Thursday, October 8, 2009

::. Kenapa yer .::

Salam...
Just nak kongsi dengan kawan-kawan ler...
Mana ler tau ada yang pernah mengalami benda nie...
Atau ini perkara biasa?
Gini ceritanya...
Sejak seminggu dua nie...ada sedikit perubahan pada Husna.
Selalu / kerap menangis malam...
KAdang2 menagis sampai tersedu-sedu.
Pernah menangis sejam lamanya!
Kadang-kadang... pukul 4 - 5 pagi menangis2.
Tp, biasanya waktu pagi tu...dia gelisah...
Dia tak nangis sangat... Macam dia terkejut dr mimpi jer...
Tetiba jer dia menangis!
MAcam malam tadi...
Sebelum tido dah menangis dah...
Sampaikan tak bagi ummi duduk!
Dia nak ummi dokong dia sambil tidokan dia!
Bila ummi cuba duduk @ baringkan dia kat bawah mulanya dia merengek balik!
LAst2 dia baring juga... dan tak lama lepas tu dia tido.
Pukul 2.00 pg dia bangun semula...
Menangis sekuat-kuatnya...
Macam kesakitan... Siapkata sakit...
Sakit...sambil pegang kaki.
Ingat ada semut ker apa...
bila cek tak de pula...
PAstu dalam setengah jam juga le baru tu...
PAstu dalam kol 5 bangun lagi...
Gelisah jer sepanjang malam!
Macam mana yer...
Ada sesiapa pernah alami benda nie tak?



13 kali peluk cium untuk Husna:

rosmona on October 8, 2009 at 1:41 PM said...

salam ummi... mona tak penah la alami ape yg ummi alami..
cuma hanna di waktu sekarang mmg sangat mengada2.. perangainyer menjadi2..
dulu, kite bleh biar die die main2 sambil buat keje..
tp skrang kalo ilang 2 saat jer nk nanges..
nk dukung2 la..
itu tak kena.. ini tak kena..
malam2 mmg selalu mengigau. tp tak la sekerap husna..
makin besar makin byk akalnyer nk tarik perhatian kite.. ummi jgn risau la. mona rasa husna membsar seperti budak yg normal..

tu la bak kate org tua " akal dah panjang "..
sabar yer..

Nana on October 8, 2009 at 2:00 PM said...

dulu damia asik menangis kalau malam ntah dia mcm takutkan "sesuatu" pastu ayah bacakan ayat quran & hembuskan kt ubun2 dia tros dia diam.

penah skali tu time kakak sakit, sebab ada "sesuatu"kt badan dia, damia yg tiba2 elok dok maim menangis sekuat2 hati mcm org ketakutan bila kakak dukung damia.

nsb baik ayah kita jenis reti baca ayat2 yg patut utk halau menda2 tu.

SyaNa on October 8, 2009 at 2:49 PM said...

dia ade mimpi ape2 kot..
btol ckp nana, baca2 ape yg patot kan
kot2 mimpi takot ke kan.

Liana on October 8, 2009 at 3:10 PM said...

mona...
MAcam tu ler Husna... Tengok Kung Fu PAnda dia pun nak ada teman. Mungkin betul juga kata mona tu. "akal dah panjang" huhuhu... kena ler sabar banyak2 yer...

Nana...
Ada gak kita bacakan zikir2. Kalo dah tak larat sangat kita basuhkan muka dia dgn air zam zam. PAstu basahkan umbun2 dia.

Syana...
Tu ler... entah2 dia mimpi yg seram2 ker kan? Adoi hai anakku...

Noina on October 8, 2009 at 7:13 PM said...

Salam Liana , hurm..Nabila dulu pun camtu gak..slalu ngangis tiba2..mungkin dia terkejut kot..Umah bising tak?tak pun mimpi buruk ke..penat main2..biasalah budak slalu terkejut..cam kita pun klu badan dah penat sgt..terkejut2..pastu cam susah nak tido balik..huhu..

Ina rasa letak la Yassin ke kat tilam..atau sebelum dia nak tido basuh kaki dulu ke..yelah kan petua org dulu..klu nak tido basuh kaki..hurm..cubalah..manalah tau berkesan ke..klu dia nangis tu peluk la dia erat2..mungkin dia takut kot..sian Husna..

zieha on October 8, 2009 at 11:49 PM said...

penah..mungkin husna mimpi, sakit perut atau ..terpandang sesuatu(maklumlah budak2kan senang nmpk @#$%^&*?)
satu hari tu mmg we olls tak tido semalaman...tapi keesokan nya back to normal..
Kalau berlarutan dan tiap2 hari husna nangis , liana kena anto berubat lah,,suwoh org alim2 tengokkan dan baca ayat quran supaya kurangkan nangis teww.
Harap2 husna nangis sbb nak membesar je lah..
think positive k:)

♥ LeeN ♥ on October 8, 2009 at 11:56 PM said...

ooo itu macam ka ummi husna? mesti tgh jiwa kacau ni ummi dia ni sbb worried. btw, erm leen rasa either dia memang mimpi takut2 sebab terbawa2 dgn apa yg dia tengok... yg tu baca2 lah sikit kat dia macam biasa kan. teman2 sket time dia nak lelap tu... second, kalau dia kata kaki dia sakit, i think dia terlampau penat tu. kaki dia lengoh ke tp dia tak tahu nak bg tahu mcm mana. sbb kita org tua ni pun kalau ukur shopping complex nnt time nak tdo kaki rasa mcm nak tercabut kan. pastu bila dah penat sangat memang amat payah nak tidur lena. mesti akan mengigau. biasanya mcm tu lah. tp leen tak sure husna kenapa.. cuba liana tgk dulu ape sebab musabab dia. kot2 dia terlebih main kot time siang2.. sbb budak tgh membesar ni memang. kalau boleh siang takmo tdo.. mcm la da besau kan? hihi. anyway, try tgk dulu. just my two cent sbb leen pun tak brp terel cuma biasa ngn budak2 kecik ni..

cintaKusayangMu on October 9, 2009 at 10:23 AM said...

agknye husna nmpk sesuatu x kak?
ataupuin ms siang dia penat main n terbwa2 dlm tdo..klu cm qis slalu amalkn...masa ptg dh msuk umh tu..bawa darwishes g cuci muka kt air paip..sambila selawat 3x..sapu air tu kt muka dia 3x gak..n pastu cuci kaki tgn dia..alhamdulillah xde lg kes2 cmtu....klu andai kata qis terlupa..n dorg merengek je..msti qis trus wat cmtu...akk try la...

Liana on October 9, 2009 at 11:07 AM said...

Noina...
tu ler... Ummi pikir pun Husna penat dan terlebih main kat sekolah! Husna memang aktip. Tido mesti kena paksa... Bila tido ummi memang letak surah YAsin kat bantal dia...

Liana on October 9, 2009 at 11:14 AM said...

Kak Zieha,

RAsanya kak, husna penat dan akal makin panjang! Malam tadi dia tido dengan aman... Cuma sebelum tido tu jer...mengamuk. Itu pun sebab tak nak pakai pampers dan baju!

Liana on October 9, 2009 at 11:17 AM said...

Leen...

Memang hati tu...bimbang jer... Risau sangat2. Bila Leen cakap... mungkin kaki dia sakit sebab penat atau lenguh...ada kemungkinan juga! Husna nie memang tak tau duduk dia! Berjalan jer... huhuhu...

Liana on October 9, 2009 at 11:18 AM said...

Qis...

O... nak try juga ler... Coz, biasanya Husna sampai rumah dalam kol 7++.. PAsni bila balik sekolah jer... kena basuh kaki, muka dan tangan dia ler...

mama_umar on October 12, 2009 at 9:49 AM said...

hmm,samada husna terlalu penat or nightmare.umar pon ade time2 die tibe2 nangis dan nk suruh pangku je..xper2, hembus je ubun2 anak2 ni slalu..selawat,ayat kursi byk2 k

 

ini belog ummi & husna Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez