Tuesday, April 20, 2010

Demam

Salam...
Lamanya tak keluar cerita tentang puteri kesayangan ummi...
Ummi sekarang memang kesuntukkan masa!
Sampaikan makan malam pun...asyid beli jer...
coz, balik rumah sure kol 8 baru sampai...
Ni ummi nak cerita tentang peteri ummi...
Husna demam!
Yg paling ummi keal tu... ummi hantar pagi ok jer...
tak demam pun!
Bila ambil dari taska, Syikin (pembantu taska) tu kata Husna demam!
Ok ler tak apa...dah nak demam kan...nak buat apa...
Ummi tanya lah... dah beri ubat ker...
Dia cakap, "tak...mana ada ubat!"
Ummi macam terpinga2!
Tak kan ler taska tak ada simpanan ubat demam!
At lease yg panadol sirup tu kan! Ummi tinggalkan taska dengan penuh tanda tanya!
Agaknya kalau budak2 demam kat taska memang tak diberi rawatan dulu ker...
Maksud rawatan kat sini... bagi ubat sementara mak bapak budak nie balik kerja?
Atau kalau susah call mak bapak budak nie cakap anak dia orang demam!
Kalau cam penyakit lain tu... ummi faham ler... tp,   ini cuma demam!
Ummi rasa amat terkilan yang sangat!
Agaknya memang ummi kena sentiasa bekalkan ubat demam, batuk, selsema walaupun anak kita segar bugar (sihat)?
Tolong siapa ada jawapan!
Apa yang ummi sedih sangat...
Masa ummi dok layan Husna tengok Barney dia...
Sambil baring Husna cakap...
mi...angan una sakit...(sambil pegang tangan kanan dia)
Ummi cakap, mari sini ummi picitkan...
tau apa Husna cakap...
anak...anak... (tak nak...tak nak)
Pastu ummi pujuk2 untuk picit tangan dia kan... Husna cakap lagi...
"mi...baring!" Husna arahkan ummi barang semata-mata tak bagi ummi urut tangan dia!
Masa bagi susu, ummi campurkan ubat...
Maklum ler...anak ummi nie...penakut ubat!
So, itu jer lah caranya... Berpeluh2 dan suhu turun sikit...
Dah Husna kembali aktif... Sibuk meniru aksi barney menyanyi dan menari...
Dan...seawal jam 11 Husna sudah tertidor....
Ada pembaharuan bila Husna tengok barney nie...
Dia dah mula mengikit lagu2 yg dinyanyikan oleh geng barney...


**** Alhamdulilahh... seusia 2 tahun Husna sudah menghafal doa makan
Dan seusia 2 tahun Husna suka boleh mengira 1,2,3 - 10 dalam BM dan BI... dan juga Husna sudak kenal binatang2!
Mungkin orang kata...anak mereka dah tau tu semua lagi awal... tp, ummi just nak share dan nak Husna tahu...yang ummi sentiasa memantau perkembangan puteri kesayangan ummi... Walaupun ummi bekerja...

"I LOVE u... Wan Nur Husna"

3 kali peluk cium untuk Husna:

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ on April 20, 2010 at 11:35 AM said...

semoga Husna cpt sembuh..
jg2 dear, skrg ni musim demam..

Afne on April 21, 2010 at 1:16 AM said...

dev babies mmg tak sama.

kesiannya husna. kimm kena sentiasa monitoe temp dia terutamanya time mlm. klu hit demam tuam dgn ais pn takpe.

kt taska hana ada ubat backup klu tetiba bdk demam. pastu dia remind soh bawa ubat sendiri utk hari2 seterusnya.

mama_umar on April 24, 2010 at 11:21 PM said...

hmm,pyh gakkan klu xde ubat spare kt nursery tuh..xper,kimm bekallah dulu utk husna ye..wahh clever husna,dlm bm & BI dah pandai kire =)

 

ini belog ummi & husna Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez