut2kan kat jari tu!
So, dah tak sakit dah....
Ummi pun ambil teksi dan nak gi MV...coz nak cari barang...
Taxi berhentikan kat bahagia South tu...ala dekat dengan DOME!
Ummi pun jalan dan terus jalan...
Bila nak naik ke level 1 tu...ummi dah rasa sesuatu!
Kaki ummi pendek sebelah! Senang kata jalan berdencut lah!
Ummi try juga jalan sampai level 2!
Bila sampai level 2 semakin bersemut dan terasa berat...
huhuhu... Ummi terus patah balik dan duduk kat bus stop!
Call ayah Husna... suruh ambil....
Hati ummi dah syak ni mesti terseliuh nie...
Setengah jam menunggu...macam setahun...
Kaki dah semakin mencucuk-cucuk! Sakit giler...
Sampai Hospital Pakar Al-Islam kat Kampung Baru....
Dapat no 1017...Ada 1 pesakit lagi...
Lamanya menunggu... Dalam 10 minit tu... Rasa berjam lah...huhuhu
Nurse nak bagi wheelchair! Ummi tak nak...
Konon gagah kuat ler tu!
Masa jumpa doktor...dia tekat2 picit2 kat kaki tu...
Bila dah cek semua rupanya buka terseliuh...tapi ankle injured!
huhuhu.... Macam nak nangis sakit oooooo....
Bila dah balut kaki semua...nak jalan memang susah... So, kena juga guna wheelchair!
Husna menangis2 suruh ummi turun...suruh ummi dokong dia...
Masa ayah nak masuk dalam kete tu... ummi still kat wheelchair lagi...
Apa lagi...Husna menangis semakin kuat, coz dia ingat ummi tinggal!
hehehe.... siannya anak ummi...
Bila ummi dah masuk kereta baru dia dia dan terus duduk kat peha ummi...
Itu sahaja ler kisah hadiah tahun 2010...
So, ummi dapat MC sampai esok....
Selamat bekerja semua...

Friday, January 8, 2010

::< kakak ??? >::

4 kali peluk cium untuk Husna
Salam...

Tahun baru dah seminggu berlalu....
Kejutan terbaru Husna untuk tahun baru ni....

" Kakak ennya"
Bila kita tanya "siapa punya"
Husna jawab "kakak ennya"
Bila kita tanya "siapa ni?" sambil tunjuk dia...
Husna jawab "kakak una" dengan yakin!

Yang bestnya perkataan "kakak" tu jelas dan nyata!

Asal nak minta apa pun... mesti Husna cakap "kakak".
Siapa yang ajar? ummi pun tak tau.
Mungkin kat TAska kot...

Atau...Husna dah bersedia untuk menjadi "kakak"



Thursday, January 7, 2010

::< Alu lah >::

2 kali peluk cium untuk Husna
Salam....

Masa usia Husna 1 tahun 9 bulan 2 minggu... Husna kena chicken pop! Yang peliknya Husna tak demam. Tp seminggu sebelum tu ada lah badan dia dedar sikit! Balik taska jer badan dia panas. Tp, aktif lagi...

Sudahnya sabtu malam ahad tu... Husna tak boleh tido. Dia tak selesa. Yang ummi risaukan hari Jumaat tu kami ke Bukit Freser dan dok kat taman yang tak ada orang duduk. Takut apa2 jer kan... Bila cek kat badan dia ada banyak bintik-bintik. Kebetulan mak ummi datang rumah. Mak kata chicken pop nie.. Mak suruh bagi air kelapa dan pastu gi klinik. So, pagi ahad tu, lepas hantar mak ummi kat Pudu... pergi lah Hospital Pakar Al-Islam (dulu KBMC) kat KAmpung BAru. Terlupa pulak hari ahad doktor pakar dia sampai kol 1 jer! So, dah malas nak ke klinik lagi jumpa ajer lah doktor biasa...

Terlupa pula apa nama doktor tu yer... hehehehe... Memang tak pernah jumpa doktor biasa. Biasanya memang jumpa doktor pakar jer. Bila doktor tengok history Husna kat sana... dan tengok bintik2 kat badan Husna... Serta Husna yang aktif doktor kata ni bukan chicken pop! Mungkin Enzima dia datang balik! Mungkin ada makanan yang dia tak boleh makan! Masa doktor tu cek-cek dada husna...belakang Husna... Tetiba HUsna cakap...

"Alu lah" (malu lah)

hahahaha.... Ummi nak gelak masa tu! Anakku itu pemalu rupanya! Doktor pun nak gelak bila dengar dia cakap camtu! Banyak yang ummi nak tanya masa tu benonya... Tp, tu lah... bila jumpa doktor biasa ni... susah sikit! Berat mulut lah dia orang nie. Kita bayar mahal2 pun tak puas hati! Pada hal kalo jumpa pakar tu, lebih RM 40.00 jer... Tapi memang puas hati! Kita tanya lah seberapa banyak dia layan kita!

Hari Isnin ummi hantar Husna cam biasa. Bila "mama" dia tengok Husna mama dia kata nie campak nie... Aduh! risau gak ummi! Tp, mama dia kata tak per... Tengok dah kering! Tp, memang pelik... Husna punya chicken pop menyongsang! Dia tumbuh dr kaki dulu... PAstu dia aktif dan tak ada demam lagi! Mama dia kata kalau budak yang aktif memang cam tu! So, sampai hari ni, tak ada tumbuh yang baru... Cuma kadang2 jer Husna garu2. Habis lah kulit anak ummi! Dah tak cantik, semakin banyak lah parut! huhuhu

Wednesday, January 6, 2010

::. CD .::

4 kali peluk cium untuk Husna
Salam....
Dah lama ummi bercita-cita untuk pakaikan Husna CD.
Ala... cloth drapers tu....
Ummi pernah beli dengan seorang peniaga online...
Tak ingat pulak apa blog dia.... Agak mahal ler beli dengan dia dulu...
Yang ummi TERBATALKAN niat untuk ber"CD" coz tuan kedai ni mungkin terlupa nak inform cara2 penggunaannya kat ummi kot! (berprasangka baik)
Dan kat blog dia pun tak ada nyatakan...
Ummi pun 1, main hentam keromo jer....
Tak mau servey dulu....
Sekali bila ummi pakaikan kat Husna bocor....
Baru 1 jam jer pakai...dah rasa basah kat montot dia!
So... ummi rasa CD ni tak sesuai lah....dengan anak ummi yang comel ituw...
Sekali... al kisah suatu hari....
ummi terbaca kat blog lain...
YAng CD ni tak boleh basuh guna sabun banyak sangat....
Tak boleh letak pewangi....
huhuhuhuhu.... BAru lah ummi tau apa masalah pada CD Husna nie....
Ummi memang basuh CD dia guna pewangi....
Sebab itu lah dia bocor....
Bila dah tau apa masalah sebenar....
Ummi pun bersemangat kembali untuk menggunakan CD....
Tp, ummi tak nak guna CD yang ummi beli dulu...
Ummi beli kat salah seorang pelanggan ummi
Beli 3 keping jer... NAk cuba2 dulu kan...
Dan... Mulai hari isnin lepas...
Husna akan berCD di waktu malam pada setiap hari...
Dan hari minggu juga...
So, sekarang bertambah lah tugas ummi di waktu pagi...
Kena pastikan CD Husna siap di basuh dan berjemur...
Walopun gitu ummi hepi sangat...
NAnti kalo ada rezeki lagi ummi beli lagi...
Ermmmmm.... Nak pakai sepenuhnya CD, rasanya "mama" kat Taska dia tak nak kot! Maklum ler leceh kan...
Pada kawan2 semua... Jom ber"CD" memang best...berbaloi...


Tuesday, January 5, 2010

::. Anak oh...anak ...::

5 kali peluk cium untuk Husna
Salam....

Ini N3 pertama ummi untuk tahun 2010. Bukan Tak ada cerita... tapi lately ni ummi banyak sangat benda nak difikirkan... MAklum ler... tahun baru...usiapun dah menjangkau 30-an... hehehehe

So, N3 ni ummi nak tunjuk gambo anak ummi yang lapo.... Bukan senang nak dapat gambo nie tau! Susah sangat!

Ummi selalu merungut yang anak manis ini tak nak makan. Tp, "mama" Husna di taska pula cakap, anak ummi ni kuat makan. Yang paling best "mama" dia boleh suapkan dia makan! Rasa cemburu tau bila orang cakap cam tu kat ummi. Pada hal... bila kat rumah... Anak yang bernama Husna ni... bila ditanya nak makan? Dia akan jawab "nanak!"

Sejak akhir-akhir ini juga... Anak ini jugalah yang sering minta makan. Ada 1 hari tu... ummi tengah masak... Dia nak cakap... "makai...makai..." huhuhu... macam nak nangis ummi tau! Bukan apa, masa tu tak ada nasi. Yang ada biskut jer. Nasi tengah di masak! Ummi rasa sedih sangat!

Sekarang ni, ummi dah tau apa yang dia suka. Bukan dulu ummi tak pernah masak cam ni... Pernah. Tapi tak tau yang Husna suka makan letak kuah banyak-banyak. Dah akhirnya bila dah dapat kuah banyak... maka terhasilah gambar di atas!

Bila ayah tanya... sedap tak ummi masak? Dengan pantas dia jawab... cedap...cedap... Sambil menghirup kuah! BAngga.... sesungguh bangga dapat anak ini... :)
 

ini belog ummi & husna Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez