Friday, July 31, 2009

::. Tote Boutique GiveAway .::

0 kali peluk cium untuk Husna
Salam
Hehehehe...Jangan marah ummi yer... :)
Ummi dah gilos... masuk giveaway atau contest!
Ni ummi nak beritau nie.... Giveaway dari Cik As
Kalo korang masuk blog dia...adui...pinar-pinar mata!
Memang cantik beg nie...
Giveaway nie senang ajer...TAk susah...
Just komen jer...
Beri pendapat kita tentang beg di atas!
Bagi ummi beg nie...memang cantik...
Cantik sangat....
Kombinasi warna yang digunakan memang tepat dan sesuai!
reben dia tu...walaupun beso...ummi suka...
Ummi memang suka beg yang ada reben beso2 cam tu!
Corak dia yang ala-ala inggeris tu...memang memikat hati!
Lebih2 lagi kalo ummihusna yang pakai!
muah...muah...muah...
Wahai Mr. Random....Sila pilih ummi sebagai pemenang yer....
Pada cik As tolong ler buka order lagi...
Menyesal ummi tak order awal2!
Hari2 dok buka blog cik as...tp, tengah bulan... pulus elek!
hahahaha....
So, ingat bior hujung bulan, ghupenya...
dah banyak order.... huhuhuhuhu....
Please mr. random....
P/S : So...kawan-kawan semua...apa tunggu lagi...Jom joint ramai-ramai... Bior Mr. Random tu...pening nak pilih pemenang! hahahahaha...Good luck sesiapa yang mencuba.... Memang kala ada pertandingan yer....


Thursday, July 30, 2009

:: Mama Aqis GiveAway - My Cute Lil Princess .::

5 kali peluk cium untuk Husna
Salam
Ummi saje jer...nak try luck Husna...hehehe....
Walaupun orang kata Husna tak comel ker... Husna tetap My Cute Lil Princess!
Menang kalah...Ummi tak kisah...
Jika memang...apapun hadiahnya...Ummi terima dengan hati terbuka :)
Dengan baik hatinya Mama Aqis telah menjadi penganjur.
So...mari kita terjah blog Mama Aqis untuk join GiveAway ini.
Tak ada ruginya....
Tak payah keluar modal pun....hehehehe....
Syarat2 teramat ler mudah :


1. ADD URL Link Mama di blog list @ blog roll anda & Anda diwajibkan menjadi Follower & link semula url mama pasal contest ni & tepek as a banner di blog masing2....
2. Contest ni terbuka untuk semua Baby Girls yang berumur dari 1 bulan sehingga ke 1 Bulan hingga 2 tahun saje....( yang lahir tahun 2007 & 2009 je) lelaki dan perempuan.

3. Uplod hanya 1 keping gambar sahaja yer...
4. Jawab soalan mudah :

a) Kenapa anak anda harus mendapat award MY CUTE LIL PRINCE @ PRINCESS??
b) Ape yang anda tahu pasal blog Mama_Aqish? (soalan ini direka bagi menguji peserta sejauh mana dia tau pasal blog mama_aqish ni)


Ini ler gambar My Cute Lil Princess...




Nama : Wan Nur Husna

Umur : 1 Tahun 4 Bulan

Tarikh Lahir : 18/03/2008



Soalan Pertama :

Husna Layak untuk di nobatkan sebagai My Cute Lil Princess kerana...Sememangnya Husna seorang yang sangat cute dan comel. Di serikan lagi, 2 lesung pipit yang dalam...dan senyuman yang menawan yang pastinya akan menarik perhatian sesiapa yang melihat.




Soalan Ke-2 :

Secara jujurnya...Ummi bukan ler pengikut setia Mama Aqis. Ummi baru jer masuk blog Mama Aqis minggu lalu rasanya.... Itupun melalui 1 blog kawan Ummi. Bila baca punya baca...Ummi buat kesimpulan (hehehe...maaf yer kalo kesimpulan ummi nie tak menepati) Mama Aqis nie seorang yang pemurah... Baik hati...Tak kedekut ilmu.... Ini bukan N3 minta belas kasihan yer... Ini dari kaca mata ummi sebagai pemerhati. Ummi joint GiveAway nie...Just nak meriahkan jer...
Ok, apa kata korang joint Giveayaw ini...
Jom ramai...ramai....
















Wednesday, July 29, 2009

::. O... Gaji beso, keja tak buat! .::

5 kali peluk cium untuk Husna
Salam...
Ummi tengah emo sangat nie...
Mentang-mentang ler tu anak dia!
Bagi gaji beso! Tp, buat keje tak juga!
Semua kerja terletak atas bahu ummi!
Seminggu tetap 2 hari tak masuk, coz ada kelas!
Datang kerja lambat!
O... mentang-mentang ler ni compeny bapak ko!
Ko dapat lebih yer...
Ummi yang dah 3 tahun ++ gaji baru sekali naik!
Itu pun merayu kat bos macam pengemis!
Bila ler nak dapat kerja lain nie....
mohon jer...intw tak juga!
Memang kroni ler!
Benci!!!!!!!


Tuesday, July 28, 2009

::. GiveAway di Galeri Pengantin .::

0 kali peluk cium untuk Husna

Salam semua.... Ummi dah giler joint GiveAway atau contest ler...hahahaha... Bukan untuk apa, saja untuk meriahkan contest penganjur! hehehe...
Sebelum ummi berkahwin dulu, ummi berangan-angan hendak mengadakan majlis perkahwinan di dalam sebuah dewan yang besar...Dewan persandingan dihiasi ribuan bunga-bungaan ros yang semerbak harum... Sewaktu ummi (pengantin) melangkah masuk... Kami di iringi puteri dan putera yang lengkap ber "tuxido" bagi kanak2 lelaki dan ber "gaun" bagi kanak2 perempuan. Kanak2 ini membawa bakul yang di isi dengan kuntuman ros merah dan putih. Apabila kami telah duduk di pelamin, adanya kumpulan penyanyi ghazal... Ummi memang ingin perkahwinan pertembungan moden dan klasik! Dan juga muhibah! Selain daripada itu... tetamu yang hadir akan diberi cenderamata sebagai tanda kenang-kenangan! Tetamu yang hadir juga, hendak lah berpakaian melayu tradisional. Tidak kira melayu, cina dan india... Apabila acara memotong kek, ummi idamkan kek yang setinggi 7 tingkat dan di hiasi bunga2 ros.... Dan juga pisau pemotong kek itu...hendaklah...merupakan pisau yang panjang macam pedang tu...hehehe... Semasa para tetamu sedang menikmati juadah yang dihidangkan... pengantin berjalan mengelilingi dewan dan beramah mesra dengan tetamu. Juadah yang teringin ummi hidangkan adalah... Daging kambing panggang, nasi beriyani, rendang @ kari daging kerbau, ada juga ayam untuk tetamu yang tidak makan daging, juga sayuran dan buah-buahan untuk tetamu yang vegiterian! Hidangan untuk pencuci mulut pula, sama ada dadih ataupun aiskrim. Untuk minuman pula, teringin rasanya untuk hidangkan air yang kaler biru tu... hehehe... Ummi pun tak pasti apa nama air tu! Tp, rasanya memang sedap!
Itu ler impian perkahwinan yang tidak tercapai... Perkahwinan ummi ummi hanya sederhana tetapi tetap meriah!
So...kawan-kawan semua...mari ler joint GiveAway ini.... Mesti best kalo dapat cerita apa yang kita impikan untuk perkahwinan kita sebelum ini!
Syarat-syaratnya biasanya ajer...Tak ada syarat yang sukar untuk kita joint! GiveAway ini akan telah bermula pada 28/07/09 dan akan berakhir pada 18/08/09... Lama kan... So, korang boleh karang baik-baik punya...





::. Wish me luck .::

2 kali peluk cium untuk Husna
Salam...
N3 nie adalah auto publish...
Waktu kawan2 membaca N3 ummi nie...
Ummi tengah beratur untuk register agaknya...
Ummi gi intw untuk guru MRSM bawah Mara.
Tp, tak tau ler...ummi akan berjaya ke tak dalam intw nanti.
Coz, ada rasa seram sejuk...dan gemuruh sikit nie...
MAklum ler...ini first time ummi gi intw cikgu-cikgi nie...hehehe
PAstu, hari ini juga kami semua kena buat persediaan pengajaran dan pembelajaran.
Next N3 ummi tunjukan P&P yang ummi buat yer... InsyaAllah
Doakan ummi yer...
Doa kalian amat2 ummi perlukan...
Tq yer...kawan2...

Monday, July 27, 2009

::. Kisah Suatu Petang & di Malam hari.::

0 kali peluk cium untuk Husna
Salam...
Just nak kongsi dengan kekawan...
1 kisah yang berlaku petang tadi di pejabat pos bangsar...
Siapa nak tahu...angkat tangan!!!!!!
Benonya gini...petang tadi ummi gi pos barang yang orang order...
Masuk jer pej. pos dengar orang bising-bising!
Tp, ummi tak ler tahu apa permulangan pertengkaran lidah itu!
So, ummi pun beratur ler...
Perempuan Cayanunalif tu, tak habis-habis marahkan kerani kauter tu!
Memang kasar ler cara dia tu!
Dia cakap, dah staff pos tu kata boleh hantar cam tu!
Dia buat ler... Ummi masih tak tahu apa cerita benarnya!
Manakala perempuan canunalif di depan ummi pula...punya ler baik bahasanya...
Sedap kalo dapat customer cam nie...
Pastu sebelum giliran ummi, perempuan canunalif yang marah2 tu pun selesai...
Ummi memang rapat dengan kerani kat sini!
Ummi angkat kepala, sebagai tanda tanya kenapa tu!
hehehe...sibuk jer nak ambil tau ka!
Sekali kerani tu cakap :
"Kak, dia hantar surat tak ada alamat! Pastu nak salahkan kita orang bila surat dia tak sampai!" kata kerani sambil tunjuk sampul surat tu!
ummi rasa cam nak ketawa guling2 jer...
kat depan pej. pos tu!
Kesimpulannya ; Jangan fikir kita jer yang betul! Teliti diri kita dulu sebelum salahkan orang! hehehehe

Cerita malam ini pula...
Malam ini ummi bercuti dari menjalankan tugas-tugas khas!
So, malam ini ayah husna jadi Mr. Mama...hehehe
Mr. mama tengah tidur bersama anak kesayangan!
Selalu ummi yang tidurkan Husna...sampai ummi pun tertidur sekali!
Apa ummi buat malam nie?
Ummi tengah study! Haik? Bila pula ummi belajar semula?
Poning kepala nie...Banyak fakta kena ingat!
Kenapa ummi membaca?
Tungguuuuuuuuuuuuuuuu.... Tunggu N3 esok pagi yer....

Saturday, July 25, 2009

::. Kedai Gambar GiveAway .::

2 kali peluk cium untuk Husna


Salam...
hehehe...Ini N3 ummi yang ke-3 untuk hari ini!
Benonya ummi nak joint giveAway nie...
Saje buat N3 khas untuk dia orang!
Tak susah pun...boleh tambah2 N3...betoi tak?
Walaupun ummi tak tau apa hadiah dia...
tak salah kan kita joint!
Ala...benda senang jer...
Tak payah keluar duit ker, apa ker...
Just letak link jer...
Jom ler...joint ramai-ramai....
Siapa tau, anda ler pemenangnya!

::. Time kasih MM .::

0 kali peluk cium untuk Husna
Salam...
Korang semua... Cantik tak anugerah yang ummi dapat nie...
Cantik kan? Secantik tuan yang memberinya...
Dan semakin cantik bila diterima oleh ummi...hehehe
Tq..tq..tq...
Sebenonya...anugerah ini telah dititipkan oleh MamaManja
MM kata ini dia beri ini coz tolong vote dia!
hehehe...serius...ummi lupa, bila!
Tp, apapun ummi hepi...dapat award yang comel gitu!
Pada MM sorry yer yang...lambat tepek!
Ummi tengah tak centre sangat sekarang nie!
hehehehe....
Ok...da....

::. Husna Fries's Family .::

0 kali peluk cium untuk Husna


Salam....
So...cute sangat...
Memang ummi suka... Dah lekat pun kat peti ais!
Ummi letak tinggi sikit! Supaya anak manja ummi tak ambil!
Husna kan memang suka main magenet2 yg kat peti ais tu!
hehehe...Selamat ler frise ummi!
Ummi nak ucapkan time kasih banyak2 pada wan...
Sebab wan anjurkan giveAway tu!
Dapat ler merasa jadi pemenang! hahahaha
Wan...sila buat lagi yer... Dan pastikan ummi boleh menang!
Shut....JAngan cakap kuat2! Nanti ada yg jeles! hehehehe
I'm loving it! lalalalalala.....




Friday, July 24, 2009

::. Di Duga .::

3 kali peluk cium untuk Husna
Salam...
Entry ini khas untuk kami sekeluarga.
Mungkin kawan2 akan tertanya2...kenapa, mengapa, apa sebab...
Tp, ummi tidak mahu mengingati apa yang telah berlaku...
Life must go on... Jangan pandang belakang...
Apa yang terjadi, adalah dugaan daripada DIA.
Kita hanya merancang, tapi DIA yang menentukan...
Ummi redha dengan dugaan yang DIA beri.
Khas buat abang.... Jadikan ia 1 pengajaran...
Ingat janji kita...tiada rahsia antara kita....
Ummi dan Husna sangat - sangat sayang kat ayah...
Kita bina keluarga kita dengan penuh kasih sayang, ketakwaan dan keredhaan.


Wednesday, July 22, 2009

::. Susu .::

6 kali peluk cium untuk Husna
Salam...
Risau hati ummi... Ummi tak tau nak buat cam ner...
Anak ummi sekarang ini, tak mahu minum susu dalam botol.
Dah seminggu Husna tak mahu minum.
Haruskah ummi tukar susu Husna lagi?
Buat sementara ini, ummi beri Husna air kotak dutch lady, sama ada yang coklat atau yang strawbery. Ada kalanya ummi beri air kotak soya!
Ummi pernah bancur susu dalam cawan, pun dia tak mahu juga!
Minum seteguk...pastu lari...huhuhu....
Makan, pulak...Husna kuat makan sekarang nie!
Adoi...berat bila ummi dokong! hehehe
Ada tak sesiapa boleh beri idea supaya anak ummi tak kekurangan kalsium?
Cadangan yang akan ummi buat : Ummi nak beri keju kat Husna.
Apa lagi yer... Buntu ler...
Boleh tolong ummi tak....
Pertolongan anda amat ummi hargai....


Monday, July 20, 2009

::. Peraduan Kisah & Lagu .::

2 kali peluk cium untuk Husna
Salam...
Ini pertama kali ummi joint contest MamaManja nie....
Dulu, Mamamanja pernah buat gak, tp ummi tak sempat nak joint!
Atas sebab2 yang tertentu!
Kali ini...Ummi tak nak lepaskan peluang!
So, korang...apa lagi...Jom ler ghamai-ghamai2 contest yang MM buat nie...
Contest ini senang jer...
Just cari 1 lagu dan cerita le apa2 berkenaan korang yang berkaitan dengan lagu tersebut!
Sila ke sini yer...
HAdiahnya? Huis...joint dulu...Baru tau!
Rugi tak joint yer....
**************************************************************
Standing In The Eyes Of The World ; Ella
Pahit getir hidup... dan
dihadapi, demi kejayaan
Terdidik sejak mula, tabah berusaha
Tanpa cuba melangkah, tak kemana
Di mana kau berada
Pencapaian tak tiba dengan mudah
( korus )Kini "Standing In The Eyes Of The World"
Hanyalah selangkah dari nyata
Keazaman membara dijiwa
Menanti saat bebas merdeka
Tiba masa kau melangkah gagah
Bersemangat ke arah matlamat sedaya upaya
Engkau terunggul
Wajar "Standing In The Eyes Of The World"
Harapan yang pernah terkulai layu
Kembali segar mekar bawah bayanganmu
Setiap manusia ingin berjaya
Namun tak semua miliki tuah
Engkau menghampirinya
Kesempatan telah pun tiba..

Mengapa ummi pilih lagu ini? Mungkin ada yang pernah tau atau kenal dengan ummi sebelum ini. Ummi pernah joint satu syarikat sebagai Agent Insurance.. Lama gak ummi bergelar agent insuran. Sejak keluar U sampai ler tahun 2008.

Group yang ummi joint ini memang antara group yang aktiv. Mempunyai ramai kawan-kawan yang berwawasan dan bermotivasi tinggi! Setiap pagi, kami akan ada morning breakfast. Dalam morning breakfast ini kami akan menceritakan kejayaan kita pada setiap agent yang lain...Sambil2 bersarapan kita akan dengar pelbagai jerit perit bergelar seorang agen insuran! Kami akan memberi pandangan dan nasihat pada kawan-kawan yang DOWN! Biasa lah... sebagai agen insuran ada kalanya mesti kita down, bila kita berhadapan dengan pelbagai kerenah pelanggan! Biasanya morning breakfast ini bermula pukul 7.00 pg. So, seawal 7.00pg kami dah berkumpul dan bersalaman! Selepas bersarapan, lagu ini pasti kami nyanyikan bersama2. Kami menyanyikan dengan penuh semangat! Kami ingin memburu kejayaan dan kekayaan!

Apa yang membuatkan ummi rasakan lagu ini penuh bermakna, suatu hari...seharian ummi berjalan membuat marketing! Tp, usaha ummi menemui kegagalan! Apa yang ummi dapat keletihan yang teramat sangat! Dengan panas terik, ummi benar2 down! Susah benar nak mendapat 1 orang pun pelanggan! Akhirnya ummi terduduk dan menangis! Tau tak, Hotel Corncord menyaksikan semua kesedihan ummi! Bila dah puas menangis, ummi berjalan kaki menyusuri jalan sambil menyanyikan lagu ini! Ummi akhiri hari itu dengan penuh kesedihan. Lagu itu mengenangkan ummi betapa kita perlu berusaha dengan gigih dan bersabar untuk mencapai sesuatu kejayaan! Bukan mudah untuk senang dan bukan susah untuk susah!

Tetapi, ramai group ummi ini menjadi tau! Ramai yang dah mendapat GAJI 5 angka sekarang! Ada yang dah buka agensi sendiri dan bergelar jutawan!

Pahit getir hidup... dan
dihadapi, demi kejayaan
Terdidik sejak mula, tabah berusaha
Tanpa cuba melangkah, tak kemana
Di mana kau berada
Pencapaian tak tiba dengan mudah
Di dalam kehidupan seorang agen insuran, terlalu banyak pahit getir yang pernah ummi lalui. Bermacam orang dan ragam pernah ummi jumpa dan kenal. Dimarah, di maki sudah menjadi ada resam seorang agen insuran! Tp, kami sebagai agen insuran telah terdidik supaya tabah dan berusahan untuk berjaya! Sebagai seorang insan biasa kita kena bergerak agar apa yang kita hajat akan tercapai! Siapapun kita... Kejaayan itu buka dapat dikecapi dengan mudah!
Kini "Standing In The Eyes Of The World"
Hanyalah selangkah dari nyata
Keazaman membara dijiwa
Menanti saat bebas merdeka
Tiba masa kau melangkah gagah
Bersemangat ke arah matlamat sedaya upaya
Engkau terunggul
Wajar "Standing In The Eyes Of The World"
Untuk menjadi seseorang yang terkenal di mata dunia, kita harus berfikiran selangkah kehadapan! Perkara yang paling penting dalam hidup kita ialah AZAM! Kita harus belangkah untuk berjaya! Kita harus mempunyai matlamat dan bersemangat untuk berjaya Kita perlu berusaha dengan penuh gigih dan bersemangat agar mencapai matlamat kita!
Harapan yang pernah terkulai layu
Kembali segar mekar bawah bayanganmu
Setiap manusia ingin berjaya
Namun tak semua miliki tuah
Engkau menghampirinya
Kesempatan telah pun tiba..
Ya...benar...ummi pernah GAGAL dulu. Gagal bersama angan-angan untuk menjadi agen yang dikenali ramai! Tp, gagal sekali bukan bermakna kita akan gagal buat selama-lamanya! Sekarang ummi bangkit semula dan merangka untuk berjaya! Ummi masih mempunyai semangat yang kental, walaupun bukan di dalam bidang insuran, tp.... ummi akan cuba buat yang terbaik dalam apa jua bidang yang ummi lakukan! Walaupun bukan semua apa yang kita hajatkan boleh tercapai...Tp, jika kita mempunyai semangat dan berusaha pasti DIA membantu....AMIN...

Ok, kawan-kawan...itu sahaja untuk contest ini.

MAri ler joint contest Kisah dan Lagu

Tak rugi mencuba kan....


Saturday, July 18, 2009

::. aYah...ayah......ayaah...ayahhh... .::

2 kali peluk cium untuk Husna
Salam...
Kejadian ini berlaku Sabtu minggu lepas.
Cuma ummi tak sempat nak kongsi pasal benda ini!
Coz, masal melanda nak copy gambar dr drive! huhuhu
Sabtu lepas...masa ambil Husna tu...
"Mama" kat school dia cakap , tangan Husna tersepit kat jari2 kerusi!
"mama" dia cakap menangis dia...
Sambil cakap...yah...ayah......ayah...
huhuhu...
Sedih dengar bila anak menangis cam tu!
Mesti sakit bagi Husna...KAlo tak, dia tak menangis punya!
Masa ummi bawa balik tu baru ummi perasan, tangan dia bengkak!
Merah dan ada luka!
Bila Husna dah tido baru boleh ambil gambar dia!
:
:
:


Budak yang kepenatan, dan tido lena...

Budak ini tido, memang mata dia tak rapat!
See.... hehehe

Ini tangan sebelah kanan...Ok jer....


Tengok tu...Ini tangan belah kiri!
NAmpakan bengkak!
Masa petang tu, lagi ler bengkak dan merah!
Tu luka yang ummi cakap! Sampai hari ini belum sembuh.
Dah kering, tp kulit dia belum terkopek lagi.


Ini ler hasil Husna duduk kat sekolah pada 10/07/09
Sian anak ummi!






Thursday, July 16, 2009

::. Husna oh Husna .::

6 kali peluk cium untuk Husna
Salam,
Ummi tak tau nak update apa benarnya...
Tp, hari ini ummi nak cerita pasal Husna.
Husna tak sihat... So, terpaksa ler ummi ambil EL hari ini!
Sejak balik sekolah semalam, sampai ke waktu ini Husna tak nak makan dan minum.
Terutama minum susu!
Hanya minum vitagen dan sumi ajer...
Husna asyid masukkan tangan dia ke dalam mulut aje!
Bila cek, tak ada pun alser ker apa!
Rupanya ummi tak perasan gusi Husna bengkak!
Gigi geraham dia nak tumbuh!
Tu sebab dia tak nak hisap susu tu!
Kasihan dia ummi tengok...Merengek lapar jer...
Waktu ummi buat N3 ini...Husna sedang tidur lena.
Malam tadi, boleh dikira ler...berapa jam dia tidur!
Asyid menangis jer... Pukul 2 pagi bangun beri dia makan sumi dan minum vitagen!
Itu aje makanan yang boleh masuk sekarang nie!
Pagi tadi ummi dengan ayah dah bawa Husna pergi jumpa doktor!
Doktor cuma cakap kuman jer!
Sebab tu, gusi dia bengkak. Dia suruh beri makanan yang sejuk macam aiskrim ataupun makanan yang telah di masukkan dalam peti ais!
Sedih betul ummi tengok keadaan dia!
Ummi nak menangis, bila dia minta roti dan nak makan dengan sedapnya!
Bila dia gigit jer roti tu! terus dia menangis!
Pada anak ummi yang kuat semangat nie...
Ummi doakan semoga Husna cepat sembuh yer...
Nanti makan banyak2 tau!



Wednesday, July 15, 2009

::. MomBloggersPlanet Cutest Baby in CAR SEAT Contest .::

3 kali peluk cium untuk Husna
Salam....
Nampaknya ini percubaan kali ke-2 ummi join contest yang dianjurkan oleh MOMBloggerPlanet
Ummi sekadar mencuba nasib jer...
InsyaAllah, jika dah rezeki tak ke mana kan...hehehehe
Ops! Lupa nak beritau!
Hari ini hari terakhir tau!
Mungkin ummi orang terakhir joint kot! hahahaha
Sebelum ini MOMBloggerPlanet telah menganjurkan Baby in Red...Wau...Memang mendapat sambutan!
Mesti tertanya-tanya...mengapa carseat?
Sebenarnya mereka sedang mempromosikan keselamatan bayi dan kanak-kanak semasa di dalam perjalanan. Bagus ini tau!


Contest ini telah di taja oleh :

Dan Juga ....


Hadiah pula, memang berbaloi!
So...cepat2 yer...
HAri ini last day....
Ini ler photo-photo my cute baby in her car seat!
Nama : Wan Nur Husna
D.O.B : 18 Mac 2009


Siap boleh main kaki yer... Ada sekali tu...siap masukkan kaki dalam mulut lagi!



Sentiasa heppy di dalam carseatnya...



Cara Husna memakai tali pinggang carseatnya...
Cara ini lebih selesa untuk Husna


Bergini ler gaya puteri Ummi tidur di dalam carseat

Dan ada kalanya seperti ini!
Sejak di awal mengandung lagi ummi sudah mengidamkan sebuah inflant carseat! Tp, terpaksa ummi lupakan angan2 untuk memilikinya atas sebab-sebab yang tertentu! Ummi memang mementingkan keselamatan anak. Untuk anak ummi yang comel ini...ummi telah belikan brand biasa-biasa jer... Sweet cherry! Itu jer yang ummi termampu sediakan untuk Husna yang di sayangi! Ummi beli carseat nie masa JCard Day di Mid Valley! Harga ada 300++. Tp, masa tu dapat ler 199 kalo tak silap! Masa ummi beli tu usia Husna 3 bulan! Penggunaan carseat ini sehingga umur 4 tahun atau berat badan 16kg. Pendapat ummi kena carseat ini amat diperlukan oleh setiap keluarga :
  • Menjamin keselamatan anak-anak semasa di dalam kenderaan. Kita tidak tahu sebarang kejadian yang akan menimpa kita. So, adalah lebih penting jika kita mengambil langkah awal!
  • Dengan menggunakan carseat ini, dapat mengawal anak-anak. Anak akan duduk diam dan tidak mengganggu pemanduan ibu bapa.
  • Keselesaan anak juga terjamin. Kerana mereka duduk di tempat masing-masing dan juga rekaan carseat itu sesuai dengan budak!

Ummi berharap, suatu hari nanti kerajaan akan mengambil langkah mewajibkan penggunaan carseat ini di Malaysia. Seperti mana kerajaan mewajibkan penggunaan tali pinggang belakang!

Kita sebagai ibu bapa harus bersikap prihatin terhadap perkara ini...



Tuesday, July 14, 2009

::. Ye...ye...Dapat..Dapat... .::

6 kali peluk cium untuk Husna
Salam...
Nampak tak gambar di atas?
Sorry ler...tak dapat buat lebih terang ler...
Pertama bersyukur sangat2.
Semalam ummi ada joint 1 giveaway
Hari ini bila ummi cek... ummi terpilih untuk dapat free fries...
Yahooooo...suka sangat!
Tq sangat pada Wan Anis Sorfina
Ummi heppy sangat-sangat....
Tq yer....dear...



Monday, July 13, 2009

::. Sendirian

3 kali peluk cium untuk Husna
Salam....

Kisah nie terjadi hari Sabtu lalu.
Bukan suatu perkara yang senang untuk ummi ronda2 sendirian tanpa ditemani suami dan anak! huhuhu....
So, ummi ambil kesempatan untuk ronda2...
Sebenarnya..ayah husna kerja......
So, ummi pun minta kebenaran untuk berjalan-jalan..
Huhuhu...Kena ler naik public transport.
Dari office...Ummi ambil taxi. Kena ler RM 3.00
PAstu ambil LRT kat Bangsar...ke Masjid Jamek RM 1.60.
Sampai Masjid Jamek ummi ambil Star ke .... Ala tak ingat ler nama dia...
Tambang RM 1.20 jer...
PAstu jalan kaki nak gi jumpa kawan!
Dulu pernah gak gi sini sendiri! Tp, ummi ikut jalan jauh!
Yang kali nie...ummi ikut jalan short cut!
Jalan 5 minit jer dah sampai...
Sekali, kena marah dengan kawan ummi...
Bukan marah cam ner pun.... Dia kata u jangan lalu situ!
Memang dekat, tp bahaya!
Situ ramai orang ragut2 tau! Terus takut ummi!
Kejap jer jumpa dia...PAstu ummi terus ke MAsjid Jamek semula!
Tambang masih sama RM 1.20. Ummi nak gi Jakel
Gile punya ramai ummat! Mana ler taknya....
Murah yer...kawan-kawan....
Biasa 1 meter RM 10++ tinggal RM 4.00+ jer...
Kain pulak, jenis yang bermutu!
Memang puas hati!
Maka sambar ler ummi 2 pasang baju raya!
Tak yah gambar ler yer....hehehe....
PAstu...ummi gi makan kat kedai ikan bakar kegemaran ummi!
Tp, disebabkan penat, dan mata asyid terpandang2 Husna....
Makan pun tak selera. Terus jer balik.
Naik LRT sampai ke KLcentral, terus tanya Teksi...Sekali dia nak caj RM 20?
Huhuhu...Tak mau ler...
Turun bawah balik, pergi cari bas!
RM 2.00 jer.... Jalan clear dan lancar.
So, dalam masa 1 jam sampai One Utama!
Boleh ker...ummi salah turun! Ummi turun ke Jusco One Utama!
Huhuhu...Pastu melilau ler cari jalan keluar!
Memang panic seketika! Last sekali, pergi ler tanya kat kaunter services!
Alhamdulillah.... Dapat teksi...sampai ke rumah baru RM 5.20 jer...
So, tambah RM 2.00 tadi...baru ler RM 7.20... Best sebab dapat jimat...
Kesimpulannya... Bila dah jalan sorang nie...
Ummi rasa kosong!
Adoi...tak ada sesiapa nak ajak bual!
So, tak best ler jalan sorang nie....



::. Free Fries From Wan Anis Sorfina

4 kali peluk cium untuk Husna
Salam....
Tahniah pada Wan Anis Sorfina, coz dah jejak 100 N3 untuk this year.
Semoga perbanyakkan lagi N3.
Ni beliau dengan murah hati nak bagi fries free...
Barang free...siapa tak nak kan? heheheeh
Bijak...Bijak....
Jom ler kawan2 kita join same!
Kita meriahkan lagi blog beliau...
Joint yer kawan2...
Kalo tak join rugi nanti...
Ops! lupa pulak nak citer....
Pemenang akan di pilih menggunakan perkhidmatan Mr. Random
So...Idok ler kata tak adil nanti! hehehehe
Acah jer....










Saturday, July 11, 2009

::. 1 Tahun 4 Bulan .::

11 kali peluk cium untuk Husna
Salam...
Menginjak usia Husna 1 tahun 4 bulan....
Ummi rindu akan setiap perkembangan yang berlaku!
Paling uumi tak pernah lupakan....
Dan sering terbayang2 di ruang mata ummi ialah :
Waktu pertama kali Husna merangkak!
Waktu itu, ummi tak dapat bayangkan betapa gembiranya ummi!
Bukan selama ni tak gembira! Tp, sukar ummi nak jelaskan di sini!
Masih terbayang2 Husna merangkak dan masuk ke dalam bilik mencari ummi yang sedang membuka tudung! Husna menunjukkan bakat barunya sambil tertawa!
Huhuhu...Rindunya....
Sekarang Husna nak masuk 1 tahun 4 bulan.
Sekejap kan?

Perkembangan Husna pada ketika ini :

  1. Husna sudah mengeluarkan beberapa perkataan dalam bahasa Jermannya! Kalo susu --> dudu, makan --> mama, nak --> ennna, kucing --> er @ cut..cut.. Perkataan yang terang dia sebut : ayah. Sebenarnya masih banyak lagi suku kata yang Husna sebut dan susah ummi nak tulis!
  2. Sekarang nie...bertambah manja lagi anak ummi ni. Dia marah kalo ayah geletek ummi dia. Atau ummi buat2 pukul ayah dia! dan buat jerit2 cakap tolong ker... KAlo dia nampak, dia akan menangis dan menjerit2. Sambil tarik2 tangan kita. Konon nak tolong ler tu! hehehe...
  3. Pandai beri perhatian pada sesuatu. Kalo sesuatu cerita @ lagu yang dia suka dah habis...Mesti dia berbunyi...er..er... Suruh ummi @ ayah dia mainkan semula.
  4. Sekarang sudah berjinak2 pakai tudung! Hehehe... Saja kami ajar sejak dari kecil ini. Memang nampak rimas, tapi comel tau kalo budak2 pakai tudung!
  5. Suka tengok kat luar tingkap! PAndang lama kat luar tu! Bising mulut dia. Terutama kalo nampak kereta2 yang bergerak tu!
  6. Makan pula, Alhamdulillah... Sekarang kuat makan. Paling suka makan mee. Tak kira ler mee goreng ker, atau mee sup! 1 lagi, nasi lemak! Pedas pun layan juga!
  7. Susu, masih lagi minum Pediasure coklat. Tp, ummi dan ayah dah beli Enfagrow yang honey tu! Nak cuba hari ini. Kalo Husna ok, nak teruskan beri Enfagrow ini jer...
  8. Buku, suka baca buku. hehehe.... Suka sekali kalo ummi @ ayah baca kan buku untuk dia. Dia punya khusuk tu...MAcam faham apa yang ditulis dalam buku tu! Suka buku2 bergambar.
  9. 1 lagi, suka main komputer ayah dia! Puas hati kalo kat moniter tu ada keluar ikon2 bila dia picit2 mouse tu! Dah tau kat mana nak on kat PC...hahahaha... Kalo nak shut dwon pun dia main tekan.
  10. Kalo dengar azan atau orang mengaji...nanti dia akan letak jari dia kat mulut sambil berbunyi shut!shut! Siapa bercakap mesti dia buat cam tu! Sampai habis azan @ orang mengaji!
  11. Saiz baju sekarang, pakai baju budak 2 tahun! Kasut saiz 5. Berat badan 10.7kg (2 minggu lepas). Tak naik sangat berat Husna sejak dia lasak nie.
  12. Tido.... Sekarang paling awal dia tido pukul 9.00 mlm! Bangun dalam pukul 6.30 @ 7+++ Paling lawak kan...satu hari tu...Husna bangun lewat. Ummi kejut ler dia. Sambil panggil2 nama dia! Tau apa dia buat? Dia bangun sambil letak jari dia kat mulut dan bunyi shut! hahahaha :D Ummi macam nak gelak guling-guling masa tu!

Ok, ler...Ummi rasa itu ajer perkembangan yang terbaru nie!

Buat Husna : Ingat tau, ummi dan ayah sayang sangat kat Husna! Semoga Husna jadi anak yang solehah, bijak, Srikandi Islam dan juga dapat berbakti pada agama, bangsa dan negara.

Amin....


Thursday, July 9, 2009

::. Sedih .::

7 kali peluk cium untuk Husna
Salam...
Hari ini sedih buat ummi.
Sebenarnya dah lama dah terasa dan sedih sangat!
Tp, malas nak ambil pot!
Tp....hari nie...bertambah lagi kesedihan.
Pagi2 lagi dah bercucuran air mata!
Mungkin orang kata tak tahan dugaan!
Tp, siapa pun dalam keadaan sekarang, pasti akan terasa....
Seharian badmood yang tersangat!
Mengapa? Kenapa? Tak usah ler tanya....
Kalo ada sesiapa yang terasa, dan perasa....
Mungkin tau sebabnya kot!
Ummi tak salah kan sesiapa. Itu hak masing2.
Cuma...ummi muskil sikit.... Kenapa macam tu sekali!
Ummi perasa benda nie... Tp, malas pikir2.
Tak per ler....
Siapa ler ummi di sisi-sisi mereka.



 

ini belog ummi & husna Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez