Thursday, April 30, 2009

::. Bila Husna Demam .::

4 kali peluk cium untuk Husna
Salam,
Waktu ummi taib nie...mata nie mengantuk yang teramat sangat!
Huhuhuhu....
Malam tadi Husna demam.
Stat kol 9 lebih gitu dia dah mula buat perangai
Asyid nak melekap jer...
Semua buat tak kena.
Pegang badan dah panas.
So, ayah dan ummi berhempas pulas beri Husna makan ubat!
Budak nie dah ler tak suka makan ubat.
Sekali pancit...selamat...masuk dalam perut.
Kali ke-2...tak sempat masuk betul dah termuntah2
huhuhu....
Last2 ummi ajak tido...
So...bila dia tido..ingatkan dapt ler mengemas rumah!
Rupanya dia tido tak lama!
Ada lah dalam 1 jam! huhuhu....
Kol 10++ dia dah bangun!
Menangis lagi....Adoi...pening gak kepala ummi!
Yang paling ummi takut tu...dia asyid tunjuk2 atas jer!
Siap boleh bye..bye...lagi!
Haip! Dengan sape tu? Budak tengah tak sihat....
Macam2 lah dia nampak kan!
Bila dia tido...ummi pun tido ler sekali...dalam kol 11++ juga baru tido
Kol 1++ dia bangun...
Rasa badan dia tak panas sangat!
Beri susu tak nak...Hala kan kipas kat dia sedap jer dia tido
Kol 2++ dia bangun lagi....
Kali nie...dia mengamuk!
Nak melekap kat ummi jer...
Dia berdiri dah mengigil2....
Ummi dah risau sangat! Coz, HUsna jarang demam!
Ummi ambil keputusan untuk mandikan dia!
Mandi dalam kol 2.30 pg gitu!
Last dia tido kol 5.30pg.
Sekarang nie... ummi dia mengantuk giler kat office!
Dah berapa kali tersengguk-sengguk nak tido!
Adoi lah...mata-mata......
PAgi tadi masa bangun tido...elok jer Husna....
Badan dia dah sejuk, tinggal kepala jer!
Ummi harap Husna cepat sihat yer....




Wednesday, April 29, 2009

::. Berdebar-debar Dalam Hati .::

10 kali peluk cium untuk Husna
Salam,
Huis! Pagi2 tadi lagi ummi dah berdebar-debar....
Tp, ummi sabarkan diri...
Tak kan lari gunung dikejar....
Dari hari tu lagi...Tp...
Bila buka jer....
Di tunda ke hari nie!
So....ummi tak senang duduk nie!
Walaupun dalam hati dah tau jawapannya!
Tp, nak juga tau kebenarannya!
Nanti ummi update lagi yer...
DiUpdate oleh Ummi pada pukul 2.10PM
Salam....
Ni kes malas buka topik baru...
Coz, kalo cite benda yg sama jer nanti...jadi cam diari pulak!
hehehehehe....
Sejak pagi2 lagi ummi cuba buka tak boleh!
Serve Down!
Pas lunch tadi....
Try buka...tara....
S
E
D
I
H
!
Harap maaf...ditunda lagi sehingga 30/4/09 selepas 12 tengahari!
huhuhu....
Ngape susah sangat!
Kalo nak bagi...bagi jer lah.....
Tp, tak per....
Apa yang penting.....Sabo....hehehehehe


Tuesday, April 28, 2009

::. Bersarang Nampaknya .::

5 kali peluk cium untuk Husna

Salam...
Hai kawan2 best tak tajuk di atas?
hehehe...puji diri sdn ler tu!
Sebenarnya just nak beritau.....
Lama beno tak update blog nie...
Ummi tak sempat sekarang....

buzy sesangat dengan kerja kat office + demam + batuk + selsema
Udah 2 minggu ummi tak sihat...huhuhu....
Ujian betul ler....Tak per...ummi terima....
Gi klinik? Ummi dah pegi dah!
Ubat? walo pun ummi takut makan ubat, tp gigih juga ummi makan!
Coz, tak tertahan sangat terutama bila batuk!
Cam nak tercabut anak tekak! huhuhu....


Ni...ummi dapat award dari Ati...
Oh Atie... Ummi rasa cam nak Kiss umairah jer...hahaha...
Ummi suker giler award nie....
Memang ummi beri 10/10 ler... Comel sangat!
hehehe...sib baik bukan TAG!
Coz, tak mampu menangung hutang TAG yg banyak itu..
Sory yer...pada teteman yg ada bagi TAG!

Ummi tak sempat sangat nak buat!
Memang buzy sesangat!




Friday, April 24, 2009

::. Tidur Sambil Berjalan? .::

9 kali peluk cium untuk Husna


Salam,
Sebenonya...gambo di atas tu, tak de kena mengena dengan tajuk ummi.
Gambo sekadar hiasan jer...lalalala....
Citenya gini...
Kejadian adalah malam tadi!
Khmis malam Jumaat yer kawan2
Ummi ada cerita rasa kot, lately nie Husna penat sangat!
Sampai nak tido senang sangat!
Ajak dia golek-golek, terus tido!
Seronok ummi dia...sampai Ummi pun tertido sekali!
hahahaha....
Sebelum tu, dah 3 hari nie...Husna suka tido kat tilam bawah.
Tak nak tido atas katil!
So, seperti biasa ummi bentangkan tilam...
Dan ajak dia tido...
15 min kemudian...dia pun tido.
Dan....UMMI pun tido ler...kejap...
Dapat ler 1 jam kot!
Pas tu bangun...dan ambil keputusan nak bungkus barang orang!
Tp, sebelum tu...ummi nak mandi jap!
Bila dah siap mandi...ummi masuk bilik.
Tetiba!
Eh! mana anak aku nie! Ummi cakap dalam hati!
Siap gosok mata lagi...maklum ler...
Orang pakai cermin mata!
Memang sah tak de!
Hati terus dup...dap...dup..dap...
Dah nak jerit panggil ayah Husna!
Tetiba nampak Husna tido sama2 dengan ayah dia kat ruang tamu!
Punya lah kecut perut....
Entah bila masa ler Husna pandai tido sambil jalan nie!
Pastu ummi bawa masuk bilik.
Dalam kol 12.30 ummi tido sama Husna kat bawah.
Kol 3++ Husna tetiba je berdiri dan nak tido atas katil!
Mata dia terbuka tau!
Ummi terus letak dia atas katil, dia terus sambung tido!
hehehe...Alahai anak ummi...
Tido pun nak jalan yer....


::. Earth Day .::

4 kali peluk cium untuk Husna


Salam.....
Korang mesti ingat beberapa minggu lepas kita sibuk dengan Earth hour...
Betoil ke tak eja nie....
en. google...tolong.... ummi...hehehe
Tp, ini bukan pasal earth hour yang ummi nak cite!
Hari Rabu lepas... Ummi gi lah shoping buah-buahan kat Bangsar Village.
Ummi memang suka beli kat sini!
coz, buah dia lebih segar dan ada banyak pilihan.
Harga? huhuhuhu....
Lebih kurang juga dengan harga buah-buahan kat pasar pagi belakang office ummi!
Malahan kat pasar tu lagi mahal lagi!
So, ummi ambil ler chokanan dan anggur...
Ada ambil sikit sayur...memang segar tau....
Pastu gi Q untuk bayar....
Tak perasan lagi nie....
Cashier : Kak, hari nie tak de beg plastik yer...
ummi : Ngape? (masih tak nampak lagi tu!)
Cashier : Kita orang menyokong pada Earth Day. Sambil tunjukan poster kat tepi tu!
Ummi : hah? Alamak cam ne nie!
Pikir punya pikir....tak kan nak guna kotak kan? Memang dia ada sedikan kotak! Tp, kotak tu beso gedabak! Tak kan nak masuk beg! Beg dah penuh dengan barang2 orang yg nak kena pos! Tak kan tak jadi beli, kasihan kat Husna. Dah tak de buah dah kat rumah tu! Akhirnya ummi bersuara juga!
Ummi : Tak pe lah dik. Bagi beg nie! Berapa yek?
Cashier : RM 3.50
Ummi : O...ok lah...
Maka dengan rasminya...ummi penyokong pada Earth Day dia orang! Berazam, lepas nie kena bawa bag nie... Kena kurangkan pengunaan plastik! Boleh ker...
hehehe...Kena ler tanya diri ku inni....
Nun...di atas gambo beg yang ummi beli semperna hari Earth Day Bangsar Village.
Pergi pejabat pos hari tu dengan bangganya!

Thursday, April 23, 2009

::. Ummi Kena Gi Taklimat .::

3 kali peluk cium untuk Husna

Salam....
Masa kawan2 baca N3 nie...ummi baru habis menghadiri 1 Taklimat.
huhuhu... Apa ler punya boring!
10 minit pertama... ummi tertido...
Hahahaha... Jangan ikut tabiat ummi nie yer....
Memang suka tido dalam kelas masa kat U dulu2...
lalalala.....
Tak suker gi Taklimat cam nie....
Cuma korang teka!
Taklimat apa yang ummi kena hadiri!

1

2

3

4

5

Tet....buzel bunyi!
Salah...hahaha....
Lihat di bawah yer.... hehehe...


Tajuk : Taklimat Khas Pemahaman Akta Wang Tak Dituntut 1965

Tarikh : 23/04/2009 (Khamis)

Masa : 9.30 pg hingga 12.30 t/hari

Tempat : Jabatan Akauntan Negara


Kalo korang lah....apa perasaan bila korang dengar tajuk di atas?
Sepatutnya, bos ummi yang kena pergi...
Pastu..esokkan Khamis.
So, hari Khamis adalah hari golf untuk dia!
Dia memang giler golf! hahaha....
Kesimpulan tentang taklimat nie : hurm...apa yer.... Sebuah syarikat yang ada menyimpan wang yang tak dituntut nie... Boleh kena penjara dan denda tau! Yg paling tak best...sesiapa yg datang ada kemungkinan Jab Akauntan Negara akan datang buat sport check akaun syarikat kita pada masa akan datang!

Wednesday, April 22, 2009

::. Contest Joegrimjow .::

4 kali peluk cium untuk Husna

Salam...
Huis...Merah-merah ler N3 kali nie....hehehe...
Ummi baca kat blog Syana tentang contest Joegrimjow nie!
(Huis! Kuat Beno pengaruh dak Syana nie)
Ampun....Syana.... Saje jer...nak pemeskan ko!
lalalala

Dalam hati nie ada niat nak masukkan kisah cinta ummi masa muda2 dulu!
hehehe...
Ada yang kelako atau tak tu bergantung pada juri...
hahahaha......
So...sesiapa yang nak join...Klik Sini yer....

Tak menang tak apa!
Apa yang peting! Kerjasama...Wonderpet!
Ops! Silap! !!!
Apa yang peting! Kita hepi....

Mana ler tahu....
Kita boleh buat Joe nie :
* Gelak guling-guling
* Boleh buat hati dia tersentuh
* Dan Buat dia senyum

::. Anakku Bila Ngantuk .::

6 kali peluk cium untuk Husna
Salam....
Malam tadi malam yang buzy...
Buzy dengan rumahnya...huhuhu....
Apapun semuanya di dalam kawalan...hehehe
Meh kita layan gambo budak ngantuk!

Sila abaikan seluar Husna dengan baju yang berbelang tu yer....
Semalam memandangkan ummi dia buzy...lepas Husna do..do...
Ummi terus mandikan...Lepas tu ayah dia siapkan dia!
Bila ummi toleh jer...huhuhu....
Sian anakku...Pakai baju lain seluar lain...
Tak per ayah...belajo kan! hehehe...
Budak nie...memang dah mengantuk beno.
Tp, ummi peratikan sekarang nie...Husna memang kuat main!
Susah nak tidokan! huhuhu.... Kena berjam-jam dalam bilik baru ler tertido!
Tengok tu... Tak cukup permainan dia!
Ni harus ummi belikan lagi nie!
Sampaikan serbuk coklat ummi dia pun dia buat main!
Pandai sungguh dia mengorek ummi dia punya almari...
Bijak...bijak....

Husna bermain dengan tak de perasaan! Entah apa lah yang di belek2 tu!
Dia kalo tak mengantuk, jangan harap ler nak golek2 cam tu!

Ni hah! Habis handphone ummi dia!
Sampai nak cakap kena guna lord speaker... Kena cakap kuat2 baru dengar.
Nak beli baru...huhuhu...bujet...bujet....
Nanti ler dulu, sampai dah tak boleh berfungsi baru ler beli baru!
Suka beno dia main2 phone tu!
Bila tertutup jer...cepat2 bangun suruh ummi buka!
Bila ayah nak bukan, dia tak mau!
Saje nak dura ummi dia tu!
hahaha...Macam2 perangai dia sekarang!
Tu tengok ler tu!
Dia masukkan dalam mulut phone ummi dia!
huhuhu..penuh ler ayak lior dia!
Sampai kesudahnya tak juga tido!
Tahan beno mata budak nie.
Bila ummi tengok, jalan jatuh..jalan jatuh...
Dalam kol 10.30 gitu...bawa masuk bilik tutup pintu!
Dia sibuk ketuk2 pintu suruh buka!
Ummi buat tak tau jer...
Habis semua barang2 dalam almari dia keluarkan beri pada ummi!
Pastu ummi buat2 tido...dah akhirnya ummi memang betul2 tido....
PAstu ummi perasa ada orang baring sebelah!
Tp, tak larat buka mata! Bior ler....
Dia golek-golek..... Dia belek perfume ayah dia...
Tetiba senyap!
Ummi malas nak ambil pot!
Dalam kol 11.30...ummi tersedar...eh! dah tido dah budak nie.
Dengan tak de kipasnya, dengan tido kat bawah sama2 ummi dia!
hahaha....ummi pasanga kipas sambung tido!
Kol 1 lebih angkat dia naik katil...dan tido sampai pagi.....
Last2 ummi dia kena gosok baju pagi2






Tuesday, April 21, 2009

::. Apa Ummi nie!.::

15 kali peluk cium untuk Husna
Salam,
Sebelum ini ummi ada cerita pasal muka HUsna berbiji kan.
So, 'mama' kat Taska Husna suruh ummi letak bedak sejuk.
Ummi pun letaklah...
Mula lah operasi membedak untuk anak kesayangan
hehehe...Jom tengok muka budak tu!!!

Kualiti gambar agak kurang menarik ler....
Al-maklum...ler...hehehe....
Masa ummi sapukan bedak sejuk nie...diam jer budak tu!
Dia tengok jer apa yg ummi buat!
Harap2 baik ler muka anak ummi nie...
Mungkin faktor cuaca yang panas nie yg menyebabkan muka dia gatal2...huhuhu
Ni ler rupanya dari pandangan depan....
Hai...aunty2...cantik tak saya?
hehehe....
Tu, dia tengak sibuk main dengan tin susu dia tu!
Ada ke tin yg kecil tu dia sibuk nak panjat!
siap letak kaki sebelah kat atas tin dia tu!
Kalo ummi tak bagi...menangis!
Sekali jatuh! hua....melalak tak ingat punya!
Biru kepala! his...his....

Monday, April 20, 2009

::. Minggu yng Buzy .::

5 kali peluk cium untuk Husna
Salam....
huhuhu.....Minggu nie terlampau ler buzy...
Meh ummi cerita apa terjadi weekend nie...
Sabtu....
Biasa ler ummi kerja sampai kol 1
Tak bestkan kena kerja Sabtu....
Nak je cakap, tak yah ler keje bos... malas ler...
HIs..his...kalo kampeni ummi boleh lah yer...
Kol 2.30 baru ayah Husna datang ambil ummi...
Maklum ler ayah pulak sibuk dengan komputer baru untuk SIL ummi.
Tu yg ayah Husna lambat ambil tu.... :)
Bawa Husna gi cucuk 1 tahun...
Dah terlewat 1 bulan... Kebetulan jer...buat 18/04/09 hahaha
Risau dengan mata Husna tu...
Pead kata Husna nie ada alergik sesuatu!
Sesuatu? Apa itu!
huhuhu...Kena ummi berhati2 lah nak bagi dia makan!
Harap2 dapat ler kerjasama dari Taska Husna tu!
Korang nak tau kol berapa ummi makan lunch?
Ummi lunch kol 4 ptg. Dengan tak sarapan pagi tu!
huhuhu...Sebenarnya bukan tak nak beli...
Ummi lupa bawa purse...
Nak dijadikan cerita pulak, hari nie...ummi bawa bag tangan lain gi kerja!
Hahahaha...Haru giler...dalam beg tangan tu tak de duit!
Kat office pulak, bekalan makanan dah habis...
huhuhu...nyesal...tukar beg....
PAstu gi ambil barang kedai dari supplier...
Ada lah sikit barang2 baru kat kedai nanti...
Tp, bukan hari nie yer....
Mungkin esok atau lusa ummi / ayah Husna masukkan...
Bergantung pada keadaan anak kesayangan ummi tu! hehehe
Selesai urusan dengan supplier...kami pergi ke Bangi pulak!
Keluar mertua ummi datang kat rumah SIL.
So...kami bertiga kena ler gi sana...
Lagipun hubby nak hantar komputer SIL tu!
Sampai jer sana dia orang tak de lah pulak!
Keluar gi mydin. huhuhu...kena lah tunggu kat luar!
Dia orang balik kol 7.30 nak dekat kol 8.
Makan2...bual2 kami balik ke Damansara dalam kol 10++
Husna pulak...malam nie aktif beno...
Tak mau tido...
huhuhu...dah ler ummi sakit kepala + batuk + deman + selsema...
Pakej lengkap yg tak sembuh lagi...huhuhu....
Ahad...
Husna bangun awal... So, ummi kena lah bangun...
Hari nie pulak...aktiviti kemas rumah.
Petang nak gi rumah mak su di Sg. Buloh bersama2 keluarga hubby...
Lambat giler kita orang sampai...
Coz, tak larat nak gerak awal.
Mertua dan Sil dah sampai dalam kol 2++
Kita orang kol 3 baru sampai...hehehe...
Alas Husna tido...hahaha...
Haip! tak tipu yer...memang Husna tido lama tengahari TU!
Balik dari sana singgah Gian Kota Damansara....
Tujuan asal nak cari susu Husna!
Dan nak survey susu free laktosa untuk Husna...
Belek punya belek...dapat ler susu
Tengok susu nie bagu dan sesuai untuk budak2 yg tak tahan laktosa.
pediasure perisa coklat...
Kalo Husna ok susu nie... ummi dan ayah sanggup jer...
Memang agak mahal sikit, tp ummi tak tahan tengok dia macam sekarang nie...
Banyak sangat bintik2 kat badan, macam enzima dah!
Kasihan tengok dia....


Ni ler gambo Husna main2 kat Giant tu!
Ummi suka pegi sini...Barang dia lebih murah ler dari Tesco.
Walaupun Tesco tu dekat beno dengan rumah...sini lagi best!
Husna mesti suka main2 kat situ!

Abaikan baju dengan tight tu yer...
Sebenarnya dia pakai overoll.. Tp, kotor kena makanan.
Nak salinkan masa on d way ke Giant tu dia tido!
So...buka kan overoll tu tinggal ler cam tu! hehehe

Suker beno dia main gelungsur nie...
siap boleh panjat2 lagi...
Huis...ganeh beno anak ku ini! hehehe
Buka tahu takut orang itu budak!
Selumber jer dia!






K urang berminat dia main benda nie....
Bila ayah dia masukkan dia gelungsurkan badan ikut lubang bawah tu!
Sib baik tak jatuh! Anak2....



Vrommmmm.....khusuk beno nampak....
FAham ker apa benda tu!
Kami sampai rumah kol 7.00++ malam...
huhuhu...penat giler....
So, menuh malam nie...makan kedai ler jawab nya....
Mil dan Sil balik kol 9.30 mlm...
huhuhu...penat tak ingat! Tp, Husna tak mau tido...
last kol 11.30 baru tido.....
Habis cerita aktiviti minggu nie....

Friday, April 17, 2009

::. Ummi tak de kerje ker... ::

8 kali peluk cium untuk Husna
Salam...
Huhuhu...hari ummi tak dak mood nak kerja
Masih demam + flu + batuk
Semalam udah MC 1 hari...
Sib baik en. Doktor itu baik hati bagi MC
Kalo tidak! Tento ummi tertido kat office...hehehe
So, hari ni...mula lah kerja balik!
Tak suka...tak suka...
sot..set...sot..set...
Seksa oi....


Ni pagi tadi melayan budak kenit nie dengan VCD kesayangan dia!
Sajer...jer...
Sejak dah setahun 1 bulan nie...
Budak Husna nie semaaaaaaaakinnnnnnnnnn manjanyaaaaaaaaa....
Mungkin dia dah tau untuk di manjakan kot!
Apa ler ummi nie membebelkan!
Tak de paedah langsung!
So..korang jangan ikut ummi membebel yer....
hahahaha.....
Tu...tengok tu...
Dah tau nak matikan tv dah....
Kalo orang tak beri tumpuan kat dia...
Mulalah dia nak matikan tv...
Kalo makan sekarang tak moh kongsi dengan orang lain...
Minta ler ko... jangan harap dia nak bagi...
Suka acah2 nak bagi, bila orang nak ambil...dia lari...
Paling dia suka makan roti gardinea yg RM 0.60 tu...
Mesti yg coklat atau yg jagung.
Yg vanila dia tak layan......
1 lagi, Husna suka makan kueh tiau!
Kalo dapat char kueh tiau ker... Kueh tiau ladna ker...
huhuhu...tunggu depan pinggan nak lagi!
hahahah....

Yg nie Husna tengok joget tau!
Tu dia pusing2kan tangan dia!
Bila tengok...so cute ler masa tu....
hehehe...puji anak sendiri ler pulak!
Tp, kalo ummi dia tak puji...sape lagi kan?
hehehehe.....
Sila abaikan rumah yang berterabur itu yer...
Kerana anak ummi memang pandai mengemas!
Habis semua botol2 minyak wangi...bedak...dia bawa keluar dan sepah2...
Tak larat ummi dia nak jadi tarzan malaya!
kejap-kejap...Husna....letak balik! huhuhu...boleh hilang suara!

Nie...pulak gamba dia tengah gelengkan punggung dia!
Hahaha...Cuba tengok tangan dia!
Siap letak kat pinggang!
Bila tengok dia cam tu...teringan ummi masa kita sekolah tadika dulu...
Korang ingat tak...
Ada 1 lagu nie...
Bila kita gembira goyangkan tangan! 2x
Bila kita gembira bergini lah rasanya..
ummi tak ingat dah...
Rasanya lagu nie dalam pengangkap sekolah pun ada kot!
Ummi nak gelak masa dia buat cam tu tadi...
Sekarang nie...Husna dah mula memahami arahan kita.
Katakan kalo suruh pakai kasut, nanti dia ukur kasut kat kaki...konongnya nak masukkan kaki ler tu!
Kalo tanya nak tak? dia angguk.
Kalo suruh cari...ummi atau ayah....
dia tau mana nak cari...
Itu ler anak yang ummi kandung selama 39 minggu 5 hari
Ummi sayang kamu Husna

Wednesday, April 15, 2009

::. Kura-kura dalam perahu .::

10 kali peluk cium untuk Husna
Salam,
Agak-agaknya lah....
Apa punya tajuk ler nie kan...hehehe..
Saje buat korang tertanya sikit...hahaha

Sila tengok gambo kura2 plastik di atas....
Kalo korang nak tau....Ini ler binatang yang paling Husna takut!
Lawa kan anak ummi nie...
hehehe....
Kalo dia jumpa benda nie...menjerit2 suruh orang alihkan...
Ummi dengan ayah pun tak tau ler...
Ngape agaknya Husna takut sangat dengan kura2 nie!
Pada hal sebelum nie...
Itu ler yg dia suka! Coz, dia suka gigit2 kaki kura2 tu!


Ini le gambo budak yang takut kura2 plastik tu.
Ni ummi ambil pagi tadi.
Dia tengah lena tido tu!
Tu tengok kat dahi dia tu! Ada sebiji jerawat!
Anak ummi...ngapa hang cepat tumbuh jerawat nie yang...
Tak de lah...itu bukan jerawat benonya....
Husna nie...kulit dia sensitip sesangat!
Sampai sabun pun kena pakai sabun khas! hahaha...
Tu yg sebijik kat dahi tu hasil dari peluh dia ler tu!
Baru semalam tumbuh!
Nanti balik ummi sapu ubat yer sayang....

::. Ummi Punya...ye..ye... Best...::

9 kali peluk cium untuk Husna
Salam....
Mesti tengok tajuk tu cam best jer kan?
hehehehe.....
Meh kita lihat...apa yg best nya tu!
&
&
&
&
Tarrra.....
Award dari MM . MM kata 6 org pengomen boleh ambilll...
Ummi pun ambil ler...
Ummi suka sangat...Comel + cute
Tq...MM


So.... Ummi mesti panjangkan award nie ler kan....
Ummi ingat nak bagi kat
5 pengomen dalam blog ummi...
Ummi bagi kat 5 orang yg bertuah nie....

Monday, April 13, 2009

::. Mari Makan Cokolat .::

8 kali peluk cium untuk Husna
Salam,
Nie N3 ke-3 ummi hari nie...
Dah 2 N3 cite yg merapu-rapu...kali nie...
Cerita anaknya pulak yer....

Wa apa tu sayang....hehehe
mamam yer....
Sebenarnya ummi belum pernah cuba beri Husna coklat 1 bungkus.
Maksudnya pek kecil2 tu!
So, semalam try ler beri...
Tu tengok bersungungguh betul dia makan!
hehehe....
Bapa borek anak rintik.
Dah kalo ummi dan ayah dia penggemar coklat, anaknya pun same ler juga!
Sedap jer...tengok dia makan!
Bila minta, idok ler dia bagi!
Itu tandanya dia suka ler tu!
Yg best tu...Bila orang minta dia buat2 ler ulurkan coklat tu!
Lepas tu.....
Dia Lari...hehehe...
Agaknya dia cakap...mana boleh...

Siap pegang dua-dua tangan lagi!
Dah seminggu ummi beli coklat nie...
Semalam kami 3 berana kerjakan sehingga habis...
Licin...cedap betol ler....

10 minit selepas tu!

Ini ler muka budak yang baru lepas makan coklat...
Jangan tak caya... Coklat yg panjangnya
Lebih kurang 10cm dia boleh makan separuh!
huhuhu....
Ayah dia kata...habis ler gigi...
Ummi pulak kata...Tak ler...
Ummi jaga gigi Husna baik2 yer....hehehe


Budak Comot dengan tin susunya....
Suka sangat ler dia main tin susu tu!
Pastu panjat nak capai barang2 atas meja makan!
Huhuhu...Dah pandai panjat ghupenya....

Buat muka tak bersalah jer....
Pada hal...habis ummi dia punya toto dan sofa!
Huhuhu... Dah ler sofa ummi dia warna putih!
Cam ne ler nak hilangkan tu!
Sebenarnya semalam hari yang paling bahagia. Bukan bermakna hari2 lain ummi tak bahagia! Salah tu... Sebenarnya...Semalam...Husna banyak sangat makan! Sampai nak tido malam pun masih makan lagi! Pastu dia punya do..do... pun cantik jer...
Menu HUsna semalam :
Sarapan pagi - Roti, keropok lekor dan susu
Makan tengah hari - NAsi sayur
Makan malam - bubur nasi dengan kentang dan kerot.
Di samping tu...Husna makan biskut...coklat... buah dan juga roti.
Banyak kan Husna makan....
Alhamdulillah....

::. Nuffnang .::

6 kali peluk cium untuk Husna


Salam...

Entry nie just nak share jer... hehehe

Tadi ada masuk blog Syana Dia ada wat N3 pasal berblogging...

Salah 1 sebab nya dia kata pasal Nuffnang.

So..Sape2 tak tau tu try masuk sini yer... nuffnang

Pas tu...try cari2 apa yang boleh buat duit.

Sy dah dapat! Tu kat atas tu! hehehe...

Ini hasil lebih kurang 3 bulan ler....

Idok ler beribu-riban... Tp, Alhamdulillah.... Mashyuk jugak! hahaha....

Minta maaf yer...banyak maklumat yg terpaksa saya edit.

Maklum ler... Nuffnang nie atas nama en suami!

Awal2 dia dah pesan...sila padam nama dia yer... hehehe

Apa yang PENTING... Ada tulis Nuffnang pada cek tu!

Lepas nie...kena kerja lebih keras ler...

So, ummi dah percaya pada Nuffnang... InsyaAllah dia akan bayar kita...

Tp, dengan syarat jangan tipu yer... hehehe

Tq to my hubby... Kenalkan Nuffnang.

Ich Lieber Dich sehr viel.

Pada Syana...teruskan usaha anda yer...

::. Pelupa .::

3 kali peluk cium untuk Husna


Salam,


Sekadar ingin berkongsi apa yang ummi dapat.... Sebelum tu ummi nak kongsi cerita sikit.... Mungkin agak memalukan kot! Tp, ummi rasa ok ler untuk kebaikkan semua orang gak kan... Lately nie...ummi menjadi bergitu pelupa... MAcam2 benda yang biasa ummi buat ummi tak ingat. Pada hal benda tu simple dan terlalu mudah sangat!


Contohnya, ada ke patut...ummi lupa bawa balik helmet! Kan ke tu satu benda yang terlalu simple dan sebenarnya tak patut kita lupa! So...dengan rasa ingin tahu dan nak ubah agar jangan jadi seorang pelupa... ummi pun search ler google... Ini le peneman @ rujukkan ummi bila ada yang ummi nak cari sesuatu! huhuhu.... Ummi tak mahu jadi seorang yang pelupa!


Banyak sangat persamaan dari 1 web dengan web yang lain... BAnyak benda yang sama mereka bincangkan akan hal LUPA nie. Dan pendapat mereka adalah sama. So...cam ne yer... Agaknya benarkah kata mereka itu? Mari kita nilai-nilaikan diri kita dan yang terutama diri ummi sendiri! Ummi harap, ummi akan dapat selesaikan masalah ini dengan segera.

*

*

*


Jom Layan...Apa itu penyakit lupa....
hehehehe....



AWAS ! KURANG TIDUR ..... JADI PELUPA!


Menurut kajian yang dibuat.... kehilangan waktu tidur dapat membuatkan seseorang kehilangan daya ingatannya bahkan pengalaman terbarunya! Seseorang itu memerlukan tidur yang mencukupi iaitu umumnya tidur selama 7-9 jam setiap hari.


Menjadi Pelupa


Lupa itu terbahagi kepada 3 jenis. 1) Lupa gangguan 2) Lupa keusangan 3) Lupa desakan emosi

1) Lupa gangguan - Biasa berlaku kepada pelajar2. Sering mendapat maklumat baru. So...Maklumat lama tak dapat ingat.

2) Lupa Keusangan - Perkara biasa yang kita lalui. Lupa akan maklumat serta sukar mengingati memori.

3) Lupa Emosi - Terlalu berharap mengingati sesuatu perkara. Ini menyebabkan tekanan dan boleh menyebabkan jadi lupa.


PETUA BUAT SI PELUPA

1. Tidur yang mencukupi. Dengan rehat yg mencukupi dapat menjana minda dan seterusnya talian ingatan akan bercambah.

2. Kawal stres / Tekanan. Jiwa yang stres memang menyukarkan minda berfungsi dengan baik sekali gus menjana memori untuk disimpan sekali gus mengaburkan ingatan kita.

3. Bersenam. Ia akan membantu perkembangan fizikal sekali gus menjaba memori untuk disimpan dalam otak

4. Elak kemurungan. Sentiasa bersosial dan elakkan diri berada dalam keadaan kesedihan.

5. Sentiasa ingat kepadaNYA. Baca lah Al-Quran dan solat. Ia dapat membersihkan jiwa.


Banyak Cara Melatih Otak.


Senaman - Senam tapi jangan sampai tidak dapat rehat yang cukup!

Gizi makanan - Penuhi gizi makanan anda. Dapatkan banyak protein seperti ikan, daging serta biji-bijirin.

Kurangkan makanan yang berlemak - Terutama junk-food

Minuman yang rendah gula - Gantikan buah-buahan dengan minuman ringan.

Jauhi stres - Beban fikiran akan menimbulkan tekanan. Oleh itu belajar menangani masalah dan hadapi dengan optimistik

Cukup tidur - Cuba tidur dengan teratur. Jadual tidur yang tidak teratur akan menyebabkan kurang stamina serta melemahkan daya konsentrasi.



Tips-tips Yang boleh dirujuk.



  1. Berdoa - Mulakan segala aktiviti kita dengan doa. Mohon perlindungan ALLAH dari godaan syaitan dan menjauhkan dari bencana.

  2. JAuhi MAksiat - Maksiat boleh menghalang kita mendapat ilmu. Oleh yg demikian jaga lah fikiran dengan tidak memikirkan benda2 yang kotor...

  3. Asah otak dengan membaca - Bahan bacaan yang manfaat. Ct Al-Quran, buku, artikal dan sbg. Dengan tujuan sepaya otak tidak haus.

  4. Biasakan meletakkan segala sesuatu ditempatnya. Agar kita senang megambilnya.

  5. Jangan lupa mencatat hal2 yang penting atau sesuatu yang akan kita lakukan. Lekatkan catatan itu di tempat2 yang sering kita lalu seperti dekat cermin...

  6. Segera melakukan sesuatu jika teringat. Jangan nanti2

So...Bila ummi baca 1 persatu, ummi tahu di mana kelemahan ummi. Ummi cuba perbaiki agar masalah ini dapat di atasi. Ada juga yang agak suka untuk ummi ubah. Contohnya ; makan junk-food dan berlemak. Walau bagaimana pun akan ummi cuba yang terbaik.

Sebagai hambaNYA kita hanya merancang. Tapi dia yang menentukan... Apapun kita handaklah rajin berusaha + berdoa + bertawakal = berjaya .... InsyaAllah

 

ini belog ummi & husna Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez