Thursday, October 29, 2009

::. Ala Hai Anak Ummi .::

Salam....

N3 kali ini ummi nak cerita beberapa kejadian yang ummi tak tau nak katogerikan cam ner! Ummi nak gelak pun ada, nak menangis pun ada dan rasa bersalah yang teramat sekali pun ada!


Tajuk : Alahai Durian.
Tarikh : 25/10/2009

Hari Ahad lepas ummi ingat cuma nak duduk kat rumah jer... Almaklum ler...ummi sekeluarga gi Melaka sejak hari Jumaat! Letih jangan ler nak kata! Tp, petang ahad tu... Kasihan kat Husna. Husna dah lama tak gi taman! Dah 2 kali ummi berjanji nak bawa Husna gi taman tak jadi! Macam2 hal yang berlaku. Ingat petang tu nak gi taman dekat dengan rumah jer... Tp, tetiba hujan turun...So, ummi dan ayah bawa Husna pergi main kat giant Kota Damansara.

Nak masuk ke giant tu ada jual durian... ala yang dah bungkus2 tu! Masa nak masuk ayah kata Husna dah minta dah. Tp, ayang buat tak dengar jer... Masa balik tu...ummi ingat memang nak beli... Husna pula...sibuk cakap...nak...nak..nak... Bila ummi belek2 sikit sangat dan tak berbaloi! So, ummi dan ayah ambil keputusan tak nak lah beli! Sekali tu ...Husna punya lah menangis macam orang sakit... Siap sebut...nak...tu...nak...tu...

Ummi tanya nak apa? Husna jawab...nak...nak... sambil tangan dia tunjuk budak yang jual duria tu! Pujuk2 dalam kereta pun tak nak. Semakin kuat dia menangis! PAstu... Ummi malas nak dengar dia memangis macam tu... ummi belikan ler 2 packed. RM 25.00... Bila Husna nampak jer... Terus senyap dia. Ummi tanya lagi...Husna nak durian yer? iyan...iyan...Husna Jawab! Biala ummi bagis jer kat dia terus dia makan tanpa tolok kat ummi! HAbis 2 ulas dia makan! Lepas makan terus dia naik ke pangku ummi dan sembamkan kepala dia kat dada ummi! Tak sampai 1 minit, dia tidur lena! huhuhuhu...


TAjuk : Car Seat

Ummi tak pasti adakah apa yang ummi alami ni perkara biasa? Sejak hari raya hari tu...Husna dah tak nak dududk kat carseat dia! Ummi pula, memang takut sangat2 kalo dia tak nak duduk dalam carseat nie! Coz, malang tak berbau! Moga2 dijauhkan ler... Bila letak jer dia melompat macam terkena api jer! Bila paksa dia menangis. KAdang2 ummi yang mengalah, kadang2 Husna yang mengalah!

So, altenatif yang ummi guna, pangku dia kat riba ummi! Tidukan Husna dulu, bila dah tidur baru ummi letak kat carseat. Bila dia bangus, ada lah tanhan setengah ke 1 jam, pastu dia merengek2 nak turun dari carseat.

Persoalannya :
1) Anak2 kawan2 macam mana yer?
2) Adakah ummi kena beli carsea lain?


Tajuk : Saya nak meja
Tarikh : 29/10/2009

Kejadian ni berlaku malam tadi. Memang tersentuh naluri hati ummi! MAsa tu, memang ummi nak menangis! Tp, ummi tahan jer...hehehe... Bukan cite sedih pun! Gini citenya... BAlik kerja semalam, kami makan malam. Biasanya makan kami memang tak makan atas meja! Susah dan tak selamat untuk Husna! Coz, Husna buka suka makan duduk 1 tempat jer! Apa yang berlaku semalam.... Husna ambil pinggan dia yang ada nasi. Dia letak kat atas kerusi komputer. PAstu dia masuk bilik ambil 2 biji bantal kecil dia... Dia susun tindih2 dan duduk atas bantal tu! PAstu Husna makan. Tp, still tak sampai. Kan kerusi tu tinggi... So, dia masuk ke dalam bila sekali lagi. Dia bawa lagi 2 biji bantal dan tindih2kan jadi empat biji bantal yang disusun tinggi! Husna cuma duduk kat atas bantal tu! huhuhu... Cepat2 ummi ambil dia coz takut jatuh!

Tetiba ummi terpikir... kawan2 yang sebaya dengan dia...mak bapak dia orang ada belikan kerusi dan meja untuk budak2 tu! Ummi rasa macam ralat sangat2. Nanti ummi nak cari meja dan kerus untuk Husna. Husna ummi minta maaf yer sayang... Ummi lupa pasal benda nie... NAnti kalo dah ada meja dan kerusi...Husna jangan panjat2 yer... Boleh guna untuk baca buku yer sayang....


Bila ummi kenang kembali... Bermacam2 perasaan yang bermain di kepala ummi. Diam tak diam...anak ummi dah nak masuk 2 tahun... Kejapnya masa berlalu....

1) Disebabkan Husna dah besar... Husna dah pandai minta makanan yang dia suka! Dan Husna dah pandai memberontak bila tak dipenuhi apa yang dia minta.

2) Disebabkan Husna dah besar, dia tak nak lagi duduk kat carsea dia! Dia nak bebas! Tak nak kena duduk kat carseat! Sungguh bahaya tau Husna...

3) Disebabkan Husna dah besar, dia tahu apa nak buat tanpa disuruh! Cuma Husna masih belum tahu apa yang dia buat tu elok atau tak pada dia! Boleh datangkan bahaya ker tak...huhuhu

5 kali peluk cium untuk Husna:

Afne on October 31, 2009 at 3:05 PM said...

kimm, mcm2 dh perkembangan husna skrg yea.

psl durian tu hana pn suka tp jgn bg terlalu byk cos durian panas. kang sng lekat demam/batuk.

psl carseat tu hana pn ada masa2nya buat pangai tp tersangat kurg la. most of the time mmg dia suka ddk kt carseat tu.

afne pn tak belikan lg meja utk hana. just beli kerusi plastik utk bdk pastu biarkan dia menulis kt meja kopi.

Liana on November 2, 2009 at 9:49 AM said...

Afne...

Tu ler... Husna agak aktif sikit! Hubby bawa gi opis, kawan2 hubby cakap...Husna aktif tak macam anak kawan ayah dia tu! Kalo ayah dia letak kat situ...dok diam jer... Kalo Husna...ermmmm... habis 1 opis ayah dia dia jalan2...

mama_umar on November 2, 2009 at 4:19 PM said...

kite same mcm afne,blikan umar kusi mammut ikea tu je, meja pki yg dpn tv tuh, carseat tu,hmm..klu umar nih kene pancing dgn mcm2 sket,bukula,menan2 sumer,dan klu ade papa die mmg behave sket wpon kdg die memberontak jugak,tp sbb xlarat nk hadle die dlm kete mmg kene jugak die dok dlm tuh

cintaKusayangMu on November 2, 2009 at 4:24 PM said...

k.liana: sedeynye bila husna nk pnjt mkn kt meja...bagus gak kak bli yg meja utk bdk2 tu..dia leh bljr n mkn kt ctu...
darwishes skrg pn xnk dok kat car seat..tp still kena pksa gak..qis bg dia main mainan smpi dia leka...

Liana on November 2, 2009 at 4:40 PM said...

mama Umar...
huhuhu... dah umpan macam2 dah! Tp, kalo dia tak nak...tak nak ler jawabnya! LAst week, ummi paksa juga! Dia nangis dalam 2-4 min pastu senyap! Alhamdulillah...

Qis...
Tu ler...memang nak cari... Tp, belum jumpa yg kukuh sikit! Ada jumpa kat Tesko tu...tp, tak selamat utk Husna. MAklum ler..Husna ni agak aktip. Ingat nak gi IKEA.

 

ini belog ummi & husna Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez