Sunday, February 21, 2010

::< Faktor Rumah ker? >::

Salam,

Sebenarnya apa yang ummi nak tulis nie rentetan dari cerita balik kampung... Ummi balik ke Johor dari hari Ahad sampai Khamis. Tp, Ayah Husna hari Selasa dah balik KL coz, Rabu tu kerja.

Sepanjang ummi berada di Johor, ummi perhatikan Husna terAMAT senang dijaga. Ops!! Mesti ada yang cakap...apa ler ummi nie... Cam tak ikhlas jaga anak pulak... Bukan cam tu yer... Ummi masih mencari2 cara yang terbaik untuk menjaga dan mendidik anak :) Balik pada cerita ummi.

Memang senang jaga Husna di kampung. Bangun pagi kol 8. Lepas sarapan, mandi dan menyusu...dia main2. Main dengan kucing ler..panggil2 ayam ler... Panjat san..panjat sini... Pukul 11-1 atau sampai 12 Husna tidor... Bangun dia makan, tp makan tak banyak ler.. makan nasi sikit, biskut sikit, roti sikit...apa orang makan semua dia makan..tp, semua sikit.. Susu tak lupa...setiap 2-3 jam pasti sebotol susu 5@6 auns! Pukul 4@4.30 dia selamat tidor sampai kol 6@6.30! Lepas mandi jalan2 gi tengok atuk kat kedai... Balik rumah makan2 lagi tengok tv, main kucing, turun naik tangga... baring2...kol 11 selamat...

Itu ler rutin Husna masa kat kampung! Nak dengar dia menangis? huhuhu...tunggu dia jatuh ker... terhantuk ker..atau kucing tarik rambut dia! Kalo tak...amat dari nyanyian merdu Husna!

Ada bincang dengan mak pasal senangnya jaga husna di kampung. Mak kata mungkin suasa rumah kot! Kalo kat kampung tu dia bebas nak ke mana2. Boleh keluar tengok ayam... walau pun kat pintu pagar jer.. Boleh kejar2 kucing... Boleh gi rumah atas, dapur, ajung depan, anjung belakang... Luas... So...dia nak main pun tak ler terkongkong!

Bila mak cakap cam tu...terpikir gak...mungkin juga kot! Ada asasnya! Coz, ummi dok rumah tinggi...terkurung... So, pergerakkan dia terbatas! 1 Lagi suasana cuaca dan angin. Di kampung angin dia sedap jer walaupun panas terik! Kat KL bila panas jer berbahang sesangat!

Mungkin ini juga faktor kena Husna kerap menangis...buat perangai dan memang kalo 1 hari tu tak menangis...bukan Husna ler... huhuhu... Bila lah boleh balik kampung lagi yer...


2 kali peluk cium untuk Husna:

Afne on February 21, 2010 at 9:24 PM said...

kimm, hana makin 'membuas' kt kg... mcm2 dia explore tp the best part dia tau bawak diri. maybe bz dgn memacam aktiviti hehe

Manjakusayang on February 22, 2010 at 11:13 AM said...

hehehe... agaknya seronok sesekali balik kampung kan... Husna pun memang pandai bawa diri bila kat kampung :)

 

ini belog ummi & husna Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez