Friday, March 27, 2009

::. Super Women .::

Untuk mendapatkan kejaan ummi berberusaha...




Salam,
Tadi, waktu lunch ummi ambil kesempatan untuk beli majalah PA & MA. Ummi memang suker giler membeli majalah nie! Tp, bab nak membaca tu...huhuhuhu... Entah bila ler sempat! Sementara menunggu habis waktu rehat...sempat gak membaca sikit. Apa yg menarik perhatian ummi... "SUPER WOMEN TIP PAntas ibu berkerjaya". Wah! Dengan rasa ingin nak tahu...ummi membaca dengan perlahan... Tiba2 terdengar bunyi tapak kasut! His! Ni mesti si Alice ni! hehehe...LAdy bos ummi ler tu! Cepat2 sorokkan majalah! hehehe...Adei...Sib baik pompuan tu tak nampak! KAlo tak sibuk je nak tau... hahaha.... Tak lama Alice cakap; I malas nak kerje ler... Nak gi jalan2... Ummi apa lagi senyum kambing ler...hehehe....


Ok, balik pada tajuk.


Sebenarnya kita perempuan yang berkerjaya nie.... memang super women! Ala...puji diri sendiri ler tu.... hehehe... Bila fikir balik, boleh pula kita buat macam2 disamping beban kerja di rumah dan di tempat kerja.
Tp, bagi ummi insan yang lemah ini, perlu mencari ruang dan peluang untuk menjadi wanita super women! So... Ummi nak buat perancangan awal agar ummi boleh jadi wanita super women...


Pesanan Buat Ayah!



  • Sila beritau ummi kalo ummi malas yer...


  • Kalo ummi tertido masa nak tidokan Husna, sila ler kejut yer...


  • Sila ingatkan ummi pada kerja2 yang belum siap tau...


  • Kalo ayah rajin... Tolong ummi yer...hehehe...Ummi tau ayah rajin...

Sebagai Wanita yang berkerjaya, apa yang perlu kita buat?


Menyediakan sarapan



Sediakan sarapan yang ringkas dan senang untuk di masak! Antara menu yang boleh dibuat...NAsi goreng kosong..... PAling cepat dan ringkas!



Masakan untuk malan malam (Ummi tak suka sangat beli makanan! Lebih rela masak)



Ummi akan sediakan segala bahan2 agar dapat masak dengan cepat. Ct: bawang...ummi nak kupas awal2.
Macam ikan, daging dan sbg tu, sebelum pergi kerja pastikan dah dinyahbekukan atau letak kat bahagian sejuk jer... MAksudnya keluarkan dr bahagian beku!
Ataupun beli bahan2 basah kat TMC aje. Tp, kat TMC tak de segar sangat!



Menggosok pakaian - Ini masalah paling utama! Coz, tak larat nak gosok berjam2...huhuhu...


MAcam manapun ummi akan cuba yang terbaik!
Ummi akan menggosok untuk 1 minggu punya! Lepas tu akan simpan dalam almari bujang ummi... NAmpaknya kena cari almari 1 lagi nie... hehehe



Mengemas Rumah



Perlu ada perancangan yang betul
Lepas nie, ummi akan mengemas hari2. HArap2 Husna jangan ler sepahkan rumah yer... Dah main letak ler baik2 tau!
Sapu rumah hari2
Untuk mop lantai buat 2 kali seminggu. Akan diusahakan.
Kerja2 nie kena buat selepas Husna tido. Husna kena tido awal ye...



Mencuci pakaian.



Ini kes kritikal.... Dah tak larat nak basuh banyak2.
Ummi akan cuba basuh hari2. Dengan harapan jangan ler hari Hujan! Maklum ler...ummi duduk rumah bertingkat2...MAna ada tempat untuk menyidai!



Wa....Bila tengok cadangan nie...Ummi akan sibuk ler dari Isnin sampai Ahad! Sabtu nie...ummi nak cari, suppliment yang boleh dimakan untuk mengurangkan lenguh2 badan! Untuk penyakit "M" ummi akan cuba perbaiki diri ini! Ummi nak jadi ummi yg super women...

6 kali peluk cium untuk Husna:

cintaKusayangMu on March 27, 2009 at 7:24 PM said...

alahai..xtau le bila nk jd super woman ni..insyaAllah bila dh keje nnt dpt la rasa...
smoga berjaya ye ummihusna...

afne said...

afne pn beli & baca sementara nk tunggu 2 jam wat MGTT smlm tp tak hbs baca lg. baru sampai part epidural. afne pn tertarik ngan topik tp tak suka baca lompat2 hehe..

hopefully menjadi ler doa eddy nk soh jd super duper power mummy haha...

zureen @ mama on March 30, 2009 at 9:46 AM said...

Bukan senang nak jadi super woman kan..Zureen buat sekadar yg terdaya sahaja..(nasib baik dpt suami yg tak demand sgt).

Liana on March 30, 2009 at 11:43 AM said...

Mummy Qis...

Tunggu yer... Bila dah habis belajo...dan kerja baru terasa nikmat pertembungan kerja + rumah...hehehe

Afne...

Kimm tak sabo2 nak baca gak! hehehe...meh kita doa agar dapat jadi super duper women

Zureen,
Tu ler...Kita hanya mampu merancang jer... Kita try yg terbaik dan termampu kita buat... :)

baby AF on March 30, 2009 at 4:06 PM said...

SMOGA TERCAPAI HASRAT NAN MURNI UMMIHUSNA ITU..AMIN..

Liana on March 30, 2009 at 5:50 PM said...

baby AF,

Tq... Same2 kita jayakan misi dan visi nie yer...hehehe

 

ini belog ummi & husna Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez