Saturday, June 27, 2009

::. Tag Amal Islam .::

3 kali peluk cium untuk Husna
TAG : AMAL ISLAM
Peraturannya:
Very the easy one ok .
Perkara2 yang perlu anda lakukan ialah:
1) COPY gambar amal Islam di bawah.
2) Kemudian pilih 10 orang sahabat anda dan wajibkan mereka melakukan perkara yang sama.
Penyelesaiannya:

Ok... No 1 dah pun selesai....
Ermmmmm....
Pada siapa yer ummi nak bagi nie....
1. mummy Qis,
2. Mama Tisya
3. Mama Manja
4. Atie Comel
5. Jiey
6. Syana
7. Afne
8. Kak Zieha
9. Nana
10. Kak Nolie
Ok, dah selesai. Marilah kita sama-sama menyebarkan Islam dan gaya hidupnya ke seluruh alam. Semoga diri kita semua menjadi hamba Allah yang benar-benar berjaya di dunia dan akhirat.




Thursday, June 25, 2009

::. Cap Square .::

7 kali peluk cium untuk Husna
Salam...
Karang pernah tak pergi Cap Square?
Ala... dia dekat dengan jalan TAAR.
HAri sabtu lepas...hehehe...
Dah naik kulat baru nak update yer...
Ummi sekeluarga pergi ler Cap Square nie....
Ingatkan cam ner lah tempat nie yer...
MAssa kami sampai tu...tengah ada band tengah nyanyi2 ler..
KAmi tak pergi sana pun...
KAmi masuk dalam...
Sekali masuk....terujanya ummi...
NAk tau mengapa!
Adoi...tak de apa pun dalam Cap Square nie!
Kedai pun banyak yang tak buka.
Yang bestnya kalo nak tengok wayang kat sini ada.
Tak ramai ler yang tengok kat sini.
Tp, yang lain2 tak de yang menarik kat sini....
Jom layan gambar HUsna kat sana yer...





Budak Chabbi yang tengah kaya!
hehehe....
Tu duit tu dia ambil dalam handbag ummi...
Punya ler pelik tengok duit!
Ala hai anak ummi!

Tengok ini budak yang sangat berani.
Dia boleh tengok cermin tu...


Geram agaknya...bila tengok ramai orang

kat bawah tu!



Ada ler sorang kakak tu...Baik sangat!
Dia beri Husna belon!
Husna memang suka main belon!
Nak lagi...nak lagi...



Tengok Husna dengan belonnya...


Husna main belon tu cam kat rumah dia jer....
Berlari sana berlari sini...
Adoi...letihnya nak kejo dia
Nasib baik ada ayah Husna yang sanggup mengejar anaknya itu!



Lepas kami boring di Cap Square tu...
Kami pun makan2 di KAmpung baru....
Mengancam tak air di atas?
Yg purple tu...air buah naga!Sedap o...
Yang paling best giler....Air buah di sini cuma RM 2.00
Gelas besar!
Kalo dulu hanya RM 1.50Mana boleh dapat tempat lain!
PAstu... lagi satu....Rasa air buah dia original tau!
Bukan banyak campuran air!
Memang sedap giler.... Siap tapau


Ini makanan ummi.
Kueh tiau ladna...
Memang sedap, sehingga jilat jari....
Tak cukup ni...ummi makan pulak tauhu bakar...
sedap o....
Husna? Dia makan char kueh tiau!
Gambar tak sempat nak ambil dia dah tak sabar nak makan!

Yang nie pulak ayah Husna punya.
Nasi goreng USA
Kali yang buat nasi nie...kurang sedap!
Kalo sebelum nie....
makan nasi goreng USA dia sampai tak toleh kiri kanan!
Tetiba jer... Pinggang dah kosong!
Lepas kami makan2....
kami jalan2 kat dataran merdeka.
Masa tu kan ada konsert semperna 25thn TV3....
Kami tak ler tengok konsert tu!
Just bawa si budak chubbi tu pijak tanah jer...hehehe
Tak lama pun, dalam setengah jam jer!
Pastu kami balik, dan 3 beranak telah karam tak ingat dunia!







Tuesday, June 23, 2009

::. My First Blog Giveaway .::

6 kali peluk cium untuk Husna
Salam...
Hai kawan2 tengok apa yang ummi jumpa...
hehehe....
Saje jalan2 tadi...jumpa blog ini
Jika nak dapat barang2 di bawah mari ler joint!
Ummi memang suka kalo homemade nie...
kreatip! hehehe
Bagaimana menyertai?
Sungguh mudah!
  • Korang cuma perlu, tinggalkan komen kat N3 dia
  • Pastu...Buat 1 N3 pasal hal ni kat blog korang. Tak kira ler...blog ker...apa ker...janji ada N3 pasal nie... Jangan lupa, copy link N3 tersebut yer...
  • Coppy banner and paste kat blog korang.

Ha...kan senang ummi kata!

Kalau ler Husna dapat nie...Suka sangat2 ler ummi...

Mari jenguk apa hadia dia!

*

*

*


Ha....cantik kan....
Apa lagi...jom ler sertai....







Monday, June 22, 2009

::. Father's Day .::

5 kali peluk cium untuk Husna
Salam,
Semoga hari nie lebih baik dari semalam...
Sepatutnya N3 nie semalam ummi masukkan.
Tp, ayah Husna buzy dengan website kedai kami tu...
So, ummi tangguh kan lah yer...
Ummi nak ucapkan :
Selamat hari bapa buat suami yang sangat2 ummi kasihi....
Ummi dan Husna sangat sayang kat ayah yer...
Sebenarnya ummi dah rancang untuk kita gi makan2
untuk menyambutnya.
Tp, bujet yang ada tu...terpaksa ummi simpan untuk pindah nanti.
InsyaAllah, next month ummi belanja ayah yer...
Untuk abah dan FIl,
Ummi ucapakan selamat hari bapa gak!
Buat abah....
Angah sangat sayang abah tau!
Lama kan angah tak balik kampung....
Memang buzy dan tak boleh cuti!
InsyaAllah, sebelum puasa angah balik...
Untuk FIL,
Selamat hari bapa....
Sy sayang abah macam abah sy sdn.
Ok...itu saje ucapakan untuk hari bapa yg sudah berlalu semalam (21/06/09).
Apapun pengorbanan mereka tak mungkin ummi lupakan...
Tq abah, FIL dan hubby yang dicintai...

Friday, June 19, 2009

::. Durian KAmpung .::

8 kali peluk cium untuk Husna
Salam....
Pagi tadi...buka blog Syana....
Tetiba dia cite pasal raja buah-buahan nie...
Itu ler dia...Durian....
Huis....Ko nie Syana...cam tau2 jer...
Ummi nak cite pasal durian!
Apapun ummi teruskan ler cerita ummi pasal durian!
PAgi2 lagi ummi sampai office harus mencari minuman...
Pergiler ke seven 11 tu...
Beli sekotak air susu.
NAk balik office semula lalu ler kat pasar.
Sekali tengok orang berkerumun!
Apa yang ummi nampak?
Lihat bawah :
lagi
;
;
;
;


Cam ner?
Agaknya korang terghiur tak?
Durian kampung!
Semalam durian....haruskan hari nie pun durian!
Telefon ler suami ummi yang amat dicintai!
En. suami kata....
Kalo ayang nak...beli lah...
hehehe.... Ummi fikir lagi....
Ada ler 5 minit berdiri kat pak cik durian tu!
Fikir punya fikir....
Ah! nak gak! Sedap durian nie...
hehehe....
Pak cik, bagi saya 2 biji!
Korang tau sebiji berapa?
Hanya .....
RM 5.00 jer....
Boleh ler tahan murah!
Isi pun nampak cantik!
PAk cik durian tu cepat2 masukkan dalam plastik!
Coz, dia nak cepat.
Takut kena kejar dengan DBKL.
Meniaga tanpa lesen...hehehehe...
Pastu dia kata...pakcik tambah lagi 1 yer....
So, ummi dapat 3 biji durian kampung....
HAnya RM 10.00 jer...
Balik office terus masuk kan dalam peti ais!
Masuk dengan kulit2 sekali...
hehehe....
Tp, sebelum tu...ummi ambil seulas!
Huis! mengancam giler....
Sedap sangat!
Tak sabar nak makan petang nie!

Thursday, June 18, 2009

::. Contest Model Bertudung .::

14 kali peluk cium untuk Husna
Salam....
Ummi nie kan...betul2 tak de keje!
Pada hal...kerje tu melambak!
Malas yer....hehehehe....
Ummi masuk ker blog nana...eh ada contest baru ler...
Maka terniat ler nak joint!
So...ummi pun pergi ler ke blog ummie_mirahaziq
Tengok syarat semuanya ok jer....
Senang jer lah....
Tudung ini telah digayakan oleh anak kesayangan ummi.
::Wan Nur Husna::
Jenis tudung.......
Tudung nie jenis tudung Ekin Versi kanak2 punya!
So, pada kawan2 semua....
MAri ler kita joint ghamai2
Tak kisah ler...sesiapa pun boleh joint!
Janji pakai tudung :)
Nak joint gi kat sini yer...




Pemenang akan di pilih gambar yang kreatif dan menarik.
Hadiah pulak, menarik tau!
Dapat tudung....
BAgus betul tuan penganjur nie....
Ok....layannnnnnnn





Wednesday, June 17, 2009

::. Di Tipu Ke? .::

5 kali peluk cium untuk Husna
Salam,
Apa pendapat korang dengan tajuk di atas?
Susah ummi nak terangkan!
Ker...ummi masih simpati?
Adoi...pening kepala ler....
Semalam petang ummi balik naik teksi.
5 - 10 min ummi tunggu teksi dekat depan office...
Berhenti ler 1 teksi...india....
Masa dalam teksi tu...
Tetiba dia cakap :
" KAk terima kasih kerana menggunakan perkhidmatan teksi saya"
Dalam hati ummi :
"His! Bagusnya services!"
Driver teksi tu cakap semula :
"Selepas 36 hari, ini hari pertama saya bawa teksi semula!"
Ummi pun gatal2 ler jadi peramah :
"Kenapa pulak?"
Dia cakap lagi....
"Akak tak de kenal saya ker?"
Dia cakap sambil tunjuk muka dia kat cermin!
Ummi memang tak perasan pun rupa dia!
Dia pun mula cerita....
36 hari lepas, dia di samun oleh 3 indonesia.
Dia di tetak di tangan dan kepala.
Dia juga dapat menangkap 1 orang indonesia yg menyamun dia!
Katanya berita dia nie ada di muatkan dalam surat khabar dan tv!
Pastu dia citer juga!
Bila dia check out jer dr hospital pukul 1++ tadi...
terus balik rumah!
Dapat jumpa anak2 dia....
Anak dia ada 3 orang... Paling kecil umur 1 1/2 tahun.
Anak dia cakap! appa...saya lapar...
Dia tanya anak dia tak makan ker?
anak dia jawab, tadi sudah makan....
MAk masak megi!
Dia tanya lagi...mengapa makan megi?
pergi panggil emak...
ISteri dia datang....ISteri dia ajak dia ke dapur!
Di dapur isteri dia tunjuk peti air, tong beras...semuanya sudah kosong!
So, dia terus rasa sedih dan keluar rumah!
Pergi ambil teksi dan bawa!
Kira ummi ler pelanggan pertama dia hari semalam!
Bila dengar cerita dia....
Dalam kepala ummi dah fikir macam2
Nak belikan dia beras sikit, kentang dan telur!
Ataupun balance duit tambang teksi dr office ummi ke rumah...
Biasanya antara RM 11 ++ ke 15 ++
Tapi, jarang ler sampai RM 15!
Ummi mula rasa kasihan benarnya.
Kasihan dengan nasib anak2 dia yg 3 orang tu!
BAyangkan 5 hari cuma makan, megi dan roti jer!
Bila nak dekat dengan rumah! Ummi tengok meter teksi!
Mak! Terkejut berok ummi!
Tau tak berapa tambang ummi?
RM 19.60 tidak termasuk tol RM 1.00
Gilernya laju meter dia!
So, ummi terasa tertipu sangat2!
Terus tak jadi ummi nak bagi di barang makanan!
Apapun jadi kan ler tauladan dengan cerita ummi nie yer...
Kadang2 kita tak boleh simpati sangat2 kat orang!
NAnti kita juga yang terkena!
hehehehe

Monday, June 15, 2009

::. Bagan Lalang .::

8 kali peluk cium untuk Husna
Salam....
HA...Pagi tadi ummi dah janji nak citer kat korang kan....
Ini ler aktiviti ummi masa hari sabtu lepas!
Korang pernah tak gi Bagan Lalang kat Sepang?
Best tau tempat tu!
Tp, pantainya...teramat ler jauh!
Terutama bila air surut!
Kami terpaksa berjalan sejauh 500 m - 800 m untuk sampai ke pantai!
Budak kecil tu pun jalan kaki tau!
Terkedek-kedek dia jalan!
hehehe...Senaman yer cayang!
Meh...layan gambar yer...

Benonya ummi belum pernah bawa husna gi mandi kolam ker...
MAin kolam ker... air ker... apa-apa ler...
Kecuali mandi jer!
So, teruja ler anak dara ku itu!

Budak yang rasa pelik bila kaki dia basah dan keliling dia ada air!

Tengok tu...gembira sungguh


Bila Husna tengok makin banyak air....
Dia takut ler pulak! hehehe



Ini buka semasa di darat yer...
Sepanjang kami berjalan untuk ke pantai, kami akan lalui kawasan berpasir dan berair!



MAsuk Air lagi....
Seronok betul tau!


Kepelikkan melanda lagi di wajah budak kecil nie!

Nak jalan pun tak larat...
Coz, kaki berat bila dah masuk air...




KAwasan berpasir lagi....
Tu ler ahli rombongan Cik Husna...
Yang kecil2 tu...sepupu dia jer...
Tengok tu...Dia pun nak lari juga!
Bila dah dapat air....
Suka beno dia main air!
Itu ler Husna....
Sampai kat rumah, dalam baldi pun boleh main air!

Ni...masa dia terminum air laut tu!
Dengan tak sengaja dia terjatuh dan terminum ler air laut yg masin tu...
Sian anak ummi...


hehehe....Bestnya....


Ini sepupu Husna...
Anak kepada akak ayah Husna....



Tengok tangan dia tu!
Best kan...dia main....



MAri kita berenang-renang....
Ummi...best berenang!
Ayah pegang Husna....


Apa ler yang dia orang bisik kan tu....
4 Bersaudara....
Bulan depan akan jadi 5 bersaudara....
Lepas kami mandi-manda...kami makan di seafood restorant Seaview...
Gambar tak de lah pulak!
Lupa ler....Dah habis baru hubby cakap! huhuhu...
Menu kami.....
NAsi putih, Kerapu 3 rasa, siakap stem, kepah berlada, kembung bakar, ketam rebus, sayur campur dan kailan ikan masin.
Menu untuk 7 orang....
Tau tak berapa?
HAnya RM 140.00 jer....
Ok...sambung citer lain pulak yer.....



::. 12 Bulan - 18 Bulan .::

0 kali peluk cium untuk Husna
Salam...
Hari nie...mood masih lagi mood cuti!
Huhuhu....tak cukup ler cuti 1/2 hari sabtu dan ahad!
Penat sangat nie...
hehehe....
Nanti ummi update apa aktiviti Husna hujung minggu nie yer...
Ni...ummi nak cite perkembangan Husna jer...
Husna sekarang sudah 1 tahun 3 bulan.
Cepat kan?
Cam baru jer semalam dia setahun!
Ummi dapat sumber2 nie dari sini Seronok membaca dari tadi...hingga lupa jap soal kerja....Hahaha...sori yer bos... Daku malas!
What your child might do:
Physically and mentally
  • Knows function of toys, e.g. hugs plush toys, pushes button on pop-up toys, builds with blocks - Yg nie... memang menjadi kegemaran Husna... Seawal usia 10 bulan dia dah pandai menarik, menekan, menyentuh alat2 permainan dia. Mula tu ummi cam tak caya jer...Sekali tengok memang dia yang buat sendiri! Huhuhu....
  • Carries toys from place to place - Ini pun 1 lagi hobi anak ku manja nie. Memang suka...Sampaikan ceret air ummi pun dia nak bawa ke sana ke mari dan buat main!
  • By 15 months, uses wrists independently from arms - Sejak masuk 14 bulan...anak ummi dah mula nak suap makanan sediri guna sudu, dah nak pegang cawan sendiri bila minum... Untuk pengetahun semua...Husna minum guna Mug yer... Kalo bagi cawan biasa tu...huhuhu...dia tak berkenan sikit! Pemilihnya anak ummi.
  • Identifies one or more body parts - Yg nie ada ler kena mengena dengan yg atas tu kot! Dia tau fungsi mulut untuk makan! Coz, kalo dia suap nasi...terus ke mulut! Bukan ke hidung! hehehe....Rasanya betul ler kot! Kalo salah tolong er...
  • May walk on his/ her own but still stumbles - Berjalan? Husna berjalan sejak usia dia 10 bulan 2 minggu. Sekarang nie...Dah berlari ler... Walaupun berlari terkedek-kedek...tapi, laju ler juga!
  • May climb stairs - huhuhu...Nie jangan cakap ler... Sejak 13 @ 14 bulan lagi dia dah try2 memanjat! Tp, asyid tak lepas jer...Iyer lah ketot katakan! hehehe... Bila dah 15 bulan nie...bangun pagi panjat katil! Panjat sofa! Main lompat2 atas kali, atas sofa. Sampaikan tin susu pun dia nak panjat! Aktiv sungguh anak ummi!

Language and emotions

  • Uses more words (that may only be intelligible to you) - Pasal nie...bermula 12 bulan Husna dah mula menyebut...yah...yah...ma...ma...Paling lama perkataan yang dia pakai emmma...emma...nie nak suruh orang ambil sesuatu. PAstu sejak masuk 15 bulan nie...Dia dah sebut...kakak, papa, mama, ayah (bila nak minta tolong). 1 Jer yang dia tak reti nak sebut...ummi! huhuhu...sedih oi....
  • Smiles at own reflection - Ni...dah pandai dah...
  • Develops his/ her sense of humour - Cam ne nak cakap yg nie yer... Husna memang pandai buat lawak! Kadang2 ummi dan ayah ketawa dengan teletah dia!
  • Shows larger range of emotions e.g. anger and frustration along with pleasure, excitement etc. - Yang nie...paling buat ummi geram, bila dia nak sesuatu! Kalo tak beri...siap nangis2 cam kena dera! Pastu siap keluar air mata! Bila beri jer...apa yang dia nak, terus senyap dan siap boleh senyum lagi!
  • More interested in other children (but still won’t play with them) - Ini mungkin Husna sejak kecil memang dah kenal ramai kawan... Dia akan main dengan kawan2. Tp, jangan cuba ambil barang2 Husna. Dia menangis dan ambil balik!

Feeding

Your one-year-old now has about eight teeth. And possibly, a fussy palate. Your child may just nibble one day and gobble the next. You can easily cater to these changing whims and fancies by providing smaller meals and nutritious snacks throughout the day. - Pasal gigi Husna sudah mempunya 8 @ 9 gigi. Yg paling jelas 8. 1 lagi tu tak nampak pulak! Makanan, Husna dah makan apa jua makanan...Ummi dia makan, dia pun makan! Paling suka mee atau kew tiow! Memang suka giler... Tp, Husna cepat muak. So...Kena pelbagaikan ler makanan dia!

Sleep

Until two years old, your toddler will require two naps in the afternoon to keep him/ her alert and happy. In total, 12 to 18-month-olds need about 14 hours of sleep. - Pasal tido nie...waktu siang kalo kat Taska...Husna susah nak tidor. Tp, kalo cuti...terutama tak pergi mana2 siang sampai 2 kali tido...Ini menandakan dia bosan!

Ideal toys for this age

  • Child-safe play sets/ dollhouses
  • Puzzle sets (large pieces made of wood is ideal)
  • Battery-operated riding toys (age-appropriate)
  • Climbing gyms (age-appropriate)

Pasal permainan Husna nie... Selalu yang ummi beli yang ada bunyi2. Coz, Husna suka yang berbunyi. Selain tu...ayah dia downlod macam2 kat internet untuk perkembangan otak dia, Buku2 juga selalu ummi belikan dia. Walaupun dia masih tak tahu...tp, yang paling ummi tak boleh lupa, suatu hari tu...dia bawa flashcard dia...dia ambil gambar biskut! Kawan2 tau tak dia nak apa? Rupanya dia nak biskut macam tu! Puas ummi try nak fahamkan. bila tanya kat mama dia baru tau...kat TAska dia makan biskut tu! hehehe

Useful tips

Give your child’s confidence a helping hand by showing him/ her a “can do” attitude. Studies prove that when you repeatedly tell your child he/ she is good at something, the child will actually do better in that area, be it social skills, speech or even math!

Ummi kena belajar banyak tentang hal ini! Risau gak! Coz, selalu sangat cakap...Husna...JAngan.... Ummi tau...perkataan jangan tu tak elok buat Husna! So, kena belajar dengan gigih le lepas nie!



Wednesday, June 10, 2009

::. Award & Tag .::

2 kali peluk cium untuk Husna
Salam...
Adoi hai...
Sorry sangat2 pada kawan2 yang ada tag ummi yer...
Ummi memang betul2 buzy...bukan buat2 buzy yer...hehehe
Maklum ler...sekarang nie ummi ler sorang pekerja kesayangan...
hahahaha...
Ummi dapat Tag nie dari Ibu Hana (Afne)

Alamak! kena tulis 10 fakta / hobi diri sendiri...
  1. Tersangat ler suka ber tenet!
  2. Ada anak yg comel dan suami yang sangat baik
  3. Suka sangat memasak
  4. cepat marah, dan suka merajuk
  5. Bukan seorang yang gemar bercakap terutama pada orang yang baru kenal.
  6. Sukar nak berterus terang
  7. pelupa
  8. teringin nak gi cuti2
  9. Suka soping2

Ok, ummi nak suruh siapa buat yer.... Ummi rasa mesti korang semua dah buat kan? So, rasanya yang masih belum buat :

  • Nana - sila buatnya...hehehe





::. Special Awards .::

0 kali peluk cium untuk Husna
Salam....
Cam ner kawan-kawan...
Comel tak awards di atas....
Giler cun... kan...
Ummi suka sangat.
Sebenarnya...ummi dapat awards nie lama dah....
Sorry yer mama Tisya...
Ummi tak sempat nak tepek!
Apa pun time kasih banyak2
Dah juga tajniah buat Tisya yang jadi juara pertandingan ala2 model tu!


Tuesday, June 9, 2009

::. Jalan2 Cari PAsal .::

4 kali peluk cium untuk Husna
Salam....
Nie kejadia pada 31/5/09 yg lepas...
Sory yer...dah tersilap masukkan gambar...
Terbalik ler pula..
hehehe
Apa pun layan.... yer....

Gambar nie masa kat pesta makanan di PAndamaran, klang.
Sian itu budak!
Ingar dia nak main kat citu!
Tp, tak boleh coz, bawah umur....
So...tengok jer lah dari luar pagar.
Ops! lupa pulak!
Ummi jumpa mummy Qis kat sini.
Dia buka booth barang2 baby...
Dapat ler kenal2 mummy Qis kejap.
Hehehe....
Ada tak cam tengah bercinta?
HAhaha....
Tengah Husna melayan...kat tepi tu...
Datang ler budak nie...
Dengan ramahnya dia nak ngurat Husna...
hehehe....
Bukan ngurat benonya....
nak berkawan jer......

Ini ler destinasi pertama yang kami tuju.
Kenduri kawin rumah Chik.
Chik nie kawan hubby masa giler2 chating dulu!
Sampai ler sekarang masih berkawan....
Ni ler gambar ayah dan anak nya....

Ummi sayang pada ayah dan HUsna....


Pada Chik dan pasangan....
Selamat Pengantin baru....
Semoga kekal bahagian sehinggan akhir hayat.
Selamat menjalani bahtera rumahtangga.




 

ini belog ummi & husna Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez