Friday, May 29, 2009

::. Layan jer...Lah... :) .::

5 kali peluk cium untuk Husna
Salam semua....
Lama kan ummi menghilang!
Rindu sebenarnya nak update nie...
Tp, buzy sesangat.
Tak banyak ummi nak cerita....
Jom layan gambo Husna last week yer...

Husna dengan bukunya...
Ini ler kerjanya hari2.
Balik "school" baca buku!
hehehe

Sambil membaca sibuk tengok tv.
Iklan yang dia suka ler tu....


Baca buku pun boleh baring.
Siap angkat kaki lagi...
hehehe




Khusuknya anak ummi!



Penat dah ker sayang....
Kita minum susu dulu!


Ni on d way gi mana yer...
Hari Sabtu lepas!
Budak tu dah mengantuk giler!

Masih boleh senyum2 lagi ker....



Ni masa hari Ahad...
Kat Giant! Beli susu Husna....
Ada offer susu Pediasure setin RM48.90 jer...
Biasa paling murah ....RM57.90


Nampak tak gigi saya tu!
Saya dah ada 6 batang gigi.
2 di bawah, 4 di atas!
Kalo gigit ummi sedap nie!

Gini ler cara minum vitagen!
Tu...baju saya tu!
Dah lenjun dah....
hehehe


Auntie semua...cam ne dengan badan saya?
Ada cantik?
hehehehe



Tuesday, May 26, 2009

9 kali peluk cium untuk Husna
Salam....
hai...semua....
Jom layan gambo Husna pakai baju kurung....
hehehehe....

Hai Auntie semua...
comel tak tengok Husna pakai baju kurung?
Mesti comel kan?
hehehehe....
Tp, kan...Husna tak tahan ler pakai baju kurung....
Panas! huhuhuhu...
Husna kan kuat berpeluh!
Ops! Lupa...Husna nak ucapkan tq pada auntie Afne.
Dia beri menan tu kat Husna.
Husna suka sangat!
Husna dah pandai masukkan blog2 tu dalam lubang2 dia!
Best,tau....hehehe


Itu ler dia Wan Nur Husna....
Adoi...sekarang nie....
Macam2 dia nak buat!
Kalo bawa gi shoping...dia asyid nak jalan2 jer...
Kalo nak orang pegang tak per...Ni tak....
Jalan sorang2...kita nie kena lah follow dia dari belakang..huhuhu
Menangis dengan kuatnya bila tak beri.
Emo sikit budak nie...hehehe

Saturday, May 23, 2009

::. Tak Suker Tau...Cam nie..::

7 kali peluk cium untuk Husna
Salam,
Sedihnya...Ummi tak suker cam nie...
Kalo dah janji..kena lah tunaikan...
Barang belum sampai dah kena bayar deposit.
Okey ler...Deposit bukan pun banyak benor...
10 Jari jer... hehehe
Bila kita dah bayar dopisit maknanya ada le apa yang kita minta!
At list...kalo tak semua sikit pun ada ler...
Ummi tau, salah ummi kerana datang lambat ambil barang!
Tp, bukan pun sampai berbulan!
Ummi menunggu barang nie nak sampai...
Punya lah lama...
Ummi tangguhkan seminggu.
Masa baru2 barang tu sampai, dia ada hal!
So, ummi tunda nak datang!
Ummi tak nak ler ganggu dia sekeluarga.
Pastu minggu nie memang tak boleh datang.
So, ummi ambil keputusan untuk datang hari nie!
Call dia, dia kata boleh ambil.
Tp, yang tak bestnya...apa yang ummi nak tak de!
So...apa tujuan dia minta details barang yang mana 1 kita nak?
Tak kan dia tak de reservedkan untuk kita kot!
Kalo cam tu apa tujuan deposit tu!
Entah ler...cam ner nie...
Tak suke! Tak suke!

Friday, May 22, 2009

::. Husna Semakin Bijak .::

10 kali peluk cium untuk Husna
Salam...
Dah beberapa hari ummi tak cerita pasal Husna. Asyid terlupa jer...Sekarang nie... Husna dah 1 tahun 2 bulan... Kejap jer kan? Sejak dah beso nie...Husna semakin sensitip tau! Terutama dengan ayah dia! Kalo dia nangis2 pastu ayah dia besokan mata, terus senyap! Tau takut! Pastu dia ngendap2...Ayah dia. Kalo ayah dia stat senyum kat dia mula ler dia buat lagi! hehehe... Anak ayah...
Sekarang nie...Husna dah makan macam-macam... Tu bila nak makan kat luar jer...mesti fikir tentang budak cenonit nie! Mesti tengok menu, sesuai tak dengan dia! Coz, Husna makan apa yang ummi dan ayah makan! Kecuali, yang pedas! Tp, 'mama' kat Taska dia kata, dia makan pedas. Tp, idok ler pedas sangat! his...his...Anak ummi...
Meh...LAyan gambo Husna... Anak ummi memang comot! Tengok jer ler rambut dia tu! huhuhu.... Udah panjang! Bila mau potong!


Ini ler Kerja Husna di rumah... Suka alat permainan yang mendatangkan bunyi-bunyian! Lagu ABC pun boleh geleng2 kepala! hahaha.... NAmpak tak air vitagen kat tangan Husna tu! Husna memang suka minum vitagen! Kalo 1 botol tu...dia minum separuh jer...Separuh lagi dia mandi dengan Vitagen! muah...muah... Coz, Husna memang budak yang tersangat ler berdikari! Nak minum pun dia nak minum sendiri! Tak mahu kita pegangkan cawan! Kalo tak beri...nanti mula lah...siren berbunyi! So...beri jer lah! PAstu habis ler 1 badan dan lantai ummi dia! Siap boleh main tepuk2 air kat lantai!




Anak sebesar Husna nie...memang banyak cabarannya! Huhuhu...Kadang kala menangis gak nak handle dia! Kadang2 ter.... juga... Tp, bila fikir2 balik...sian dia! Tp, apa yang penting...kena sabar.... Nampaknya ummi kena dalami ilmu sabar....

Tu, tengok tu...Husna bukan nak orang bukakan penutup vitagen tu! Dia nak buka sendiri dengan gigi dia yang 5 batang tu! Gigi? Rasanya Husna nak tumbuh gigi lagi...Coz, ayak lior dia...kemain banyak sekarang nie! Dia akan gigit2 penutup tu sampai berlobang! Bila dapat buka tu, nampak kepuasan pada muka dia! Bila dapat munum tu...siap bunyi..."ah...." Lawak kan?



Ini sajer lah tu! Tengok2 ummi dia! Seronok bila tengok dia main2 cam tu! Walaupun 1 rumah melekit kerana vitagen...tak per ler sayang... Nanti ummi mop yer... Ataupun ayah tolong lap air yang Husna tumpahkan. Baju basah pun ummi tak kisah! Nanti kita tukar baju yang lain yer sayang....



Thursday, May 21, 2009

::. Mari Membaca .::

11 kali peluk cium untuk Husna
Salam....
Saje...buka N3 nie....
Boring2 kat office sorang2 nie...
Bos lelaki dah terbang ke Myanmar,
Bos perempuan pulak katanya nak gi Bangladesh Embassy.
Dah tinggal ler ummi seorang!
So...apa lagi...hehehehe
Just nak tunjuk jer....
Nie buku untuk ummi baca dari pertengahan bulan Mei hingga Pertengahan Jun.
Terutama majalah2 tu!
Itu ajer yang ummi mampu beli...
Pa&Ma tu majalah wajib tiap bulan...
Asal 15 hb jer...
Cepat pergi cari kat kedai dekat office tu!
Cepat jer habis majalah nie!
YAng 1 lagi tu....
Tak pernah ummi beli!
Tp, ada topik best kat situ!
So...sape2 nak tau...sila ler beli yer...
hehehehe....
Novel tu pulak,
Sebenarnya rasanya lah....
Dah hampir 5 tahun ummi tak beli novel!
Coz, tak sempat nak baca...dan 1 lagi tak cukup budjet!
hehehe.....
Tp, ummi memang giler novel sejak zaman kanak2 lagi!
Sejak sekolah rendah lagi ummi dah baca novel2 nie!
Tu, bila fikir2 balik...cam tak best hidup tanpa membaca!
Setakat membaca akhbar secara online....
huhuhu....
Tak suka...tak suka...

Ummi sekarang dalam proses membaca Salju Sakinah. Best jalan ceritanya! Kisah cerita mahasiswa2 di Timur Tengah! Novel ni berbentuk Islamiah sikit! Seronok sangat baca buku nie! Kira promot ke nie?....So, pada penulis Zaid Akhtar beri ler sikit upah yer... hehehe...Ummi dah tolong promot buku anta nie...

Wednesday, May 20, 2009

::. JIRAN .::

8 kali peluk cium untuk Husna
Salam,
Pagi tadi masa tengah siap2 nak gi kerja...sambil2 tu...
dengar MHI kat TV 3 tu!
Topik pagi nie....Best sesangat!
Jiran!
Bila dengar pemanggil2 tu bercerita tentang jiran meraka...
ummi....teringing gak!
Tp, idak ler mampu nak telepon TV3...
Nanti glamor pulak! hahahaha....
Ummi sekeluarga tinggal kat apartment.
So, 1 floor tu adalah jiran ummi.
Tp, secara jujurnya ummi memang tak kenal benar jiran2 ummi.
Bukan tak nak kenal...tp, memang jarang berjumpa ler...
Ok, ummi citer jiran depan rumah ummi.
Ummi tak tau pun nama dia.
Kalo tak silap dulu, dia ada cakap panggil dia kak Sal.
Tp, tak tau ler betul ke tak! hehehe
Ada 2 anak lelaki.
Anak yang sulung tu, pantang nampak kami berdua!
Memang peramah giler ler...
Seronok cakap dengan dia!
Kalo jumpa jer...mesti dia nak datang rumah!
hehehe...Dia suka main dengan mainan Husna!
Keluarga nie...suami isteri bekerja.
Kebarangkalian untuk berjumpa....
Rasanya sebulan sekali kot!
Sampaikan ummi mengandungkan Husna pun dia tak tau tau!
Yg lawaknya...hubby dia cakap :
"Eh, bila nya mengandung?"
hehehe...
Itu ler jiran sebelah depan rumah ummi....
Jiran depan sebelah kanan pulak...
Tak dapat dipastikan statusnya!
Macam Chipsmore!
Kejap ada kejap tak ada!
Dulu yang duduk suami isteri baru berkawin kot!
PAstu dah lama tak nampak!
Jiran sebelah ummi...India...
Pernah ler terserempak beberapa kali...
Tak tau juga siapa nama dia!
Kerja apa pun ummi tak tau!
Tp, kadang2 dia balik tengah malam!
Pastu gemar ler buka lagu2 hindustan kuat2
Sampai boleh ler kami nie dengar...
Haru betul kan!
Jiran sebelah kiri...anak2 dara.
Tak tau duduk berapa orang 1 rumah.
Selalu lah juga jumpa.
Tp, tak pernah nak senyum pun!
Husna jer yang selalu senyum kat dia...
Suka sangat, bila balik dok main2 depan rumah dia! hehehe
1 lagi, jiran ummi yang nie...suka masak megi dan bakar ikan!
Bila dia bakar ikan...adoi...lapornya!
hehehe
Sorang lagi jiran ummi yang ummi tahu....
Ina naim....
Kenal tak siapa dia nie!
Kalo tak kenal...tak tau ler...
hehehe
Ummi tak pernah cakap2 dengan dia!
Senyum ada ler sekali dua!
Kalo dengan suami dia ada lah juga tegur2.
Coz, Husna dengan anak dia kan sebaya!
Life dia pun ummi tak tau sangat!
Depan rumah Ina naim nie dulu bangladesh yang duduk!
Bila ummi balik kerja tu....
Selalu sangat tersaing dengan mereka2 nie masa naik lif.
Ya Allah...Tak tahannya.....
Tp, sekarang tak dapat diketahui statusnya!
Sama ada masih di situ ataupun tidak!
Sebelah rumah bangladesh nie....
PAsangan suami isteri bangsa cina.
Tinggal berdua jer!
Memang dah tua sangat!
Suka beli air mineral kat bawah!
Mereka nie still macam orang baru bercinta jer...
Jalan2 mesti pegang tangan!
Pernah gak ler ummi berbual dengan dia!
Kadang2 hari minggu ada gak ler...anak2 dia orang datang!
Tp, ummi dah lama tak nampak mereka la nie...
Kesimpulan yang dapat ummi buat...
Ummi memang tak kenal benar dengan jiran2 ummi!
HArap2 bila dah ada rumah sendiri nanti....
Ummi dapat ler kenal2 jiran2 ummi!
InsyaAllah....


Sunday, May 17, 2009

::. Bila Husna tak de .::

5 kali peluk cium untuk Husna
Salam....
Macam mana dengan tajuk ummi petang nie?
Hehehe...
Rasanya ler...apa yang ummi nak cerita!
Tak kan ler nak cerita ulasa drama Mr. Mama kat tv tu kan!
Tak kuasa ler ummi...hehehe
Petang nie ummi sorang kat rumah.
Kepenatan mengemas rumah.
Ingat nak iron baju, tp tak larat.
Penat sesangat!
Husna? Mesti tertanya2 mana perginya Husna kan!
Ayah bawa Husna gi jalan ke One Utama!
Husna tu, tiap minggu mesti nak keluar.
Dia cepat boring kalo duduk kat rumah jer...
Kalo dia boring sangat, mesti dia ambil kasut dia dan ajak keluar!
Kalo tak dapat keluar dia nangis!
Atau pun dia asyid tido dari pagi sampai petang!
Kasihan ummi tengokkan.
Tu yang kadang2 ayah dia bawa dia gi jalan2.
Ummi dok umah dan kemas umah.
Ada sekali tu, dia ikut ayah dia gi pasar kat TTDI.
Kemain suka dia tengok ikan2 kat pasar tu!
hehehe......
Bila Husna tak de nie....
Boring gak!
Boring sunyi saje rumah nie...huhuhu....
Mana ler anak dan ayah dia nie!
Dah hampir 2jam setengah pergi...
LAmanya....
Adoi...rindu ler kat budak mucuk tu!


Saturday, May 16, 2009

2 kali peluk cium untuk Husna

Lagu Guru Malaysia
Kami guru Malaysia
Berikrar dan berjanji
Mendidik dan memimpin
Putra putri negara kita
Pada Seri Paduka
Kami tumpahkan setia
Rukun Negara kita
Panduan hidup kami semua
Di bidang pembangunan
Kami tetap bersamaMembantu,
membina
Negara yang tercinta
Amanah yang diberi
Kami tak persiakan
Apa yang kami janji
Tunai tetap kami tunaikan

Lagu & Lirik : Hashim Ahmad

Salam semua...

Huis...lama rasanya ummi senyap. Blog kawan2 pun ummi jarang masuk. Sorry sesangat yer... Ummi memang buzy sesangat. banyak kerja kena settle kan sebelum hujung bulan nie! Kalo tak, habis ler kena denda pekerja2 ummi itu! huhuhuhu!

Hari nie 16 mei. Hari guru! Ummi terkenang masa zaman2 sekolah. Bila buat sambutan hari guru jer...mesti nyanyi lagu Guru Malaysia. Sampai 1 tahap tu, ummi dah hafal beno lagu tu! Sampaikan nak belajo pun kena nyanyi dulu lagu tu untuk penguat semangat! Coz, sejak kecil ummi berminat nak jadi cikgu! hehehe...

Ummi ingat lagi, masa ambil STPM. Boring sangat. Coz, sungguh banyak subjek yang kena belajar. Untuk peperiksaan ambil 5 subjek jer! Tp, budak2 STPM kena belajar lebih kurang 12 atau 13 subjek. huhuhu...Giler kejap! hahaha...Tp, bila ummi boring nak study, lagu nie ler yang ummi nyanyi! Nak nyanyi lagu lain tak reti!

Semperna hari guru hari nie... Ummi nak ucapkan selamat hari guru buat semua guru-guru di Malaysia. Terutama guru2 yang pernah mengajar di Sek. Keb. LKTP Adela, Sek. Men. Keb. Adela (SEMEKA) dan Sek. Men. Keb. Bandar Mas (SMKBM).

Guru2 yang pernah mengajar ummi. Terutama kepada keluarga angkat ummi...Ustaz Nasir dan Cikgu Norhayati. Walaupun kita dah terputus hubungan, saya tetap ingat apa yg ustaz pesan kat saya sebelum berakhirnya SPM 1997. Saya berharap kita akan dapat berjumpa kembali.

Pada guru kelas ummi 5 Perdagangan 1 tahun 1997, Cikgu Wakiran, terima kasih atas segalanya. Pada cikgu Hanfiah dan cikgu Noriah tq cikgu. Pada cikgu Hamiza, sekarang saya dah faham mengapa cikgu selalu tak beri muka kat kami semua! Pada Cikgu Matematik ummi yg paling garang tu! Time kasih cikgu. Denda rotan 100x tu telah membawa saya ke menara gading. Pada cikgu Tolha, walaupun cikgu sekarang nie berada di TTDI, tp saya belum lagi jumpa cikgu. Maaf yer cikgu. Kerana alamat dan nombor telefon yang cikgu beri terhilang ler... Sorry sesangat!

Pada guru2 masa ummi STPM 1999, 6 Ekonomi (6 atas 1)Cikgu Marina, Cikgu Johar, Cikgu Samsudin, Cikgu Norliza dan suami, Cikgu Johana dan suami... Tq atas segalanya. Khas buat cikgu Marina dan cikgu Johar... Tq beri peluang kepada saya untuk mewakili Negeri Johor. Itu pengalaman yang tak akan saya lupakan. Pada guru2 lembaga pengawas 1998/1999....Memori itu sangat indah.

Oh yer...pada kawan2 ummi yang dah bergelar guru... Selamat menjalankan tugas! Jangan fikir jadi cikgu kerana tak de kerja tau! Atau tak de pilihan!hehehe...Siapa yer kawan2 ummi yang dah bergelar cikgu! erm..... Faizah (SEMEKA), Maizatul (SEMEKA), Abg Faizal (UM), Nafisa (X-roomate) dan Laili (UM). Doakan ummi dapat ikut jejak korang! Dah 6 kali ummi gi ujian Mtest! Tp, mungkin bukan rezeki ummi!

Pada guru2 yang ummi tak sebut tu...Bukan bermakna ummi tak ingat... Ummi tetap ingat jasa cikgu2 semua!

SELAMAT HARI GURU...

TEMA : GURU PEMBINA NEGARA BANGSA

Wednesday, May 13, 2009

::. Ler...Peminat Gak ker... .::

8 kali peluk cium untuk Husna
Salam....
Nak tau ker...apa cerita kali nie....
Ala...cite biasa-biasa jer....
Tak de yang istimewanya...hehehe
Tp, bagi ummi ia sangat istimewa...
hahahaha....

Sejak Husna dah 1 tahun ++ nie....
Bila pagi mesti buka komputer @ tv.
Patu mesti kena buka rancangan kegemaran dia!
Kalo tak tak reti dok diam.
Ummi dan ayah nak bersiap pun tak dapat...
hehehehe...
Ha...tu ler rancangan dia suka!
Komputer tu dan macam untuk dia sorang dah!
Nak suruh on kan komputer pun dia tau kena tekan kat mana.
Tp, kadang2 tak boleh buka!
Coz, Husna tak kuat tekan button untuk on komputer tu!
Mouse tu, jangan cakap!
Dia tekan-tekan, suka sangat kalo keluar perkataan kat monitor...
Keybord? Huhuhu...Paling dia suka...
Paling suka kalo dia dapat tekan pastu berbunyi...
Memang dia akan sengaja tekan untuk bunyi!
Husna...Husna....
Amboi...Khusuknya!
Cam nak masuk dalam komputer jer...


Ini ler dia....
Budak botak yang dia suka sangat tu!
Terutama kalo iklan2 yang ada budak2 berdua nie!
his...His...

Husna yang 1 tahun 2 bulan pun kenal mereka nie!
Nampak tak kat dalam skrin tu!
Tu kerja dia ler tu!
Ini ler yang dapat ummi update!
Ini pun curi2 tulang nie!
hehehehehe...Benornya dah letih dah nie!




::. Buzy Sesangat .::

2 kali peluk cium untuk Husna

Salam,

Huhuhu...nak nangis rasanya...

Dah masuk hari ke-3 minggu nie...

Ummi memang buzy sesangat.

Buzy dengan renewal pekerja2 asing nie!

Tu tak termasuk dengan urusan penghantaran balik PATI!

Dengan maidnya lagi...Yang belum hantar surat untuk renewal permit.

Insuran dan Bank guarantee yang belum beli lagi!

Dengan dokumen untuk buat renewal!

Sistemnya tak berupdate lagi!

Bos...bos... ku punya 2 tangan jer...

Bila nak siap nie....

huhuhuhu....Sedihnya......

Monday, May 11, 2009

::. Mother Day .::

0 kali peluk cium untuk Husna



Salam...
Seronok betul bila baca kisah kawan2 menyambut Mother Day...
Ummi tak sambut pun secara besar-besaran...
Semalam...Kami keluar lunch kat Otak-otak place di Giant Kota Damansara.
Tp, memang sungguh mengecewakan sesangat!
Makanan yang tak sedap langsung!
Sampai ummi cakap dengan ayah Husna....
Makan untuk alas perut jer lah nie...
Kami ambil set untuk 2 orang makan.
Ada otak2 stem, 2 nasi putih, tauhu goreng lada, soto ayam, ayam masak apa tah, arca sayur dan kami tambah otak2 bakar.
Kesemuanya RM 22++
Tp, yang boleh masuk tekak nie...cuma nasi putih otak2 dan ayam jer!
Yang lain....huhuhu....sungguh tak de rasa!
Maaf ler...lain kali kami tak nak singgah lagi....


Kami sampai rumah pukul 3.30ptg.
Husna dah tido dah!
Petang dalam kol 6++ ummi masak!
Coz, rasa lapo...memang lapo!
Menu tak de lah gempak2
Just nasi putih, ayam asam pedas dan kacang botol goreng jer....
Kami makan dengan seleranya....



Malam ummi call mak...untuk wish selamat hari ibu....
Pada mak ummi : Time kasih ummi ucapkan...Mak dah banyak berkorban untuk angah. Memang tak terbalas jasa mak dan abah buat angah.
Pasal duit? Jangan cakap ler...
Ummi dulu...lepas SPM, ambil STPM.
So...sesiapa yang pernah ambil STPM tu...tau ler...banyaknya duit nak guna!
Bukan apa...Banyaknya buku2 yang kena beli...
Huhuhu...susah nak cakap!
Sampai ler masuk U.
Ni lagi ler jangan ler kata....
Memang tak akan terbayar dengan duit jasa2 emak...
Walaupun semalam angah tak dapat balik, coz jarak yang memisahkan....
Tp, angah tetap ingat kan mak. I love u mak....
Tak lupa juga pada mak mertua ummi.
Saya akan jaga anak mak baik2 yer...
Pada mak mertua... Terima kasih segalanya....
Tahun nie paling bermakna. Coz, ummi dah ada Husna.
Walaupun Husna tak faham lagi....
Tp, Ummi tetap bahagia....

Friday, May 8, 2009

::. Awards To All Mom .::

1 kali peluk cium untuk Husna
Salam....
Kawan2 nie ummi ada awards.
Awards, nie ummi dapat dari Atie Comel dan juga kak Erryn
So... ummi nak pas awards nie pada kawan2 yang lain.
Sesiapa boleh ambil yer...






So, buat kawan2 yang sudah menjadi mak, atau yang akan menjadi mak atau yang tengah merancang untuk menjadi mak....

*

*

*

Selamat Hari ibu....

Walaupun pada ummi...hari2 adalah hari ibu...

Pada emak ummi.... Terima kasih atas segala-galanya

Di kau lah ratu hati ku....

Pada MIL ummi...Tq mak...

Semoga saya jadi menantu yang baik :)




Thursday, May 7, 2009

::. Seorang .::

8 kali peluk cium untuk Husna
Salam,
Mulai hari ini...dan saat ini....
Ummi akan tinggal seorang ajer di office nie...
Tadi, kawan yang ummi kenal 3 tahun lepas dan last day.
So, tinggal ler ummi kerja sorang dengan 2 orang bos...
hehehe....
Bermakna...selepas nie...semakin bertambah ler kerja ummi.
Bos kata dia tak nak ambil orang lagi.
Dia nak suruh anak dia je kerja kat sini!
Tp, korang pun tau kan....
Kalo dah nama anak bos, tak kan ler dia nak kerja cam kita kejer kan?
huhuhuhuhu....


Wednesday, May 6, 2009

::. Tangisan Si Kecil .::

3 kali peluk cium untuk Husna
Salam,
Hari ni nak bebel sikit ler....
Bebel pasal tangisan anak nie hah!
Hehehe....
Saje jer...Just nak kongsi pengalaman dan cerita...
Pagi tadi ummi masuk ke 1 blog Jiey...
Dia ada cerita tentang tangisan yang dirindui...
Bila baca jer...ummi jadi terkedu dan terdiam seketika.
Dalam hati ummi...ummi amat bertuah kerana Husna sejak lahir memang kerap menangis.
Orang2 tua kata Husna kena sawan tangis!
Tp, entah ler...coz, ada juga bidan kata bukan sawan tangis!
Pakar kanak2 di Al Zahra (Dr. Nazim) kata colic
Macam2 ler yang ummi dengar...
Sebenarnya...sejak Husna lahir menangis tu menjadi lagu buat ummi.
Setiap malam pasti menangis.
Sampai kami berdua pernah tak tidur semalaman kerana dia menangis jer...
Bayangkan sepanjang tempoh berpantang tu, Husna memang bukan seorang baby yang senang untuk "dihandle". Sampai ummi pernah rasa...Ngapa dia asyid menangis jer? Kenapa baby lain sedap jer lenanya...
Kalau Husna tido...perkara yang ummi takut...
Untuk usik dia atau apa2 benda yang boleh buat dia bangun!
Coz, bila dia bangun pasti dia menangis!
Ummi masih ingat lagi...
Kali terakhir Husna buat hal seperti ini umur dia 4 bulan.
1 malam ummi dan ayah dia tak tidur.
Mama kat Taska dia kata...
Dia menangis je sepanjang hari...
So, petang tu...ummi dan ayah bawa Husna gi jumpa pead dia di Al Zahra.
Dr. Nazim kata colic. Ok ler...itu ikut ilmu perubatan dia kan...
Lepas jer ke situ...kami berjumpa seorang ustaz nie...
Ustaz nie pengamal perubatan Darul Shifa.
Dia kata tak de apa2 nie...
Dia ada baca2 ayat suci Al-Quran dan bagi air untuk minum dan mandi...
Lepas itu...Alhamdulillah...bersyukur sangat...
Husna ada perubahan jika nak dibandingkan sebelum ini.
Info di bawah nie...mungkin boleh dijadikan panduan untuk ibu2 apabila anak menangis....
Ummi ambil info ini dari sini :
Tips Mengenal Tangisan Bayi Anda

Setiap kali seorang bayi menangis, pasti si ibu akan menyorongkan payudaranya atau mendukungnya. Tapi, ketika dua hal itu sudah dilakukan, dan si comel masih saja menangis, barulah si ibu bingung. Alangkah baiknya jika si ibu mengerti tangisan si comel itu, tak perlu bingung, kan ?

Tapi, bagaimana caranya untuk mengetahui erti tangisan bayi?
Tangisan merupakan alat komunikasi pertama yang dikuasai bayi. Dengan tangisan, bayi mengutarakan keinginan dan keperluannya secara efektif. Tidak hairan, bayi menghabiskan banyak masa untuk aktiviti ini. Dalam buku “Your Child’s Body Language”, Dr. Richard Woolfson menjelaskan bahwa tangisan bayi mempunyai erti berbeza-beza. Setiap jenis tangisan mengambarkan pesan tertentu untuk ayah ibunya. Di bawah ini beberapa contoh tangisan bayi dan cara mengatasinya”

Tangisan Aku ingin menyusu”: bayi Anda akan mulai menangis jika lapar. Tangisannya biasanya berulang-ulang. Pertama, ia menangis lalu berhenti sejenak untuk mengambil napas, menangis lagi, berhenti sejenak untuk mengambil nafas, demikian seterusnya. Mengatasinya, susui dia hingga kenyang. Atau, jangan-jangan memang sudah waktunya makan?

Tangisan “Lampinku basah”: bayi lebih suka lampinnya bersih dan kering. Jika lampinnya basah ia akan menangis kerana merasa tidak selesa. Tangisan ‘pengumumam lampinku basah” biasanya perlahan, kemudian semakin kuat. Anda juga boleh memperhatikan bahwa ia mengeliat-geliat di tempat tidurnya. Untuk mengatasinya, segera periksa lampinnya, ia barangkali memerlukan lampin yang baru.

Tangisan “badanku sakit” : semua bayi menangis jika ia merasa sakit. Tangisan jenis ini adalah tangisan bernada tinggi, hampir seperti jeritan, kemudian ia terengah-engah pada saat menarik nafas, lalu menjerit lagi. Jalan keluar, cubalah temukan apa yang membuatnya kesakitan. Pegang perutnya, jangan-jangan kejang. Goyang-goyang tangan, kaki atau leher dan kepalanya. Jika ia menjerit lebih kuat ketika menggoyang bahagian tertentu, mungkin ada yang sakit kerana terjatuh tanpa sepengetahuan Anda. Tuamlah bahagian yang sakit dengan air hangat.

Tangisan “aku bosan”: Bayi selalu memerlukan stimulasi dan akan timbul bosan jika ia tidak memperolehnya, atau bahkan bosan dengan satu aktiviti saja. Tangisan jenis ini dirancang untuk mendapat perhatian Anda. Maka, tangisan ini lebih mirip kepada teriakan daripada tangisan. Dan, ia akan tetap menangis seperti ini selama ia merasa bosan. Mengatasinya, ganti aktivitinya. Misal, temani dia bermain, menyenandungkan nyanyian, membacakan cerita. Atau boleh juga diajak jalan-jalan.

Tangisan minta dukung : bayi Anda akan menjadi cengeng jika penat, walaupun ia mungkin tidak ingin tidur. Ia akan merengek dengan menjengkelkan. Kepalanya mungkin terangguk-angguk untuk beberapa ketika, dan mungkin Anda melihat bahwa ia menggosok-gosokkan tangannya pada mata serta wajahnya. Mengatasinya, buailah ia perlahan-lahan sampai akhirnya ia tertidur.

Tangisan kesepian : bayi Anda senang bergaul. Ia ingin Anda selalu berada di sisinya. Jika merasa kesepian, tangisannya akan terdengar menyedihkan. Seakan ia tengah sedih atau marah. Mengatasinya, luangkan waktu bersamanya paling tidak sampai ia tenang. Jika Anda perlu menyelesaikan sesuatu, gendonglah ia sampai tenang, kemudian lanjutkan pekerjaan anda bersamanya di sisi Anda.


Monday, May 4, 2009

::. 13 Bulan 2 Minggu .::

2 kali peluk cium untuk Husna
Salam,
Hari usia Husna 13 bulan 2 minggu dan 2 hari...
Cepat kan masa berlalu...
Tadi masa tunggu makanan sampai...tetiba ummi
cek gambo2 kat phone....
tetiba senyum sendiri bila tengok gambo Husna masa baru lahir...
PERKEMBANGAN HUSNA PADA USIA 13 BULAN 2 MINGGU DAN 2 HARI
  1. Husna dah tahu hendak bermanja. Kalo main2 ker...nanti dia cari ummi atau ayah dia ke...dia gesel2kan badan ke muka ke kat badan kita.
  2. Dah tahu dan faham kita cakap apa.
  3. Paling best...kalo dia main alat2 solek ummi dia...nanti bila kita cakap lepas tu letak balik yer...Lepas tu dia letak balik...hehehe...Rajin anak ummi... Dia main2 dia letak balik!
  4. Semakin besar, Husna semakin tak tahan dengan susu lembu. Sekarang ummi try Pediasure perisa coklat. Bau dia sedap jer... Tak macam susu soya yg lain!
  5. Berat Husna sekarang 10.4kg
  6. Suka baca buku. Lebih2 kalo buku tu bergambar dan ada gambo itik, kucing...suka sangat dia.
  7. Kalo cakap jom mandi, dia dah pergi depan bilik air...sambil angkat2 baju....Kadang2 bangun pagi jer dah nak minta mandi.
  8. Ops! ummi lupa. Gigi Husna dah 5 batang. Atas 3 batang bawah 2 batang
  9. Sekarang paling senang suruh tido...Dan boleh ler agak awal gak anak dara nie tido.

Itu ler sedikit perkembangan anak dara ummi....

Nanti ada masa ummi cerita lagi yer....



::. 3 Dalam 1 .::

4 kali peluk cium untuk Husna
Salam....
Ummi harap semoga sihat....
Hari nie... ada 3 N3 yang ummi nak masukkan....
Malas nak buka N3 banyak2...
hehehe...Benonya buzy sikit nie....
Part 1
Tentu ingat last week, ummi ada cerita berdebar2 hati ni...
Sebenarnya tarikh 29/04/09 tarikh untuk cek keputusan untuk ke interview KPLI.
Siapa yang pernah baca kat FP ummi dulu...
Ummi ada cerita tentang minat ummi untuk jadi cikgu.
Tahun 2009 untuk kali yang ke-6 nya....
Secara rasminya....ummi GAGAL lagi
untuk mendapatkan tempat ke interview KPLI.
Ummi dah berusaha...tp ternyata gagal lagi!
Ummi memang kecewa sangat!
Yg ummi pelik tu, orang yang main2 selalu jer bernasib baik.
Bukan main tuduh2, ramai kawan ummi ambil KPLI bukan sebab minat!
Tp, tak de kerja @ suka2. Dan nasib menyebelahi mereka...
Malas lah nak bebel pas benda nie....
Tahun depan kalo wujud lagi KPLI mohon lagi!
Part II
Ini pulak tentang buah hati ummi....
Gambo nie ummi ambil last week.
Tp, tak sempat nak masukkan.


Suka benar bila ayah dia masukkan dia dalam walker tu!
Dia cam teruja yang teramat sangat ler!
Siap boleh gelak2 lagi!
Yang best tu! Dia buka duduk dalam walker tu!
Tapi berdiri...pastu jalan2...hehehe


Tengok tu muka budak tengah gelak sakan!
Bila ummi keluarkan dari walker tu, dia nak panjat!
Huis, takut ummi.
Last2 cakap kat ayah Husna...suruh simpat walker tu!
Ummi risau dia jatuh jer.
Tp, bila ummi simpan, dia asyid masuk dalam bilik pegang2 walker tu!
hehehe...Nak pukuk ummi ler suruh pasang walker tu!
Part III
N3 yang ke-3 nie pulak, masa hari Sabtu lepas.
Kami keluar lepas Asar...
Gi jumpa supplier untuk ambil barang kat bisnes.
Tak lama sangat jumpa, coz barang tak banyak yang baru!
So, lepas tu kami gi Pasar kat Kampung Baru.
Nak tau apa yang ummi beli?
Selain dr sayur2 untuk stok, ummi beli....
2 kg mempelam dan 2 biji pelam epal!
Sedap giler....
Ha...ha...Apa bisik2 tu!
Jangan pikir bukan2 yer...
Ummi memang minat giler buah2 cam nie.
Biasa kalo gi sini...ini ler buah yang ummi beli!
Lepas jer...gi kampung baru...
kami gi makan2....
Lokasi kami....
Restoran Sambal Hijau, Kampung Sg. Penchala

Ni gambo Husna masa kat sana....



Suka sangat dia main topi ayah dia!
Salah satu sebab ngape dia suka topi tu....
Coz, topi tu ada gambo katak!
hehehe

Nampak tak gambo katak tu?
Itu ler yang dia belek2...
Pastu pakai kat kepala!

Ni gambo Husna yang nak menangis!
Dia nak jalan2.
Bahaya juga nak lepaskan dia.
Coz, restoran nie dekat tepi jalan!


Menu kami malam tu :
Nasi putih
Bawal 3 rasa
Kerabu campur
Tomyam kelapa
Kangkung belacan
Bandung soda
Fresh orange + laici.
Nak tau berapa kami kena bayar ?
Untuk ini semua...hanya RM 32.00 sahaja!
Bagi ummi agak murah ler....
Coz, ada ikan!


Gambo nie sebenarnya Husna tengah tengok kucing yg ayah dia pegang!
Jangan terperanjat kalo ummi cakap Husna suka giler kat kucing....
Pantang tengok kucing, dia menjerit!

Gambo nie tak cantik sangat!
Tak tau cam ne lah nak ambil gambo!
Tp, nak juga letak kat c nie...hehehe
Tu...tengok tu!
Husna nak pegang kucing tu!
Paling dia suka, kalo dapat pegang telingan kucing!
Dia akan tarik telinga orang tu!
Ok ler.... Dah panjang beno nie...
Sambung balik nanti yer....
Bye....

 

ini belog ummi & husna Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez