Monday, June 15, 2009

::. 12 Bulan - 18 Bulan .::

Salam...
Hari nie...mood masih lagi mood cuti!
Huhuhu....tak cukup ler cuti 1/2 hari sabtu dan ahad!
Penat sangat nie...
hehehe....
Nanti ummi update apa aktiviti Husna hujung minggu nie yer...
Ni...ummi nak cite perkembangan Husna jer...
Husna sekarang sudah 1 tahun 3 bulan.
Cepat kan?
Cam baru jer semalam dia setahun!
Ummi dapat sumber2 nie dari sini Seronok membaca dari tadi...hingga lupa jap soal kerja....Hahaha...sori yer bos... Daku malas!
What your child might do:
Physically and mentally
  • Knows function of toys, e.g. hugs plush toys, pushes button on pop-up toys, builds with blocks - Yg nie... memang menjadi kegemaran Husna... Seawal usia 10 bulan dia dah pandai menarik, menekan, menyentuh alat2 permainan dia. Mula tu ummi cam tak caya jer...Sekali tengok memang dia yang buat sendiri! Huhuhu....
  • Carries toys from place to place - Ini pun 1 lagi hobi anak ku manja nie. Memang suka...Sampaikan ceret air ummi pun dia nak bawa ke sana ke mari dan buat main!
  • By 15 months, uses wrists independently from arms - Sejak masuk 14 bulan...anak ummi dah mula nak suap makanan sediri guna sudu, dah nak pegang cawan sendiri bila minum... Untuk pengetahun semua...Husna minum guna Mug yer... Kalo bagi cawan biasa tu...huhuhu...dia tak berkenan sikit! Pemilihnya anak ummi.
  • Identifies one or more body parts - Yg nie ada ler kena mengena dengan yg atas tu kot! Dia tau fungsi mulut untuk makan! Coz, kalo dia suap nasi...terus ke mulut! Bukan ke hidung! hehehe....Rasanya betul ler kot! Kalo salah tolong er...
  • May walk on his/ her own but still stumbles - Berjalan? Husna berjalan sejak usia dia 10 bulan 2 minggu. Sekarang nie...Dah berlari ler... Walaupun berlari terkedek-kedek...tapi, laju ler juga!
  • May climb stairs - huhuhu...Nie jangan cakap ler... Sejak 13 @ 14 bulan lagi dia dah try2 memanjat! Tp, asyid tak lepas jer...Iyer lah ketot katakan! hehehe... Bila dah 15 bulan nie...bangun pagi panjat katil! Panjat sofa! Main lompat2 atas kali, atas sofa. Sampaikan tin susu pun dia nak panjat! Aktiv sungguh anak ummi!

Language and emotions

  • Uses more words (that may only be intelligible to you) - Pasal nie...bermula 12 bulan Husna dah mula menyebut...yah...yah...ma...ma...Paling lama perkataan yang dia pakai emmma...emma...nie nak suruh orang ambil sesuatu. PAstu sejak masuk 15 bulan nie...Dia dah sebut...kakak, papa, mama, ayah (bila nak minta tolong). 1 Jer yang dia tak reti nak sebut...ummi! huhuhu...sedih oi....
  • Smiles at own reflection - Ni...dah pandai dah...
  • Develops his/ her sense of humour - Cam ne nak cakap yg nie yer... Husna memang pandai buat lawak! Kadang2 ummi dan ayah ketawa dengan teletah dia!
  • Shows larger range of emotions e.g. anger and frustration along with pleasure, excitement etc. - Yang nie...paling buat ummi geram, bila dia nak sesuatu! Kalo tak beri...siap nangis2 cam kena dera! Pastu siap keluar air mata! Bila beri jer...apa yang dia nak, terus senyap dan siap boleh senyum lagi!
  • More interested in other children (but still won’t play with them) - Ini mungkin Husna sejak kecil memang dah kenal ramai kawan... Dia akan main dengan kawan2. Tp, jangan cuba ambil barang2 Husna. Dia menangis dan ambil balik!

Feeding

Your one-year-old now has about eight teeth. And possibly, a fussy palate. Your child may just nibble one day and gobble the next. You can easily cater to these changing whims and fancies by providing smaller meals and nutritious snacks throughout the day. - Pasal gigi Husna sudah mempunya 8 @ 9 gigi. Yg paling jelas 8. 1 lagi tu tak nampak pulak! Makanan, Husna dah makan apa jua makanan...Ummi dia makan, dia pun makan! Paling suka mee atau kew tiow! Memang suka giler... Tp, Husna cepat muak. So...Kena pelbagaikan ler makanan dia!

Sleep

Until two years old, your toddler will require two naps in the afternoon to keep him/ her alert and happy. In total, 12 to 18-month-olds need about 14 hours of sleep. - Pasal tido nie...waktu siang kalo kat Taska...Husna susah nak tidor. Tp, kalo cuti...terutama tak pergi mana2 siang sampai 2 kali tido...Ini menandakan dia bosan!

Ideal toys for this age

  • Child-safe play sets/ dollhouses
  • Puzzle sets (large pieces made of wood is ideal)
  • Battery-operated riding toys (age-appropriate)
  • Climbing gyms (age-appropriate)

Pasal permainan Husna nie... Selalu yang ummi beli yang ada bunyi2. Coz, Husna suka yang berbunyi. Selain tu...ayah dia downlod macam2 kat internet untuk perkembangan otak dia, Buku2 juga selalu ummi belikan dia. Walaupun dia masih tak tahu...tp, yang paling ummi tak boleh lupa, suatu hari tu...dia bawa flashcard dia...dia ambil gambar biskut! Kawan2 tau tak dia nak apa? Rupanya dia nak biskut macam tu! Puas ummi try nak fahamkan. bila tanya kat mama dia baru tau...kat TAska dia makan biskut tu! hehehe

Useful tips

Give your child’s confidence a helping hand by showing him/ her a “can do” attitude. Studies prove that when you repeatedly tell your child he/ she is good at something, the child will actually do better in that area, be it social skills, speech or even math!

Ummi kena belajar banyak tentang hal ini! Risau gak! Coz, selalu sangat cakap...Husna...JAngan.... Ummi tau...perkataan jangan tu tak elok buat Husna! So, kena belajar dengan gigih le lepas nie!



0 kali peluk cium untuk Husna:

 

ini belog ummi & husna Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez