Sunday, October 10, 2010

Kembali....

1 kali peluk cium untuk Husna
Salam....

Terlalu lama ummi menghilangkan diri dari dunia blogging! Diri ummi meronta2 untuk berblogging! Tapi, masa ummi terlalu terhimpit! Terlalu ketat! Tambahan pula kat office sekarang nie... penggunaan internet terlalu limited! Blogspot & FB pun tak boleh masuk! huhuhuhu

Banyak benda yang ummi nak tulis sebenarnya... Tp, untuk permulaan ini...biarlah sekadar intro sahaja! Tanda ummi masih lagi wujud dalam dunia blog! hehehehe....


 Inilah Wan Nur Husna setelah berusia 2 tahun 6 bulan 3 minggu! Ya ampun!!! Ini budak terlalulah aktif dan lincah!

Mulut dia, janganlah cakap! pot pek..pot..pek... jer.... Dari buka mata sampai lah tidur! Tidur pun mengigau jer... huhuhu! Macam2 dia nak cakap! Macam2 dia nak tanya! Paling suka bergaduh dengan ayah dia! Kuat mengadu budak kecil nie! Kadang2 dia yang lebih2! Dia yang cubit ayah dia... nanti dia cakap ayah yang cubit dia! Terlalulah manja budak kecil nie! 

Kegemaran dia? Semakin dia besar nie... peminat fanatik pada "Snow White", "Toy's Story", "Upin & Ipin" , Barney dan "Dora"! Paling Husna nie minat watak "Snow White"! Dia ada 5 helai baju tidur Snow White dan kawan2! Dia panggil "Snow White" nie... "KAKAK"! Tiap2 malam nak pakai baju nie! So ummi dia kena pastikan baju "kakak" ini sentiasa dibasuh dan kering! Coz, kalau tak, pasti lah terdengar suara dia menangis minta baju "KAKAK"! Bukan setakat baju sahaj yang HUsna ada! Beg, kasut, buku, sticker dan alat tulis "KAKAK" pun ada! Huhuhu.... Pantang nampak barang2 yang ada gambar "KAKAK"!

Berat badan Husna ni tak naik2 dari dulu lagi! Still cam tu juga! Sejak usia dia 1 tahun 5 bulan sampai sekarang masih lagi 13kg! Kadang2 turun 100g, kadang2 naik 200g! Tp, memang tak  lebih dari 13kg!

Bab makan pulak kat rumah dia kurang sangat makan nasi! Kadang2 dia makan banyak! Husna paling suka makan ayam goreng! Ini gara2 tiru watak Upin & Ipin nie lah! Kalau seketul ayam tu, dia boleh habis tau! Tp, nak habiskan sepinggan nasi tu...huhuhu! Kalau bagi mee goreng.... memang dia suka!

Kalau bab2 menyanyi...baca doa...ABC... 123... Alhamdulillah... Husna dah tahu dan boleh baca dengan baik! Kadang2 dalam kereta dia Husna boleh jadi radia bergerak! Nampak bintang dia nyanyi lagu "Twinkel2"! Ayah dia selalu melayan dia! 

Alhamdulillah.... Ummi bersyukur memiliki anak seperti Husna.... Ammi berdua yang terbaik untuk Husna. 
 
 

Monday, June 7, 2010

Shrek...FOREVER

3 kali peluk cium untuk Husna

Salam...
Siapa dah tengok Shrek Forever.... Sila angkat tangan...
unah..unah... hehehehe...
Ummi dah bawa HUsna gi tengok Shrek Forever nie...
Bolehlah dikatakan dia suka... Tp, Husna nie kan aktif...
So...memang ler berjalan ke sana ke mari...
Tp, dia memang suka cerita nie...
Bila tanya dia unah nak tengok cite apa...
Husna akan jawab... "Katun mata besar"!
Mata dia macam mana?
Mesti Husna buat tarik2 bawah mata dia agar jadi mata besar...
Kalo tanya lagi hidung dia macam mana...
Nanti dia letak tangan dia tutup hidung! (nak buat cam hidung shrek tu ler!)
hahahaha...lawak kan anak ummi nie...
So, siapa yang tak tengok lagi... Boleh lah tengok...
Tak rugi...penuh gelak tawa...sampai sakit perut!

Friday, June 4, 2010

Event Pertama Ummi buat

3 kali peluk cium untuk Husna
Salam...Sebenarnya malas ummi nak tulis cerita nie...
Tp, tak per lah...kita kongsi sikit2 kan...
Ini adalah event pertama yang ummi uruskan...
Itupun buat dalam masa 3 hari jer...
Coz, buat secara mengejut.

Ini majlis hari lahir untuk staff di office ummi untuk bulan 4 dan 5. So... ummi pulak kena uruskan bahagian tempahan makanan...
Yang bestnya...dengan bajet yang RM 300++ kami dapat makan macam2 dan sedap sangat! hehehehe...
Paling sedap...rendang ayam dia...
MAkan sampai tak ingat orang sebelah!
Tq pada Abg MAn yang bagi harga murah kat ummi yer... lalalala...

Thursday, June 3, 2010

Ini Budak Yang Bernama Wan Nur Husna

3 kali peluk cium untuk Husna
Salam....
Kali ini saja jer...ummi letak tajuk panjang2... hehehe...
Bukan apa... Ini semua antara gambar2 Husna selepas usia dia 2 tahun...

 

Alhamdulillah... Husna semakin membesar dengan sihat...
Pada usia 2 tahun 2 bulan... Husna boleh menghafal A - Z. Ummi berbangga dengan pencapaian HUsna... Hehehe... walaupun ummi tau anak orang lain lebih awal pun ada...


Husna juga sedang meniru aksi2 kawan kegemaran dia Mr. BArney...
Semua koleksi lagu2 BArney yang dia ada... Husna akan cuba untuk meniru dan mengikut BArney menyanyi! Ada lah bunyi2 sikitnya... 


Husna sekarang memang becok... Semua dia nak mengadu...
Pantang jumpa kucing! Kalau Husna nak cepat...Husna akan cakap kat KUcing tu.. "bye miau...unah nak gi cekolah"! Masa tu ummi rasa soooo sweet...
Coz, Husnatau sayang menyayangi haiwan2 walaupun bukan yang dia bela.
Anak kecil ini... Sangat gemar pergi ke... TESCO & GIANT.
Mentang-mentanglah...rumah dekat dengan TESCO... 
Bila balik dari ambil ummi jer... Husna mesti cakap...
"Er... kita gi keko...nak!"
Kalau ummi @ ayah cakap tak nak lah... mulalah buat muncung panjang!
LAst2 kena buat alasan TESCO dah tutup! huhuhu...
Alahai nak ummi...
 

Wednesday, June 2, 2010

Mee Udang

5 kali peluk cium untuk Husna
Salam...
Dah tengok mee di atas?
Cam ner...ter liur tak? hahahaha...
Mesti terliur kan...nyum..nyum...
Memang sedap dan banyak udang...
Ini ler mee udang kuala... Eh...betul ker...
Ummi gi Taiping...hanya nak makan mee udang nie jer...
Apa yang best... udang dia tu!
Nak tau... ummi ni alahan dengan udang!
Tp, masa makan mee udang nie... 10 ekor lebih ummi makan dengan tak hingat dunia!
wau!!!! banyak tu...
So, sesiapa ada pegi Taiping...Jom cari mee udang kuala...
Sedap.... :)

Tuesday, June 1, 2010

Ager... Husna Datang...

0 kali peluk cium untuk Husna
Salam....
Ummi dah kembali... selepas cuuuuuuttttttttttttttttttiiiiiiiiiiiiii yang panjang...hahahaha...
Sebulan tak update blog! Catat sejarah tau!
Sebenarnya ummi ada...cuma ummi dalam situasi penyesuaian di office baru!
Memang buzy giler... Bila balik jer... rasa lemah seluruh tubuh badan...huhuhu
Cite nie pun dah berkurun dah...
Awal bulan 5 hari tu... MAsa cuti tu ummi sekeluarga balik Ipoh....
So...lawat ler...hewan2 kat Zoo Taiping....
Ini ler antara gambar yang dapat ummi uplod... hehehehe...
Apa yang buat ummi teruja membawa Husna ke Zoo nie...
Husna dah tau sikit sebanyak nama2 haiwan...
So, bila dia tak pernah tengok dia tanya... "ni apa mi..."
So...tak rugi ler bayar RM 12 untuk dewasa... Husna pulak masih lagi free...

Tuesday, April 27, 2010

Pegi Sekolah Kakak

3 kali peluk cium untuk Husna
Salam...
Lama menyepi... Tak dan nak sapu sesawang...
huhuhu... Iyer...buat sesuatu perlukan pengorbanan...
So, ini ler sebahagian pengorbanan ummi...
Terpaksa melalui...seharian tanpa internet :(

 
Husna dengan kakak-kakak sepupu dia... Boleh geng!

Ini antara gambar terbaru anak ummi...
Sabtu lepas Husna gi Sukan Sekolah!
Sukan sekolah? Aik? Baru 2 tahun dah ada sukan sekolah?
hahahaha...jangan tertipu yer kekawan...
Husna gi tengok kakak sepupu dia yang joint sukan kat sekolah dia.
Husna hanya gi dengan ayah jer...
Ummi kan kerja... huhuhu
Gambar sangat ler banyak... Tp, ini jer lah yg sempat ummi update...
Ok, jumpa lain kali...
Aksi anak yang mengantuk tp, naik main lagi...lalalala

Tuesday, April 20, 2010

Demam

3 kali peluk cium untuk Husna
Salam...
Lamanya tak keluar cerita tentang puteri kesayangan ummi...
Ummi sekarang memang kesuntukkan masa!
Sampaikan makan malam pun...asyid beli jer...
coz, balik rumah sure kol 8 baru sampai...
Ni ummi nak cerita tentang peteri ummi...
Husna demam!
Yg paling ummi keal tu... ummi hantar pagi ok jer...
tak demam pun!
Bila ambil dari taska, Syikin (pembantu taska) tu kata Husna demam!
Ok ler tak apa...dah nak demam kan...nak buat apa...
Ummi tanya lah... dah beri ubat ker...
Dia cakap, "tak...mana ada ubat!"
Ummi macam terpinga2!
Tak kan ler taska tak ada simpanan ubat demam!
At lease yg panadol sirup tu kan! Ummi tinggalkan taska dengan penuh tanda tanya!
Agaknya kalau budak2 demam kat taska memang tak diberi rawatan dulu ker...
Maksud rawatan kat sini... bagi ubat sementara mak bapak budak nie balik kerja?
Atau kalau susah call mak bapak budak nie cakap anak dia orang demam!
Kalau cam penyakit lain tu... ummi faham ler... tp,   ini cuma demam!
Ummi rasa amat terkilan yang sangat!
Agaknya memang ummi kena sentiasa bekalkan ubat demam, batuk, selsema walaupun anak kita segar bugar (sihat)?
Tolong siapa ada jawapan!
Apa yang ummi sedih sangat...
Masa ummi dok layan Husna tengok Barney dia...
Sambil baring Husna cakap...
mi...angan una sakit...(sambil pegang tangan kanan dia)
Ummi cakap, mari sini ummi picitkan...
tau apa Husna cakap...
anak...anak... (tak nak...tak nak)
Pastu ummi pujuk2 untuk picit tangan dia kan... Husna cakap lagi...
"mi...baring!" Husna arahkan ummi barang semata-mata tak bagi ummi urut tangan dia!
Masa bagi susu, ummi campurkan ubat...
Maklum ler...anak ummi nie...penakut ubat!
So, itu jer lah caranya... Berpeluh2 dan suhu turun sikit...
Dah Husna kembali aktif... Sibuk meniru aksi barney menyanyi dan menari...
Dan...seawal jam 11 Husna sudah tertidor....
Ada pembaharuan bila Husna tengok barney nie...
Dia dah mula mengikit lagu2 yg dinyanyikan oleh geng barney...


**** Alhamdulilahh... seusia 2 tahun Husna sudah menghafal doa makan
Dan seusia 2 tahun Husna suka boleh mengira 1,2,3 - 10 dalam BM dan BI... dan juga Husna sudak kenal binatang2!
Mungkin orang kata...anak mereka dah tau tu semua lagi awal... tp, ummi just nak share dan nak Husna tahu...yang ummi sentiasa memantau perkembangan puteri kesayangan ummi... Walaupun ummi bekerja...

"I LOVE u... Wan Nur Husna"

Monday, April 19, 2010

Lagi..lagi..ummi

0 kali peluk cium untuk Husna
Salam,
Sungguh berlapok dan bersawang labah2 rumah nie....
huhuhu...ummi memang buzy tahap GABAN nie!
Nak masuk sebulan ummi kat opis baru...tak pernahnya balik awal!
Coz, tuntutan kerja ummi kena update HQ sebelum balik!
So, kalo mat rempit tu lambat hantar barang2 ummi maka semakin lambatlah ummi balik!
Mat rempit tu pulak, dah pandai demand dah sekarang!
Kalo dulu... Selagi belum kol 6 selagi tu dia boleh settlekan kerja!
Tp, sekarang! Asyid tertunda jer...
Ada ker bila ummi cakap "akak ada cash nie..." banyak amountnya...
Terus dia cakap...ala kak...esok pagi jer lah yer...
MAsa tu baru kol 5! Dan ummi terima duit tu 4.45ptg!
Kalo sikit2 ummi berani ler nak simpan...tp, bila dah banyak2 nie...
risau sikit! duit kan...huhuhu

Dalam tempoh yang singkat juga...ummi telah diuji oleh rakan sebangsa!
Ummi agak terperanjat bila rakan seMELAYU cemburu dengan apa yang ummi dapat!
Apa yang company bayar pada ummi!
Sampaikan dia boleh cakap...
"kenapa ummi boleh dapat cam nie... sedangkan ummi tak ada pengalaman dalam automobile?
Sedangkan dia ada pengalaman yg sikit iaitu pernah uruskan loan pinjaman kereta...
kenapa tak boleh dapat seperti ummi!
Ummi cuma berdiam dan buat tak tahu yg ummi tau dia cakap macam tu!
Kalau ummi tak fikir panjang nak jer ummi cakap...
Saya ada kelulusan dik... Akak ni lulusan "U" dik!
Tp, ummi tak sampai hati! dan tak nak cari musuh!
Apa yang adik dapat tu...
Dah AMAT berpatutan untuk kelulusan adik!
Malahan lebih bagus untuk adik!
Tp, ummi tak nak cari pasal... so, ummi bertekad...
layan dia cam biasa... dan tak ada cakap lebih2!

Thursday, April 8, 2010

Avatar

3 kali peluk cium untuk Husna


Salam...
Siapa dah tengok citer Avatar nie...
Apa pendapat korang citer nie yer...
Ummi?.... Bagi ummi memang best sesangat...
Walaupun pada mulanya agak lembab!
Tp, bila dan 1/4 cerita tu...memang best sesangat!
Citer ni dah lapok kan... Rasanya dah tak ada lagi kat wayang kan....
korang tau tak...ummi ada peminat setia cerita Avatar nie...
Cuba teka siapakah gerangan dia?
hahahaha...
Confirm korang tau kan...siapa gerangan!
Betul...
Itu ler dia Wan Nur Husna...
Adoi hai... Lately memang gemar citer Avatar nie...
Husna panggil cerita nie vite "antu"..
Tak tau ler ummi dari mana dia dapat idea namakan cerita nie cite "antu"
Mungkin dia tengok pada gambar watak2 dalam Avatar nie kot...
Kadang2 bangun pagi dalam kol 5 @ 6 pun dia nak tengok citer Avatar nie...
Nak gi sekolah pun...sempat gak tengok Avatar...
Dia boleh tengok citer nie ...
haru..haru...anak ummi nie...
Avatar pun dia layan juga...
hehehehe....

Tuesday, April 6, 2010

Delima

6 kali peluk cium untuk Husna
Salam...
Sebenarnya ummi sendiri rasa ralat dan tak tau apa yang dah terjadi...
Ummi pernah bercakap yang ummi tak akan mudah mengalah dengan apa yg ummi buat Cos... Ummi yakin keputusan ummi tu betul!
Tp...hari ini ummi benar2 rasa macam percaturan yang ummi buat dah tersilap...
Ummi rasa ummi tak sesuai dengan dunia akaun...
Tp, ummi tau...benda yang ummi nak belajar tu...benarnya sangat2 asas!
Cuma mungkin ummi tak faham konsep dan tak ingat konsep!
Coz, kat opis baru ummi nie...semuanya nak cepat!
Cakap dan beri arahan pun nak cepat!
Tiap2 hari ada meeting dan kadang2 menganggu tumpuan ummi nak belajar benda baru!
Tiap hari isnin ada perhimpunan...kena nyayi lagu...pastu dengan orang2 HR bebel2!
KAdang2 sampai hampir 1 jam tau! Rugi...rugi...
Kalau boleh nak beri arahan tu macam dengan orang yang memang ada basic akaun jer...
Pada hal ini pertama kali ummi sentuh benda yang bernama akaun!
Dulu pernah juga buat weges, tp, tak ler sesukar cam sekarang!
Pening2 kepala nie...
Rasa cam nak cari kerja lain jer...
Tp, boleh ker ummi dapat kerja dengan mudah yer?
Kalau boleh memang tak nak tanan anggur...coz banyak tanggungjawab yg ummi kena settlekan!
Ummi sentiasa berdoa agar permudahkan segala urusan ummi ini...
Ummi minta kawan2 doakan ummi yer...
Ummi memang memerlukan sokongan dari semua orang sekarang...


Tuesday, March 30, 2010

Alice In Wonderland

5 kali peluk cium untuk Husna


Salam....
Siapa dah tengok citer "Alice in Wonderland?"
Hehehe... ini ler kerja giler kami sekeluarga pada 17.03.2010
  Sesuatu yang kami tak rancang... Sekadar mencuba jer...
Ini ler pertama kali sejak husna dilahirkan...
Dan juga pertama kali bagi ummi dan ayah Husna sejak 3 setengah tahun yang lalu!
Apapun ummi bersyukur sangat2 bila Husna dapat berikan tumpuan pada cerita nie...
Rasanya lebih 70% dia menghayati cerita nie...
Bila nampak signbord kat tepi jalan tetang cerita nie...terutama gambar dia atas... di akan cakap... "Cerita kakak"!
Husna boleh bercerita tentang Alice in wonderland nie... Tp, antara faham dan tak jer lah!
Pandangan ummi tentang cerita nie... boleh ler...
Ummi bagi markah 4/5 lah...
So...hari rabu nanti...sesiapa yang belum tengok boleh lah tengok yer...



Seminggu Berlalu

6 kali peluk cium untuk Husna
salam...

Dah seminggu ummi di office baru... Seminggu juga sangat2 terhad untuk internet.
huhuhu...coz, banyak kerja nak kena buat dan masa utk belajar benda yang baru...
Ummi pun tak tau macam mana ummi boleh diletakkan di bawah dept account!
Pagi semalam ada meeting... Dan memang SAH ummi akan jaga akaununtuk Mitsuoka!
Wa... bukan itu jer yer... macam jenis nama akaun yang jarang ummi dengar sebelum ini akan sentiasa bermain2 di bibir sekarang!
Debit note ler... PO, Invoice, AR, entah ler...macam2 ler...
Ummi amat2 risau akan tanggungjawab yang baru ni!
Coz, ummi takut tak dapat buat dengan baik!
Cuma ummi fikir...ummi memang nak belajar akaun...
So, ummi kena ambil kesempatan ke atas peluang yang mereka berikan!

Ok, habis cerita kerja baru ummi...
Nak cerita tentang anak dara ummi...
Maklum ler dah seminggu usia HUsna dah genab 2 tahun...
Sekarang nie... dah jadi habit Husna nak tido nak ngada2 dulu...
Nak nangis2 dulu... Nak kena pujuk rayu dulu...
huhuhu...manjanya anak ummi....
Tp, sejak seminggu yang lalu juga... Husna kerab balik lewat dari Taska...
Coz, ayah Husna kena stand bay sampai kol 7.00 mlm!
Kalau tak ada kes... ok ler... kalau ada kes ...huhuhu.... lagi lambat!
Berat Husna tak naik2 dari dulu...malahan gitu jer...
Masa 2 @ 3 hari sebelum birthday Husna...bawa gi jumpa doktor...
Berat Husna hanya 12.8 kg ajer... Sebelum ni 13kg!
Sungguh diet anak ummi nie...
Dari segi bercakap...tak ada masalah...
Husna jenis budak yang suka dan tak takut mencuba!
Apa sahaja lagu yang dia dengar dia akan ikut...walaupun lagu era 80-an!
Kalau nasyid/zikir ker... suka beno dia ikut!
Dari segi makan puluk...semakin meminati roti dan biskut!
Tiap2 pagi sebelum gi sekolah...mesti nak beli roti dulu!
Ops! 1 lagi...Husna pengemar Minuman Yogert Bliss keluaran Nestle!
Wa...kena kongsi dengan ummi ler... Kalau 1 botol yang 200g tu...dia minum sorang jer...

Ummi ada banyak gambar nak publish! Tp, tak cukup masa...
Nanti senang2 ummi story yer...



Thursday, March 25, 2010

Award

1 kali peluk cium untuk Husna

 Salam...
Wa...lama sungguh ummi tak aktif dengan Award2 nie...
Memang sunggu cantik award ni...lain dari yang lain...
Makna award nie? hehehehe.... ummi yang cantik & comel...
Kawan2 sila angkat tangan...cakap ummi cantik yer...lalalala..berangan kejap!

1- Thank & link the person that gave you the award. 
http://noorafne.blogspot.com/ - Afne yang ummi kenal hampir 3 tahun yer... 
Ummi ingat soalan pertama untik berkawan dengan Afne...
Ummi tanya Klinik kesihatan Bangsar... Pastu cam terus2 rapat, dah hilang kejap bila Afne cuti bersalin Hana Humairah... Sesungguhnya berkawan dgn Afne memang best :)
(Pssss... Afne sila belanja kimm makan...coz dah puji tu!) hehehe

2- Pass this award onto 15 bloggers you've recently discovered and think are fantastic.
Ummi rasa semua kawan2 ummi di blog ni sangat fantastic!
So, sesiapa yang lawat blog ummi ni sila ambil award nie yer...

3- Contact said blogs and let them know they've won the award.
Alamak... kena jalan2 beritau nie... Nanti ummi jalan2 yer...

4- State 7 thing about yourself.
Soalan maut nie... hehehe....
Yang telah ditakdirkan jatuh CINTA dengan Wan Muhammad Idzuan dan Wan Nur Husna

Ok, tu ler sahaja kisah Award nie... I'm beautiful   

Office Baru

3 kali peluk cium untuk Husna
Salam semua...
Alhamdulillah, ummi dah pun mulakan kehidupan baru...
Opis baru, kawan-kawan baru, suasana baru, duty baru dan serba serbilah baru...
Ummi rasa amat berlainan dengan opis lama...
Kat sini ummi ada ramai kawan yang kebanyakkannya adalah melayu.
Kat sini juga ummi diwajibkan pakai unifom bila dah confirm.
So, sekarang masih lagi bebas pakai baju apa!  hehehe..
Bila dah ramai melayu macam2 ragam yang ummi jumpa...
Macam2 orang yang ummi dah kenal dan dalam proses kenal.
Hari ke-2 ummi di sini...hati ummi agak tersinggung dengan kata2 seorang senior tu.
Ummi bukan saja2 nak tersinggung!
Citenya gini... Bos ummi suruh ambil uniform sementara (uniform pekerja lama)
So, ummi try lah pakai... Adalah dalam 6 helai yang lengan panjang...
Bila ummi try 6 helai tu, memang ummi tak muat.
Coz, pandangan ummi tuan empunya baju tu dulu...bersaiz S
So, memang tak boleh pakailahkan...Ummi suka pakai longgar dan memang ummi pakai saiz L
Tau...apa yang dia cakap?
"ko nikan anak baru sorang! Tp, badan dah GEMUK cam tu!
Ummi pun cakap lah kat dia...Kita memang dah GEMUK sejak zaman anak dara lagi!
Dia tak fikir...kata2 dia tu menghina orang2 yang macam ummi ni!
Kalau tengok dia pun, bukan ler kurus cam lidi tu!
Bersaiz L gak!, Bezanya dia bersaiz L dan punya anak 3!
Walaupun jauh sudut hati ummi tersinggung dengan kata2 dia tu...tak apa..
Ummi sedar ini lah cabaran di tempat baru dan rakan2 baru!
Ummi terima dengan redha...Malas nak fikir orang yang mulut cam dia ni tak ada insurance!
Dan ummi dapat rasakan yang dia ni kaki cucuk bos @ kaki ampu bos!
Cpz, sepanjang 2 hari ni...dia asyid mengadu orang tu tak betul lah... 
Ini lah...itu lah... Tak per...BUKAN DIA YANG BAYAR GAJI UMMI...
Ok, jumpa lain kali yer...

Friday, March 19, 2010

Maafkan ummi sayang....

3 kali peluk cium untuk Husna
Salam...

Entah, kenapa ummi cam nie yer...
Pada kawan2 yang ada terbaca N3 ummi pagi tadi...
Maaf yer... Mungkin itu luahan hati ummi pagi tadi...
Sekarang dah ok...
Ummi rindu sesangat kat Husna nie...
Ummi minta maaf yer sayang...
Ummi hanya doakan yang terbaik sahaja buat anak ummi...
InsyaAllah, malam ni kita gi makan2 yer sayang...
:: Sayang Ummi ; Wan Nur Husna ::

Thursday, March 18, 2010

::< 2 Tahun >::

12 kali peluk cium untuk Husna
Salam...

Hari ini merupakan Birthday Husna yang ke-2. Selamat hari lahir sayang... Ummi berbangga dengan kehadiran Husna dalam hidup ummi. Percaya lah sayang...ummi memang garang... Tetapi ummi sangat sayangkan kamu Husna! Hidup ummi tak menentu jika tak melihat wajahmu...tawamu...senyuman mu dan suaramu itu... Ummi rindu sangat...

Husna sayang... 2 tahun lepas... Husna dilahirkan selepas ummi dan ayah capai kata sepakat untuk namakan anak yang ummi kandung ni dengan nama "HUSNA". Bila sahaja keputusan dah dibuat...Husna seakan bersetuju dengan nama tersebut. Tendangan Husna ke atas perut ummi bagaikan memberi tanda. Bila ummi kenang balik... indahnya saat itu...

Ummi masuk tidur pukul 11 malam. Setiap 2 jam...ummi terasa perut yang memulas... Tp, ummi tak layan...Bila dah ok, ummi sambung tidor balik...hehehehe.... Hati Ummi ada gak terdetik..."oh, anakku nak lahir ker... Tp, mata ni kelat sangat nak buka! Tetiba pukul 5 pagi... Air ketuban dah pecah! Ummi panggil ayah... Ayah bangun terkejut dan agak mamai! Masa ini ummi tak rasa sakit pun... Tp, air ketuban semakin banyak keluar! Hati ummi sangat2 terharu bila lihat ayah lap air ketuban tu! Ayah suruh ummi mandi dan bersiap! Lepas subuh kita gerak ke Hospital yer... Lepas solat subuh semua... Kami gerak ke Pusat Rawatan Islam Al-Zahrah, Bangi. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 1 jam...Kenapa ummi pilih Al-Zahrah? Ummi jatuh cinta dengan doktor pakarnya...hehehe...sangat2 baik dan lembut... Nama doktor tu...Dr. Noraini..Pakar sakit perempuan!     

Sampai di sana...bilik yang ummi tempah, penuh...so..kena lah duduk sementara di bilik 4 katil...kejap jer pun... Bila nurse cek jalan baru 1cm jer... Time nie ada lah rasa sakit2. Selepas buang najis bagai ...doktor benarkan ummi guna labour room. Coz, memang tak ada baby lahir hari tu.... Di dalam labour room itu ler..ummi dan ayah berzikir dan berdoa agar semuanya selamat... Ummi tak tahu, cara orang lain... Tp, semasa ummi menunggu sehingga bukaan 9cm tu... dari pukul 10 pagi sehingga ke pukul 5petang lebih kurang... tiap2 15 minit sakitnya hanya DIA sahaja yang tahu. Semakin nak dekat dengan kelahiran Husna ummi semakin tak bertenaga! Coz, ummi dah muntah 2 kali.....mungkin perut kosong atau terlalu letih! TAPI ummi amat bangga, ummi tak ampir pun epidural! YA! ummi kuat! Memang dia orang kat sana tak galakkan. Tp, kalau dah tak tahan dia kata boleh! Ummi keraskan hati supaya tak ambil epidural tu!

Alhamdulillah...tepat pukul 7.07mlm Husna lahir dengan berat 3.8kg! Wau! Besar kan? Masa ini ummi dah tak rasa sakit dah... Masa doktor letak baby atas dada ummi...sebakpun ada... risau pun ada... Risau dengan amah yang satu! Amanah yang DIA bagi pada ummi dan ayah! Ummi hanya dapat tengok Husna selepas pukul 10 mlm jer... Pertama kali ummi tengok Husna..macam tak caya jer... Muka Husna masa tu...macam nak jepun tau! Dengan matanya yang sepet! dengan putih merahnya.... Arg...rindunya bau baby... Itulah anak kesayangan ummi...Wan Nur Husna... Semoga Husna membesar sebagai anak yang solehah, bijak, bertanggungjawab, murah rezeki dan sihat selalu serta panjang umur...

HAPPY BIRTHDAY...SAYANG...
::WAN NUR HUSNA::
 

Friday, March 12, 2010

::< Permintaan >::

5 kali peluk cium untuk Husna
Salam,
Kejadian ini berlaku malam tadi...
Bila ummi tengok kawan2 yang ada anak sebaya Husna dah punya adik...
Tetiba ummi rasa sedih...
Ummi rasa kasihan pula kat Husna...
Main sorang-sorang, cakap sorang2 kalo ummi dengan ayah sibuk... 
Ummi pun cakap kat Ayah Husna...
"Yah, kasihan tengok Husna main sorang2..Iyerlah...kawan2 sebaya dia dah ramai yang dapat adik!" Ummi cakap sambil tersenyum...
Ayah tanya Husna... "Husna...Husna nak adik tak?"
Tetiba HUsna cakap...
"nak adik...nak adik...nak adik..."
Mi...nak adik...
hahahaha...dah...sudah... Ummi gelak bila dia cakap macam tu!
Masa ummi tulis ni Husna dah tidor...
Ala hai Husna...Kamu masih kecil sayang...
Kamu masih perlukan perhatian ummi dan ayah...
InsyaAllah, ada rezeki ummi akan beri kamu kawan yer sayang...

Thursday, March 11, 2010

SPM

1 kali peluk cium untuk Husna
Salam...
Hari ni tentu ramai yang dah tau keputusan adik2, anak2 sauda, anak dan kaum sahabat handai...
Tahniah ler ummi ucapkan pada yang berjaya.
Yang kurang berjaya tu... Jangan sedih.
Mungkin masih ada peluang lagi...siapa tau kan?
Adik ummi pun ambil result SPM hari...
Cukup ler ummi katakan...syukur atas kejayaan dia...
Ummi tumpang gembira...
Sebenarnya ummi nak mengimbau 13 tahun dulu!
ummi pernah duduk dalam situasi ini!
Tp, berbeza... Dan sampai hari ini ummi fiki kenapa ummi tak gi ambil result yer? huhuhu
Masa result keluar... ummi kat kampung.
Ummi telefon ayah angkat ummi Cikgu Mohammad Mahadi yang merangkap Pengetua sementara :)
Ops lupa...sekolah ummi dulu...setiap pelajar ada ayah dan ibu angkat masing2 tau!
Bila dia tau jer ummi telefon...tau tak apa dia cakap?
"awak Norliana...kan saya dah pesan... belajar..belajar... Tp, awak main2! Awak tau tak, malu saya sebagai bapa angkat awak!"
Ummi dah menangis masa tu!
Pastu ummi tanya dia... Cikgu...saya dapat berapa?
Dia cakap "Awak tak lulus!"
"Semuanya gagal kecuali BM!"
Lagiler..air mata ummi mencurah2 keluar.
Menangis meratapi keputusan yang teruk dan masa depan yang gelap.
Pastu ummi pun cakap...
"tak per lah cikgu... minggu depan saya balik, baru saya jumpa cikgu!"
Nak cakap apa...kan dah nasib...
TAPI... Norliana< Tahniah, awak dapat pankat 1!
Semakin kuat ummi menangis coz terkena dengan cikgu tu!
Ummi tak ambil result sendiri.
Tp, abah ummi yang ambil kat sekolah.
Bila dapat tau jer...ummi dapat pangkat 1...
esokkan baru ummi balik rumah... 
Itu ler kenangan SPM ummi...

Monday, March 8, 2010

::< 2 Tahun Lepas >::

3 kali peluk cium untuk Husna
Salam...
Mengimbau kenangan lalu....
Sejak seminggu yang lepas... ummi rasa tak menentu.
Gelisah... tak menentu arah...
Hari ini 8 hari bulan...
2 tahun lepas...ketika ini ummi sedang sarat...
Dan ketika ini juga pilihan raya ke-12 sedang berlangsung...
Ummi tak gi pun mengundi...hehehe...coz kena mengundi di Johor.
Dah ler tengah sarat...so...ummi tenagkan fikirn di PD....
hahahaha...gi PD boleh... gi mengundi tak boleh yer...hahaha
2 hari ummi dok sana tau...
Paling best mandi laut lagi... dengan perutnya...
Husna pulak masa tu...memang tengah aktif, bila masuk dalam air...lagi ler dia aktif...
Cam tau2 jer dia kan...
Peristiwa paling ummi tak lupakan...masa genab 9 bulan nie...
Ummi jatuh terduduk dalam bilik air!
Ummi jatuh dr ketinggian lebih kurang 30cm!
Nasib baik tak ada apa2... Kalo tak mesti Husna lahir kat N9 kan...hehehehe
Ok, ler saje nak kenang2 cerita lama...
Dulu tak ada blog2 nie...
Gambar masa peknen?
Usah ditanya... Sepanjang ummi mengandung tu...
Rasanya tak sampai 10 keping gambar ummi tengah mengandung!
Rugi dan terkilang sesangat tau!

Thursday, March 4, 2010

::< Potty Training >::

2 kali peluk cium untuk Husna
 

Salam...
Hari ni ummi nak cerita pasal Husna lagi.... Cerita pasal Husna hari2 pun tak pernah habis... Ada jer  benda baru yang dia belajar atau tiru! Biasa ler... Normal untuk budak2 seusia Husna kan... Cite ummi kali nie berkisahkan "Potty Training". Siapa dah buat benda nie kan anak masing2? 

Ceritanya gini...sejak hampir sebulan lalu...Husna sangat2 ler tak selesa dengan pampers dia! Pantang sangat dah penuh atau bila dia poo dan buang air kecil... Dia kerap rasa tak selesa. Suka nak buka pampers, tarik2 ler pampers dia... sampaikan ummi kena gamti pampers dia kerap, coz bila basah jer... dia menangis dan cakap... yak...yak...(buang air besar) atau asah..asah... (basah). Dia punya menangis jangan cakap ler... merengek-rengek minta ditukar pampers.

So...fikir punya fikir ummi terlintas fikir pasal "potty Training". Dengan bantuan en. Google... ummi jumpa benda nie. Ummi dah translate dalam melayu yer...

  1. Anak anda memberi isyarat atau tanda-tanda pampers dia basah - SELALU SANGAT
  2. Anak anda tertarik dengan "potty chair" atau Toilet - KALO TOILET SELALU. "POTTY CHAIR" TU PERNAH SEKALI DIA NAMPAK KAT C4 MENANGIS NAK BENDA TU!
  3. Anak beritau jika nak ke tandas - SUSAH NAK CAKAP. BIASANYA KALO DAH SELAMAT POO..PO... ATAU BUANG AIR BARU DIA CAKAP!
  4. Anak sudah boleh memahami arahan2 yang asas! - DAH EXPERT SANGAT...HEHEHE
  5. Anak anda tidak merasa selesa bila dia basah - MEMANG PUN
  6. Anak anda tetap kering untuk tempah 2 jam atau lebih pada siang hari - YA BETUL...SAMPAI UMMI PERNAH TERFIKIR...ADAKAH HUSNA NI KURANG MINUM? SEBAB TU DIA TAK BUANG AIR! HEHEHE...JAHIL2...
  7. Anak boleh memakai dan menangalkan seluanya dengan sendiri - DAH BOLEH TAPI KADANG2 TAK BOLEH
  8. Anak anda bangun tidur dengan pampers yang kering di siang hari - YER PERNAH
Bila ummi tengok dan kaji apa yang dikata, rasanya Husna dah boleh "Potty Training"... Ermmmm... Bila lah agaknya ummi nak mulakan? Mesti seronok... 1 lagi... Potty Toilet tu...yang cam ner yer...ummi nak beli... Kalo ada yang barney kan bagus... mesti Husna suka... hehehehe

So, siapa yang pernah / tengah / susah mula "potty training" kat anak masing mari ler kongsi ilmu dengan ummi. Cam ne caranya nak memulakannya... please...please...

Wednesday, March 3, 2010

::< First Time.... >::

6 kali peluk cium untuk Husna

Salam...
Ini pun gambar lama... hehehe
Ini gambar masa nak balik Johor hari tu!
Kan kami sekeluarga balik Johor naik bas...
So, tempat paling selamat untuk ayah parking kereta kat PWTC!
So, ayah berhentikan ummi dan Husna kat station STAR...
wa...ini pertama kali Husna naik STAR!


Budak yang tengah tunggu STAR sampai dengan "acop" dia!

 
Budak ni takut2 sebarnya... Terutama bila train kat sebelah tu berhenti!

 

Layan ketakutan naik train sambil pegang "acop" dengan erat! Dia takut spongebox tu jatuh benarnya... Mybe gayat kot! hehehe

 
 Tengok tu... Mata tu tak habis2 pandang orang...

 
 Bila train berhenti... bergini ler wajah Husna...
Tp, bila dah sampai kat Station Plaza Rakyat...budak ni tak nak turun!
Tak puas naik train...
Dah ler menangis... Tp, tak dapat ler ummi nak ambil gambar dia coz, takut dia berlari ke train pulak!
Apapun...InsyaAllah...nanti ummi bawa husna naik train lagi yer...



Tuesday, March 2, 2010

::< Kucing oh...Kucing >::

4 kali peluk cium untuk Husna
Salam...
Citer ni dah lama berkurun...
Masa cuti CNY hari tu...
Tp, malasnya nak upload gambar...
Tu yang terbengkalai jer....
Ini ler kawan baru Husna bila balik kampung...
Nama kawan Husna ni belang...
Sebenarnya kat rumah Johor... ada 3 ekor kucing...
Belang, hitam dan tok tua.
Tp, yang suka dok dalam rumah belang dan hitam jer...
Tok tua bila lapar baru masuk rumah...
Si hitam pulak...tak suka orang pegang dia...dia suka bebas...
Kesudahannya...sibelang jadi mangsa...
Si belang ni kaki dia pincang! So, dia tak boleh lari sangat...
Tu yang kena paksa dengan Husna dan main dengan Husna...
huhuhu... ini ler budak yang pantang nampak kucing....
*
*
*
*
*
*
*
*
*
 
 
 






Monday, March 1, 2010

::< Training >::

3 kali peluk cium untuk Husna
Salam...
Pernah tak dengar pepatah melayu kata "melentur buluh biar dari rebungnya"
So, kali ni ummi nak citer pasal Husna...
Nak lentur anak ni supaya jadi seorang kakak yang bertanggungjawab...hehehe...

 Ini ler Husna dengan "baby" barunya...
Ummi beli baby tu kat Johor...
Baby tu boleh menangis, ketawa dan panggil "mama..mama"



Ini latihan memberi susu kepada "baby"
Baby ni pantang pegang / pukul dia...
mesti dia nangis/ketawa gelak2!
bila nangis jer ummi suruh Husna bagi susu. Nanti senyap ler baby tu hisap susu...
Sampai ler baby tu tidur berdengkur baru boleh tarik botol susu dia!

Ini pula, latihan angkat baby...
hehehe... bila tengok Husna main dengan babydoll nie...
ala...sweet nya... Kalo dia betul2 ada adik cam ner yer...
Adakah Husna akan menjaga adik dia seperti dia jaga babydoll dia?
Coz, billa dengar jer baby doll dia nangis (ummi/ayah) yang goncang babydoll tu...
Mesti Husna cepat2 lari cari botol babydoll dia!
Bila ummi timang2 babydoll tu...Husna gelak sakan...
huhuhu... seronoknya...

Friday, February 26, 2010

::< Sayonara >::

2 kali peluk cium untuk Husna
Salam...

Alhamdulillah... Ummi secara rasminya telah menghantar surat berhenti.
Boss ummi memang terkejut sampai dia tergamam seketika.
Walopun bermacam2 dia dah buat kat ummi...
Tp, ummi masih hormat dia sebagai majikan...
Kerana dia pernah memberi ummi peluang untuk belajar sesuatu yang asing...
Bila dia baca ajer surat "cinta" ummi dia tak dapat cakap apa!
Akhirnya dia cuma cakap...
"nanti kita bincang yer..."

Akhirnya...
Setelah 1 hari 1 malam ummi menunggu...
Dia bagi juga ummi berhenti...
Tp, kena tunggu 30 hari...
Dia kata nak kena cari pengganti tempat ummi.
Ummi memang tak sarankan sesiapa yang ummi kenal untuk bekerja di sini...
Coz, sesiapa yang bekerja di sini kena kuat ketahanan mental dan fizikal...
Kalo tak kuat... nanti kenal halau jer...
Kena pandai pekakkan telingan dan yang paling penting...
Jangan menjawab walaupun kita tau kita tak salah!
Coz, itulah petua ummi kerja lama kat sana...
Tp, ummi sering menjeruk hati dan sering menangis dalam senyum :)
InsyaAllah... ummi akan berbincang dengan manager di tempat baru supaya dapat ummi masuk lewat sikit...
Coz, ummi tak ada alasan lagi untuk pergi lebih awal...
Kecuali dia dapat cari penganti dengan cepat...
Sayonara bos...

Thursday, February 25, 2010

::< Amboi... Cantik mata! >::

3 kali peluk cium untuk Husna
Salam...

Rentetan dari cerita ummi tentang FB...
Ummi rasa usaha ummi berhasil untuk mencari kawan2 lama ummi.
Ummi gembira walaupun ada yang tak kenal ummi.
Tapi...ummi tetap kenal dan ingat nama mereka...
Coz, masa sekolah ummi bukanler seorang yang cantik dan pandai...
Ummi hanya ler seorang budak perempuan yang comot dan tak menarik perhatian mana2 pelajar lelaki dan perempuan :)
Itu ler ummi. Tp, ummi sering kali menjadi perhatian guru2
kerana ummi ringan tulang... Eh? iyer ker? hehehe...
Ummi pun tak tau ler kenapa...
Sampaikan ada ustaz dan isterinya jadikan ummi sebagai adik angkat mereka.
Tp, sampai sekarang ummi masih belum jumpa di mana mereka.
Last sekali ummi dapat tahu mereka sekeluarga di Terengganu!
Tp, terengganu tu bukannya kecil... iyer dok? :)

Ok.... Setakad ni ummi dah jumpa kembali 2 orang cikgu yang banyak berjasa pada ummi.
Sorang cikgu Zaidah masa ummi Tinggkatan 6.
Dan antara yang paling ummi cari cikgu Ismail.
Tau kenapa?
Cikgu ni memang terkenal dengan garangnya...
ke mana2 dia jalan dengan rotannya!
Kalo dia lempang budak.. terpusing ummi cakap!
Tp, ummi suka cikgu nie... hehehe
Coz... cikgu banyak membantu ummi dalam matematik.
Kerana dia ummi lulus dengan kreadit matametik! :)
Tau tak apa hukuman jika kami sekelas buat silap dalam matematik?
1 salah... 1 rotan!
Paling banyak ummi pernah kena 60 kali!
60 kali ni bukan sekali buat... boleh hutang2...
Yang ni masa test... soalan 20 jer... tp perjanjian..
1 salah... 10 rotan!
Seminggu tangan ummi bengkak tau!
TETAPI... Ummi tak cakap pun dengan mak dan abah...
Coz, memang salah ummi...
Tp, hasilnya... kami lulus matematik...

Hasil dari pertemuan ummi dengan kawan2 sekolah...
ummi dapat no phone cikgu Ismail nie...
dan dengan tak malunya ummi SMS tanya dia...
hehehe....
Dan cikgu Ismail telefon ummi...
Masa dengar suara dia tu.... Ya Allah...
ummi rasa macam terpaku...
Suara dia tak berubah sejak 13 tahun yang lalu!
InsyaAllah... kalo dia ke KL kami akan berjumpa...
Harap2 ada lah peluangnya nanti



::< Sudah pandai yer...>::

2 kali peluk cium untuk Husna
Salam...

Dulu bila "mama" kat Taska Husna cakap...
Ummi gelak jer...
Coz, setakad tu Husna belum buat lagi!
Tapi...sejak seminggu yang lalu...
Anak kecil itu sudah pandai menjeling matanya jika dia tak puas hati atau permintaan dia tak ditunaikan...
Bukan takat dijelingkan matanya yer...
Siap dengan memuncungkan mulutnya...
Kalo ummi sangkutkan hanger baju...mesti lepas ler...
Teringin nak ambil gambar dia bila buat cam tu...
Tp, Husna nie... bukan boleh nampak kamera.
Nampak jer kamera...mesti dia cakap...
nak nok..nak nok.. tak ampak ler...huhuhu
Kadang-kadang ummi fikir cepat benar budak kecil ini meniru apa orang buat!
Ummi jadi takut dan seriau...
huhuhu...Husna o... Husna...

Wednesday, February 24, 2010

::< FB oh FB >::

4 kali peluk cium untuk Husna
Salam...
Siapa tak kenal Facebook? Cuba angkat tangan!
hehehe... Ummi percaya ramai yang tau siapa tu facebook kan?
Secara jujurnya ummi nie tak ler tau sangat FB sebelum nie...
Biala suami kesayangan register FB utk kedai ummi berjinak2 dengan FB.
Selain buat kerja2 biasa untuk kedai...
Ummi gak suka letak status2 yang bukan dan perasaan yang bukan2.. hehehe
Selain tu... ummi expert gak ler dengan game2 kat FB nie...
Setakat ni... baru 3 jer game yang ummi main dengan penuh aktif!
Apa dia? hehehe...
Pertama mesti ler FV, lepas tu Burn Bunny dan last sekali Country Life...
Ada gak cuba2 yang lain... Tak sempat ler...
Yang 3 nie pun tak menang tangan...hahahaha
Tujuan utama ummi tulis nie...benarnya...
*
*
*
*
*
*
*
*
Ummi rasa bersyukur sesangat bila aktif ber"FB"
Coz, ummi dapat jumpa balik kawan2 sekolah ummi.
Ini termasuklah kawan2 ummi masa sekolah rendah dan menegah!
Lama ummi cari mereka... Tp, tak jumpa.
Walaupun kami sekampung tapi lepas habis sekolah kami memang tak berhubung!
Coz, masing2 dah merantau dan ada tanggungjawab masing2.
Sekarang ni... ummi sedang tunggu kawan2 ummi nie accept ummi sebagai friends dia orang kat FB... Oh... Gembiranya hati ummi...
Tq FB... bersyukur sangat2 padaMU ya ALLAH...





 

ini belog ummi & husna Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez