Monday, September 14, 2009

::. Macam-Macam .::


Salam... Diam tak diam, kita dah berada di minggu terakhir Ramadhan... Tak tau ler tahun depan dapat lagi tak kita bertemu dengan bulan yang penuh keberkatan nie... Waktu N3 nie ummi tulis, dr pagi lagi ummi dah tak ada mood nak bekerja. Pada hal...banyak paper work yang ummi kena settlekan sebelum cuti raya.... Bonus? InsyaAllah, ummi akan dapat. Tp, tak tau ler berapa! Itu pun kena minta. Cuma tahun nie... Boss memang dah sedikan jawapan kot! Bila tanya jer pasal Bonus... Terus bos jawab... Mesti lah ada! Atau bos dah dapat tahu dr kawan dia yang ummi nak cari kerja lain! Sebelum ni, memang ada bual2 dengan kawan dia pasal nak cari kerja lain! Entah ler... Ok, ummi nak cerita pasal berat badan ummi pula, Last week ummi tak pergi timbang. Coz, buzy sesangat! 2 Minggu sebelum ni, ummi timbang, berat hanya turun 1 kg jer... Tp, lemak2 dah berkurangan 7inc. So, minggu ni, insyaAllah ummi akan pergi... Sebenarnya minggu lepas macam down sikit! Coz, tak banyak penurunan berat badan! Tp, ummi mesti kuat! Banyak dah melabur untuk turunkan berat badan nie! Ops, nampak tak gambo Husna di atas... Nak cerita sikit budak kecil ni... Ya Allah... sekarang Husna semakin manja... Semakin hijau muka ummi dia... Kadang2 terlepas juga kena cubit budak kecil tu! Coz, tak tau nak buat apa. Di tengah2 orang ramai... dia boleh baring atas kaki lima! Dia boleh jalan sorang2 dan tak nak pegang! Kalo dia nak sesuatu tu... bila tak dapat... menangis macam kena dera! huhuhu.... Bila dah kena cubit... tahan ler 10 - 15 minit! PAstu buat perangai lagi! Kalo letak kat buggy dia, dah pakaikan belt tu... dia boleh berdiri kat buggy dia! MasyaAllah... Aktivnya budak kecil nie... Bila dah cubit tu...timbul rasa kasihan... Timbul rasa insaf.... Ummi nak minta ler...pada sesiapa yang ada bahan2 atau cara2 nak jaga anak2 yang aktiv nie.... Ummi nak try search nanti cara2 nak handle benda2 macam nie.... Ummi tak nak guna kekerasan kalo boleh. Coz, kekerasan tak elok utk perkembangan anak! Cam ner yer....



Ini pula gambar masa balik Johor tempohari... Kami balik naik bas ajer... Balik pun sekadar 3 hari 2 malam...tu yang malas nak bawa kereta! Kalo bandingkan kos naik bas dengan kereta...sama jer benonya...Cuma naik bas dapat ler relax sikit! Masa dalam bas...memang baik betul budak nie... Cuma kadang2 dia nak berdiri nak tengok penumpang kat belakang! Dah ler penumpang kat belakang tu cina! LAst2 bagi makan... pastu susu... dan tido... Selamat ler sampai KL... Satu lagi... Husna sekarang dah pandai guna 2 perkataan tau! Ayat pertama yang keluar dr mulut Husna... "Pomm! akut..." maknanya.... Mercun...takut! hehehe... Kejadian ni berlaku pada 09/09/09. Ketika usia Husna 1 tahun 5 bulan 20 hari... Sekarang semakin banyak ayat2 yang telah di ungkapkan oleh Husna... Perkataan ummi semakin jelas... Tp, tak bunyi ummi ler... Jadi..."ei..miiii..." macam yimee... pulak! hahaha... Makan... masih macam dulu... Nak makan sendiri! Bila di suap dia tak mau... So, kalo bagi dia makan... kena lah alas... kalo tak berterabur lah nasi2 tu! Dia makan suap sdn guna sudu. Kalo makan mee ker, dia suap guna tangan jer....

Setakad ni, Husna memang suka membaca buku... Alhamdulillah... Sehingga sekarang... macam2 buku telah ummi belikan... Tp, idok ler yang mahal2. Yang murah2 jer... Coz, kadang2 dia suka conteng dan koyakkan! Kadang2 dia jadi budak yang baik sangat! Bangun pagi jer...cari buku dia! Bagi kat kita suruh bacakan.... 1 aktiviti terbaru... Suka beno tengok "Kung Fu Panda" ! Sampaikan ummi dan ayah dia dah faham jalan cerita tu! Bagun sahur, "Panda", balik sekolah "Panda", nak tido malam "Panda"... Adoi.... Ummi kena berebut TV dengan Husna... Nampak gaya kena beli tv 1 lagi ler... hehehe.... Kalo cerita2 kartun kat tv tu... wonder pet... upin ipin... dah pandai sebut betul...betul...Iklan Digi.... dan juga Natinal Geografi terutama kalo ada binatang! Kartun2 lain setakat ni tak ada pula menunjukkan minatnya!


Ini pun gambo masa kat kampung hari tu! Ya Allah... Husna ni sangat-sangat penyayang! Kami tak pernah ajar dia main kucing... Sampai kat rumah Johor... habis semua kucing dia nak dokong, nak cium... nak tarik misai, korek mata... macam2 ler... Nasib baik tok dia baru jer mandikan kucing tu! 1 rumah dia berlari2 kejar kucing. Ayam pula...dia tak berani sangat... Panggil dr jauh jer... Bunyi ler juga panggil ayam... "kok..kok..kok..... Bila dah banyak sangat dia lari ketakutan! Pasal persiapan raya... Alhamdulillah... untuk Husna semuanya dah settle! Last semalam... Kami singgah ke Jusco taman Equiem! Semalam kat sana belanja RM 100 dapat voucer RM 5.00. Best wooooo... hehehe... Tak yah ler tunjuk baju2 raya Husna... Yg pasti rasanya tahun ni memang banyak baju budak nie... Semalam pagi jenuh ummi nie mencari ampai untuk baju raya dia! Dah settle dah semua! KAsut... huhuhu... mamang cantik2 kasut budak2 tahun nie... LAst2 pilih punya pilih... dapat ler 2 pasang... 1 sendle dan 1 kasut... Dan 1 lagi... kasut dia lagi mahal dr kasut ummi! huhuhuhu.... Tak per lah... demia anak kesayangan....


4 kali peluk cium untuk Husna:

Jiey^Mien on September 14, 2009 at 1:29 PM said...

hehhehe..
ian takut kucing..
husna relaks jer..
:P

kakchik on September 14, 2009 at 2:49 PM said...

salam ummi. wow, panjangnya cerita dia. pasal keje tu, kalau takde kepuasan kat situ mungkin elok juga cari keje lain yang mungkin boleh memberikan lebih kepuasan hidup. kita keje ni mesti nak enjoy kan.

pasal husna tu, anak-anak aktif ni memang kena didik betul2. kakchik cadangkan ummi cari buku-buku PTS berkenaan pendidikan, nak rekomen skrg ni tak ingat pulak tajuk2nya tapi banyak yang bagus dan sesuai sebab Islamik caranya.

tak sempat nak baca habis. tapi nak jemput ummi ambil kad raya di keluargakusayang.

Nana on September 15, 2009 at 9:02 AM said...

hehe..mesra nye husna ngan kucing ek..sama mcm damia suka kucing

Manjaku on September 15, 2009 at 11:58 AM said...

Jiey .... tu ler, dia memang suka kucing! Pantang nampak.. terjerit2 panggil kucing.

Kak Chik, tu ler.. sejak awal tahun lagi dah cuba! Tp, rezeki belum ada! Tu ler..kena cari sesuatu untuk dibuat panduan. Ok, tq kak chik...nanti ummi ambil yer...

Nana... banyakkan kucing yg warna dia cam tu. Husna memang sayang kan kucing...

 

ini belog ummi & husna Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez