Friday, February 26, 2010

::< Sayonara >::

2 kali peluk cium untuk Husna
Salam...

Alhamdulillah... Ummi secara rasminya telah menghantar surat berhenti.
Boss ummi memang terkejut sampai dia tergamam seketika.
Walopun bermacam2 dia dah buat kat ummi...
Tp, ummi masih hormat dia sebagai majikan...
Kerana dia pernah memberi ummi peluang untuk belajar sesuatu yang asing...
Bila dia baca ajer surat "cinta" ummi dia tak dapat cakap apa!
Akhirnya dia cuma cakap...
"nanti kita bincang yer..."

Akhirnya...
Setelah 1 hari 1 malam ummi menunggu...
Dia bagi juga ummi berhenti...
Tp, kena tunggu 30 hari...
Dia kata nak kena cari pengganti tempat ummi.
Ummi memang tak sarankan sesiapa yang ummi kenal untuk bekerja di sini...
Coz, sesiapa yang bekerja di sini kena kuat ketahanan mental dan fizikal...
Kalo tak kuat... nanti kenal halau jer...
Kena pandai pekakkan telingan dan yang paling penting...
Jangan menjawab walaupun kita tau kita tak salah!
Coz, itulah petua ummi kerja lama kat sana...
Tp, ummi sering menjeruk hati dan sering menangis dalam senyum :)
InsyaAllah... ummi akan berbincang dengan manager di tempat baru supaya dapat ummi masuk lewat sikit...
Coz, ummi tak ada alasan lagi untuk pergi lebih awal...
Kecuali dia dapat cari penganti dengan cepat...
Sayonara bos...

Thursday, February 25, 2010

::< Amboi... Cantik mata! >::

3 kali peluk cium untuk Husna
Salam...

Rentetan dari cerita ummi tentang FB...
Ummi rasa usaha ummi berhasil untuk mencari kawan2 lama ummi.
Ummi gembira walaupun ada yang tak kenal ummi.
Tapi...ummi tetap kenal dan ingat nama mereka...
Coz, masa sekolah ummi bukanler seorang yang cantik dan pandai...
Ummi hanya ler seorang budak perempuan yang comot dan tak menarik perhatian mana2 pelajar lelaki dan perempuan :)
Itu ler ummi. Tp, ummi sering kali menjadi perhatian guru2
kerana ummi ringan tulang... Eh? iyer ker? hehehe...
Ummi pun tak tau ler kenapa...
Sampaikan ada ustaz dan isterinya jadikan ummi sebagai adik angkat mereka.
Tp, sampai sekarang ummi masih belum jumpa di mana mereka.
Last sekali ummi dapat tahu mereka sekeluarga di Terengganu!
Tp, terengganu tu bukannya kecil... iyer dok? :)

Ok.... Setakad ni ummi dah jumpa kembali 2 orang cikgu yang banyak berjasa pada ummi.
Sorang cikgu Zaidah masa ummi Tinggkatan 6.
Dan antara yang paling ummi cari cikgu Ismail.
Tau kenapa?
Cikgu ni memang terkenal dengan garangnya...
ke mana2 dia jalan dengan rotannya!
Kalo dia lempang budak.. terpusing ummi cakap!
Tp, ummi suka cikgu nie... hehehe
Coz... cikgu banyak membantu ummi dalam matematik.
Kerana dia ummi lulus dengan kreadit matametik! :)
Tau tak apa hukuman jika kami sekelas buat silap dalam matematik?
1 salah... 1 rotan!
Paling banyak ummi pernah kena 60 kali!
60 kali ni bukan sekali buat... boleh hutang2...
Yang ni masa test... soalan 20 jer... tp perjanjian..
1 salah... 10 rotan!
Seminggu tangan ummi bengkak tau!
TETAPI... Ummi tak cakap pun dengan mak dan abah...
Coz, memang salah ummi...
Tp, hasilnya... kami lulus matematik...

Hasil dari pertemuan ummi dengan kawan2 sekolah...
ummi dapat no phone cikgu Ismail nie...
dan dengan tak malunya ummi SMS tanya dia...
hehehe....
Dan cikgu Ismail telefon ummi...
Masa dengar suara dia tu.... Ya Allah...
ummi rasa macam terpaku...
Suara dia tak berubah sejak 13 tahun yang lalu!
InsyaAllah... kalo dia ke KL kami akan berjumpa...
Harap2 ada lah peluangnya nanti



::< Sudah pandai yer...>::

2 kali peluk cium untuk Husna
Salam...

Dulu bila "mama" kat Taska Husna cakap...
Ummi gelak jer...
Coz, setakad tu Husna belum buat lagi!
Tapi...sejak seminggu yang lalu...
Anak kecil itu sudah pandai menjeling matanya jika dia tak puas hati atau permintaan dia tak ditunaikan...
Bukan takat dijelingkan matanya yer...
Siap dengan memuncungkan mulutnya...
Kalo ummi sangkutkan hanger baju...mesti lepas ler...
Teringin nak ambil gambar dia bila buat cam tu...
Tp, Husna nie... bukan boleh nampak kamera.
Nampak jer kamera...mesti dia cakap...
nak nok..nak nok.. tak ampak ler...huhuhu
Kadang-kadang ummi fikir cepat benar budak kecil ini meniru apa orang buat!
Ummi jadi takut dan seriau...
huhuhu...Husna o... Husna...

Wednesday, February 24, 2010

::< FB oh FB >::

4 kali peluk cium untuk Husna
Salam...
Siapa tak kenal Facebook? Cuba angkat tangan!
hehehe... Ummi percaya ramai yang tau siapa tu facebook kan?
Secara jujurnya ummi nie tak ler tau sangat FB sebelum nie...
Biala suami kesayangan register FB utk kedai ummi berjinak2 dengan FB.
Selain buat kerja2 biasa untuk kedai...
Ummi gak suka letak status2 yang bukan dan perasaan yang bukan2.. hehehe
Selain tu... ummi expert gak ler dengan game2 kat FB nie...
Setakat ni... baru 3 jer game yang ummi main dengan penuh aktif!
Apa dia? hehehe...
Pertama mesti ler FV, lepas tu Burn Bunny dan last sekali Country Life...
Ada gak cuba2 yang lain... Tak sempat ler...
Yang 3 nie pun tak menang tangan...hahahaha
Tujuan utama ummi tulis nie...benarnya...
*
*
*
*
*
*
*
*
Ummi rasa bersyukur sesangat bila aktif ber"FB"
Coz, ummi dapat jumpa balik kawan2 sekolah ummi.
Ini termasuklah kawan2 ummi masa sekolah rendah dan menegah!
Lama ummi cari mereka... Tp, tak jumpa.
Walaupun kami sekampung tapi lepas habis sekolah kami memang tak berhubung!
Coz, masing2 dah merantau dan ada tanggungjawab masing2.
Sekarang ni... ummi sedang tunggu kawan2 ummi nie accept ummi sebagai friends dia orang kat FB... Oh... Gembiranya hati ummi...
Tq FB... bersyukur sangat2 padaMU ya ALLAH...





Tuesday, February 23, 2010

::< 23 Bulan >::

6 kali peluk cium untuk Husna
Salam...

Alhamdulillah...
Anak ummi dah pun masuk 23 bulan...
LAgi sebulan ajer... Husna akan genab 2 tahun...
Anak kecil ini semakin petah bercakap dan bermain...
Bila ditengah malam... ummi terjaga ummi rindu nak tengok dia gelak2 dan gurau2!
walaupun ummi suka marah2 dia... tp, ummi sayang sangat kat Husna.
Bagi ummi marah tanda sayang dan mengajar...
Bukan selalu kita boleh memanjakan anak kan?
Ada time kena gak marah dan cubit2 sayang... hehehe
Apa yang merungsingkan ummi kan...
Sejak seminggu yang lalu...
Husna kerap ceri-beri ler...
Bila ummi bagi ubat...ok ler... Pastu datang balik...
Kalo masa Husna baby lagi..memang bila nak bertukar bulan jer...
Husna kerap ceri-beri...
Tp, dah ok sejak dia masuk 1++..
Bila dia nak masuk 2 tahun nie perkara yang sama gak berulang lagi...
Ada ker budak dah 2 tahun masih cam tu yer?
Ada sesiapa boleh beri nasihat tak?
Ummi dah bawa ke klinik...
Doktor kata angin dalam perut dia...
So..tindakan ummi sekarang just pastikan perut dia tak terdedah sangat dengan angin dan sapu minyak yu yi ajer...
Selain tu, bila masak..ummi letak sikit halia + bawang putih...
Kawan-kawan... tolong ummi yer...

::< Tak Cukup Buku ker!! >::

3 kali peluk cium untuk Husna
Salam...

Kejadiannya ini sebenarnya berlaku pada 20/02/2010!
Anak kesayangan ummi memang suka menulis.
Macam2 dia tulis dan lukis!
Tp, malam tu ummi dia tengah sibuk melayan FB! hehehe...
Husna pangging ummi...

mie..mie...ngok..ngok...sambil gelak2...
Ummi pun datang dekat dia...
Sekali tengok...habis sebelah tanga dia penuh dengan peta dunia!
Ingat sebelah tangan jer...
Ghupenya..dua2 tangan dia penuh dengan peta dunia!
Tak cuku tangan...dua2 kaki pun sama tau!
Pastu baju dia pun sama!
Ummi ingin nak ambil gambar...tapi...
Tak sampai hati nak ambil... huhuhu...
Geramnya ummi...
Cepat2 ummi lap guna wet tissue!
Nasib baik pen tu guna ink basah!
So...senang ler sikit nak bersihkan!
Grrrrrammmmmmmnya...
Rasanya nak jer gigit itu budak!

Monday, February 22, 2010

::. ODP .::

2 kali peluk cium untuk Husna
Salam semua...

Kali ini ummi nak bawa cerita tentang ODP. Korang tau apa tu ODP? ha...tengok gambo di sebelah tu... Itu ler ODP!

Ummi dah pakai ODP ni sejak tahun 2008. Memang best ler ODP nie... Baunya...jangan ler cakap... Wangi, semerbak harum..Cam kasturi! hehehe...

Ummi cukup puas hati pakai purfeum nie... First ummi pakai yang kotak merah. Tp, ummi kurang suka coz bau dia kuat sangat! Pastu time tu ummi tengah peknen Husna.. So, tak ler suka bau2 yang kuat cam tu... Lepas tu Mr. Hubby hadiahkan yang warna hijau! Memang giler sedap bau dia! Ummi dah pakai warna hijau ni 2 kotak tau! Maknanya sedap ler bau dia! Baru2 nie ummi nak try jer.. ambil warna purple! Wah!!!! Ummi dah jatuh CINTA dengan warna purple! Memang menepati bau yang ummi hendakkan!

Sebenarnya ummi bukan ler agen. Tp, kalo sesiapa nak beli boleh jer... Ummi bagi harga yang berpatutan! Lebih baik jika beli 5 ummi bagi sekotak RM 30 dan free pos... So...sesiapa berminat beritau yer...

Sunday, February 21, 2010

::< Faktor Rumah ker? >::

2 kali peluk cium untuk Husna
Salam,

Sebenarnya apa yang ummi nak tulis nie rentetan dari cerita balik kampung... Ummi balik ke Johor dari hari Ahad sampai Khamis. Tp, Ayah Husna hari Selasa dah balik KL coz, Rabu tu kerja.

Sepanjang ummi berada di Johor, ummi perhatikan Husna terAMAT senang dijaga. Ops!! Mesti ada yang cakap...apa ler ummi nie... Cam tak ikhlas jaga anak pulak... Bukan cam tu yer... Ummi masih mencari2 cara yang terbaik untuk menjaga dan mendidik anak :) Balik pada cerita ummi.

Memang senang jaga Husna di kampung. Bangun pagi kol 8. Lepas sarapan, mandi dan menyusu...dia main2. Main dengan kucing ler..panggil2 ayam ler... Panjat san..panjat sini... Pukul 11-1 atau sampai 12 Husna tidor... Bangun dia makan, tp makan tak banyak ler.. makan nasi sikit, biskut sikit, roti sikit...apa orang makan semua dia makan..tp, semua sikit.. Susu tak lupa...setiap 2-3 jam pasti sebotol susu 5@6 auns! Pukul 4@4.30 dia selamat tidor sampai kol 6@6.30! Lepas mandi jalan2 gi tengok atuk kat kedai... Balik rumah makan2 lagi tengok tv, main kucing, turun naik tangga... baring2...kol 11 selamat...

Itu ler rutin Husna masa kat kampung! Nak dengar dia menangis? huhuhu...tunggu dia jatuh ker... terhantuk ker..atau kucing tarik rambut dia! Kalo tak...amat dari nyanyian merdu Husna!

Ada bincang dengan mak pasal senangnya jaga husna di kampung. Mak kata mungkin suasa rumah kot! Kalo kat kampung tu dia bebas nak ke mana2. Boleh keluar tengok ayam... walau pun kat pintu pagar jer.. Boleh kejar2 kucing... Boleh gi rumah atas, dapur, ajung depan, anjung belakang... Luas... So...dia nak main pun tak ler terkongkong!

Bila mak cakap cam tu...terpikir gak...mungkin juga kot! Ada asasnya! Coz, ummi dok rumah tinggi...terkurung... So, pergerakkan dia terbatas! 1 Lagi suasana cuaca dan angin. Di kampung angin dia sedap jer walaupun panas terik! Kat KL bila panas jer berbahang sesangat!

Mungkin ini juga faktor kena Husna kerap menangis...buat perangai dan memang kalo 1 hari tu tak menangis...bukan Husna ler... huhuhu... Bila lah boleh balik kampung lagi yer...


Friday, February 19, 2010

::< Alhamdulillah >::

10 kali peluk cium untuk Husna
Salam...
N3 ke-2 untuk hari ini...
Just nak kongsi dengan kawan2...
Sebenarnya ada sesuatu yang terjadi hari ini...
Mungkin ada kawan2 yang rajin mengikuti cerita ummi sekeluarga... mesti pernah terbaca yang ummi tengah mencari kerja.
Alhamdulillah...
Akhirnya pencarian ummi dah berjumpa.
Walaupun bukan government tak per lah...
Yang tu kena usaha lagi...
Ummi bersyukur dengan apa yang ummi dapat nie...
Harap2 cabaran di tempat kerja baru boleh ummi hadapi dengan penuh kesabaran.
Ummi minta pada kawan2 doakan ummi berjaya hadapi cabaran di tempat baru yer...


::< Perjalanan ke Kampung >::

0 kali peluk cium untuk Husna
Salam...

Ummi dah kembali... hehehe
Malam tadi ummi sampai KL kol 11++
Naik bas berdua dengan Husna...
Gambar? Huis...banyak gambar Husna tapi...malasnya nak uplod ler...
Nanti senang2 ummi upload yer...

Hari pertama sampai Johor kol 5++
Huhuhu...penatnya...
Tp, nasib baik bas tu selesa sesangat.
5 bintang untuk MARALiner...
Bas KL - Johor memang selesa!

Masa dalam bas...Husna banyak tido coz takut dengan driver bas tu!
Bukan sengaja nak takutkan...hehehe
Mula2 tu, tempat duduk last tu tak ada orang.
So..Husna apa lagi...
Ligat ler dia.
Main panjat2 kat set bas tu kan!
Ummi dia pun dah naik taring...geram jer...
ggggggg.... Cam nak gigit jer...
Tetiba... 2nd driver tu dok kat set belakang...
Husna punya takut terus duduk, ambil selimut dan tutup muka!
Tak sampai 5 minit...selamat...
hehehe... aman dan ummi boleh tido dengan lena....



Saturday, February 13, 2010

::< Mandi Ayah... >::

6 kali peluk cium untuk Husna
Salam...

Husna dah nak 2 tahun...
Kejap jer masa berlalu kan...
Sekarang ni... manja...manja... sangat anak ummi nie...
Kena sikit, tegur sikit...dada tu dah berombak2 nak nangis...
Bila dah beromabak dada tu...
Kalo tak pujuk...mulalah nangis.
Atau pun tak senyum kat dia mula lah...
Sejak akhir-akhir nie...
Ummi rasa dah 2-3 minggu gak ler...
Husna suka beno mandi dengan ayah dia...
Bila suruh mandi jer...
mesti dia cakap...
"mandi ayah"...
Kalo ayah dia buat2 tak tau...mula lah dia meraung2!
Ayah dia pula suka menyakat dia...
Ayah dia cakap...Mandi dengan ummi yer...
Dengan mata dia tu dia jeling sambil cakap...
"mandi ayah...mandi ayah...."
Ummi tengok gak...apa yang bestnya tu...
Tak ada apa pun...
Cuma ayah dia rajin melayan...... huhuhu
Sampai kalo ummi nak mandikan dia cakap...
ole!..ole... (tak boleh!)
anak..anak...


Friday, February 12, 2010

::< Cuti >::

2 kali peluk cium untuk Husna
Salam,

Tentu semua orang dah tido sekarang kan...
Hehehe...Ummi ada kerja sikit tadi...
So, lambat ler sikit...
Kena tunggu anak kesayangan tido dulu baru boleh buat kerja...
Untuk pengetahun semua...
Ummi akan bercuti panjang.
Cuti CNY...
Sykt ummi tutup dari 13/02 - 21/02
So, sepanjang tempoh itu...ummi akan jadi Suri rumahtangga sepenuh masa...
TETAPI...
Ummi akan melarikan diri dari kesibukan kota
dan juga SUAMI yang dicintai...huhuhu
Ummi nak lari ke mana?
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
BALIK KAMPUNG DI JOHOR....
*
*
*
*
Adil tak? Ayah tak cuti...
So, Ayah akan balik KL sorang dan tinggal kat rumah sorang2
selama 2 malam...
Ummi akan balik KL semula pada 18/02/2010...
DAN
*
*
*
Sepanjang kepulangan ummi ke kampung...
rasanya tak de tenet kot!
Tak tau ler stremyx boleh pakai ke tak...
Coz, last sekali ummi balik bulan 9, 2009
agak lembab cam sesiput jer....
huhuhu... so...kalo ler ada N3 baru bermakna itu auto publish sahaja...
Ok, bye....

Friday, February 5, 2010

::< Melawan yer... >::

4 kali peluk cium untuk Husna
Salam...
Bila berbual-bual dengan anak dara ummi nie...
Kadang-kadang boleh buat ummi tergelak.
Kadang-kadang ummi terpikir...
huhuhu... Dah besar rupanya anak ummi!
hehehehe...

Kisah ini terjadi malam tadi...

Ummi : Husna ini apa? (ummi tanya sambil pegang stiker sponge bob)
Husna : Tengok jer buat tak tau... Sibuk main Upin!
Ummi cakap pula : Ni acop yer... (Coz sebelum ini memang Husna panggil spongebob ni "acob")
Husna jawab : Ukan... seponbob...
Ummi : Aik acob ler...
Husna : Kan... seponbob! sambil jeling ummi
Ummi : acop...
Husna : sambil pukul ummi... hey... seponbob!


hahahaha... melawan yer... siap jeling2 ummi lagi!
Itu ler anak ummi...
Banyak cakap dan suka pukul ummi...
hahaha...ummi selalu kena buli dengan Husna...
Husna...Husna...




Thursday, February 4, 2010

::< Korang Ada Buat? >::

5 kali peluk cium untuk Husna
Salam semua...
Semoga hari ini lebih baik dari semalam...
Bila korang tengok gambar di bawah...
Korang rasa apa yer yang ummi dan ayah Husna cuba lakukan?
Tengok ler muka budak yang blurrrrr...
Dan terkedu melihat apa yang kami nak buat...



Sambung Gambar di bawah pulak yer...

*
*
*
*
*
*

Ini ler yang ummi teringin nak buat sejak Husna lahir...
Tp, tak dapat buat...sampai ler usia Husna nak masuk 2 tahun...
Last2.. Buat kat Genting masa 1/2/2010
Bukan kat KL tak ada...
Ada... cuma dah jumpa kat Genting terus ler buat...
hehehehe
Boleh tahan mahal ler kan...
Tapi tak ler beratus... hehehe
Tp, ummi memang nak buat coz utk kenang-kenangan...


Budak ni nangis jap bila kaki dia keras...
hehehe...
Tp, jap jer...
Coz, kaki dia tak boleh gerak kan...
*
*
*
*
*


Ini lah hasilnya...
Agak puas hati ler...
Tp, ummi rasa ini bukan rupa kaki Husna.
Coz, masa dia baru keluarkan tu...
Ummi perasan lain sikit!
Bentuk dia sama... Cuma mungkin dia tacap sikit...
so, jadi lah cam nie...




Wednesday, February 3, 2010

::< Genting >::

13 kali peluk cium untuk Husna

Salam semua...
Saje jer ummi letak gambo tu di atas....
1/2 kan birthday ummi...
Sebenarnya kami tak merancang pun nak gi mana2...
So... bangun pagi tu...cam biasa jer lah...
Lepas siap sarapan... dan golek2 sekeluarga...
Ayah Husna goggle2 entah apatah...
tetipa jumpa link genting...
Genting bagi tiket free untuk yang sambut birthday!
Bincang2... kami pergi genting kol 12.15 dari rumah...
Perjalanan dalam 1 jam lah dari rumah...

Ops! Mesti ada yang kata sambut birthday kat genting jer?
huhuhu... itu yang kami mampu...
Nak gi restoran mewah ker... Makan yang mahal2 ker...
Buat sementara nie kena stop dulu!
Tumpu pada MATLAMAT.... hehehehe

Sampai kat genting...beli tiket 1 lagi untuk ayah Husna...
Kebetulan lagi...
Ayah Husna ada kad ahli...
Dapat lagi diskaun RM 11.00
Harga biasa RM 38 tp, kerana ahli dapat RM 27 sahaja!
Dah murah kan? Ummi free jer...
Semua boleh main kat outdoor tu!



Ni masa dah nak balik dah...
Giler kita orang nie...
BAlik kol 9++ ko...
Tak ingat esoknya kerja...
Apa yang penting! Hepi...hepi...


Tengok tu...anak dara ummi...
Huis! Leka beno dia!
Siap tunjuk nak gi sini...sini...
Siap muncung2 bagai! hehehe


Birthday Girl dengan anak Yang disayangi...
Birthday girl? hahaha...
I'm 30 now...
huhuhu... mak cik2 ler nie...
huhuhu....
Tak per... umur tu just angka jer kan...
Yang penting hati kita... hahahaha

Anak dara yang sibuk nak bagi ikan makan!
Teruja tengok ikan yang besar2 dan lapo2...
Tp, itu budak takut bila nak bagi kaki dia kat ikan!
Ok, itu ajer laporan di Genting...

 

ini belog ummi & husna Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez